2021. március 28., 17:46

Sikeres kutatómunka a környezettudatosság jegyében

A Keszegfalváról származó Fekete Klaudia műszaki és élettelen természettudományok kategóriában kapta meg a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért idei díját.

Fotó: családi archívum

A prágai Károly Egyetem és a Cseh Tudományos Akadémia kutatójaként részesülta díjban.

Keszegfalván nőttem fel és végeztem el az alapiskola alsó tagozatát, majd a komáromi Munka Utcai Alapiskolában, valamint a Selye János Gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat. Az érettségi vizsgám után felvettek a prágai Károly Egyetemre, ahol három évig tanultam az általános fizika szakon, majd az anyagfizika szakon szereztem magiszteri, 2019-ben ugyanott doktori címet. Azóta párhuzamosan dolgozom az egyetem Anyagfizika Karán és a Cseh Tudományos Akadémián. A konzulensem, Máthis Krisztián egyetemi professzor javasolt a SZMAT-díjra, amit szlovákiai származású, magyar anyanyelvű, ifjú kutatók érdemelhetnek ki a munkájukkal. Javaslóm korábban szintén a Selye János Gimnázium diákja volt, aki a Károly Egyetemen kívül a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) is sikeresen doktorált. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külhoni tagjaként, az eddig elért kutatási eredményeim alapján nevezett a díjra.

Mely területen végez kutató és publikációs tevékenységet?

A világjárvány némileg befolyásolja a jelenlegi kutatásainkat, hiszen ritkábban tudunk jelen lenni és kísérletezni a katedrán, mint azt korábban tettük. Főként a magnézium- és titánötvözetek mechanikus tulajdonságait vizsgálom. A kollégáimmal együtt olyan új anyagokat keresünk, amelyek az eddigieknél még alkalmasabbá válhatnak az ipari felhasználásra. A doktori címemet is a magnéziumötvözetek vizsgálatával szereztem. A magnézium jelentősége abban rejlik, hogy a legkönnyebb szerkezetű fém, ezért például kiválóan használható a repülőgép- és gépkocsigyártásban. Ennek köszönhetően lecserélhetővé válhatnak a nehezebb alumínium- illetve acélszerkezetek, s egyidejűleg akár 40 százalékkal csökkenhetnek az emissziós értékek. Mindez a környezettudatosság jegyében,óva az életkörnyezetünket. Ezek az ötvözetek orvosi felhasználásra is nagyszerűenalkalmasak. Mivel a magnézium biológiailag lebomló ásványi anyag, ezért például a csonttörések esetében az ilyen ötvözetekből készülő csavarok eltávolításához nincs szükségmásodik műtétre. Mivel a jelenleg alkalmazott titánötvözetek az emberi szervezetet mérgezőalumíniumot is tartalmaznak, fontos lenne azokat más anyagokkal pótolni. A katedránkon kutatott magnéziumötvözetek gyártása főleg Németországban folyik, de az ELTÉ-vel is kapcsolatban állunk, tehát hasznos nemzetközi együttműködés részesei lehetünk. Az eredményeinket angol nyelven, külföldi szakmai folyóiratokban publikáljuk. 

Hosszú távú tervei is Prágához kötik önt, vagy visszatér a szülőföldjére?

Szakmai szempontból remek lehetőségeket kaptam Prágában, de mivel a telekommunikációs mérnök férjem is a Csallóközből, Komárom-Örsújfaluról származik, ezért azt tervezzük,hogy tíz éven belül visszatérünk Komárom környékére. Miközben mindkettőnket hazahív a szülőföld, mérlegelnünk kell az otthoni elhelyezkedési lehetőségeinket is. A Szlovák Tudományos Akadémia (SZTA) Anyagtudományi Tanszéke Kassán működik, Pozsonyban kevés kutatást végeznek, mi pedig újabb távoli városba nem kívánkozunk. Tudomásom szerint a komáromi Selye János Egyetem Fizika Tanszékkel még nem rendelkezik, tehát ott engem nem tudnának alkalmazni. Esetleg majd a közeli Győrben vagy Budapesten próbálkozom elhelyezkedni, de konkrét lépéseket még nem tettem ez ügyben. Egyelőre jól érzem magam a cseh fővárosban, ahol szakmailag ki tudok teljesedni.

Fekete Klaudia
Kép forrása: családi archívum

Jut ideje hobbira, szórakozásra, hogyan tud szellemileg feltöltődni?

Az áldatlan járványhelyzet előtt nagyon sokat utaztunk, túráztunk, kerékpároztunk, ez most hiányzik az életünkből. Újabban elkezdtem horgolni, mert kézimunkázás közben nem kell gondolkodni, tehát ez teljes mértékben kikapcsol és szellemileg feltölt.

Miben látja a Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díj hozadékát? Mire ösztönzi a díj?

Már azt is nagyon megtisztelőnek tartottam, hogy Máthis professzor úr tavaly ősszel engem javasolt a díjra. Mi tagadás, eléggé meglepődtem, de ugyanakkor jóleső érzés töltött el. Azáltal, hogy a kategóriámban én kaptam meg, bebizonyosodott, hogy jó úton járok, és érdemes folytatni a kutatómunkámat. Remélve, hogy az elért eredményeimmel az embertársaim javára válhatok. 

Megjelent a Magyar7 2021/12.számában.

Megosztás
Címkék