2024. január 31., 17:01

Szalma Réka horgolt figurái

Az amigurumi nevű, japán eredetű horgolási, illetve kötési technika a kétezres évek elejétől egyre jobban vonzza a kézműves munka szerelmeseit; nincs ez másként Nagyölveden sem.

Szalma Réka horgolás
Fotó: Szalma Réka archívuma

Szalma Réka a nevezett módszerrel édesanyja révén került szorosabb kapcsolatba.

– Édesanyám öt évvel ezelőtt a barátnőitől kapott egy amigurumi kezdőcsomagot, a horgolótűk és a fonalak azonban több hónapon át a szekrényben pihentek, míg a világhálón böngészve (s ott számtalan, szebbnél szebb mintát találva) meg nem jött a kedve az alkotáshoz. Én ekkor még csupán kendőket, sálakat és kardigánokat horgoltam. Számomra ez a technika akkor még túl bonyolultnak tűnt.

Réka a komáromi Gyermek- és Családtámogató Központban egy specializált, mentálisan sérült gyermekekkel is foglalkozó csoport nevelőnőjeként dolgozik.

Egy alkalommal az egyik kisfiút szerettem volna meglepni azzal, hogy horgolok neki egy ajándékot. Így készítettem el Maját, a méhecskét. Három évvel ezelőtt ez volt az első művem az amigurumi technikát alkalmazva; azóta pedig nincs megállás…
Szalma Réka horgolás
Fotó:  Szalma Réka archívuma

A munkához az elsősorban játékkészítéshez ajánlott Jeans fonalait használja; ez akril és pamut keveréke, antiallergén és a mosást is nagyon jól bírja. További előnye, hogy ötvennél is több színben lehet hozzájutni. Mivel az esetek többségében Szalma Réka állatfigurákat készít, ezekre az alkotásokra elsősorban játékszerként tekinthetünk, de esztétikai minőségük révén egyben gyönyörű dekorációs tárgyak is.

Mint mondja, a legkisebbek szeretik a szundikendőket és a horgolt állatkákat. Aránylag gyakran keresik fel azzal, hogy készítse el a Bogyó és Babóca című népszerű rajzfilm és gyermekkönyv karaktereit.

Szalma Réka horgolás
Fotó:  Szalma Réka archívuma

Az amigurumira nem ritkán úgy hivatkoznak, mint egyfajta relaxációs tevékenységre, az elme jógájára. Mint mondja, számára is a teljes kikapcsolódást jelenti.

Ismerek egy idősebb hölgyet, aki terápiás jelleggel horgol; szinte nem is tudja, hogy mit készít, a hangsúly a horgolás folyamatán van. Velem is hasonló a helyzet. Nincs olyan nap, hogy ne vegyem a kezembe a horgolótűt. Ha egy stresszes nap után hazaérek, ez tesz helyre, a szétszórt gondolataimat lecsendesíti.

Esténként igyekszem egy-két órát foglalkozni vele, de olyan napok is vannak, amikor szinte reggeltől késő estig horgolok, főleg, ha beleszeretek egy új mintába. Addig nem nyugszom, amíg el nem készül.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/4. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.