2021. március 25., 07:35

A mennyből a pokol kapujáig: A Magyar7 legújabb, 12. számáról

Megjelent a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának legújabb száma. 

Fotó: ma7

A konzervatív embereknek mindig lesz mi ellen lázadniuk – állítja Pogrányi Lovas Miklós, a XXI. Század Intézet kutatója a hetilap legújabb számának nagyinterjújában. A Pomichal Krisztián által készített beszélgetésből kiderül, hogy a genderideológia csupán politikai termék, és a multikulturalizmus csak káoszt és szenvedést okoz.

Hazugságok bőségszaruja címmel közli a lap Kövesdi Károly vezércikkét, amelyben a szerző az európai politika kétarcúságáról értekezik. A lap közéleti rovatában Kolek Zsolt írását olvashatjuk a szlovák kormány egy évéről, ezen belül a Matovič-jelenségről Matovič egy éve: a mennyből a pokol kapujába címmel. Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében – Sárkány ellen sárkányfű – az európai uniós vakcinacirkuszt veszi górcső alá.

A Tündérkert-mozgalom és a favásárlás címmel közli a lap gazdasági rovatában Matus Tibor cikkét, amelyből kiderül, hogy a fanemesítés a gazdát is nemesíti. Keringőt játszott az AstraZeneca a címe Langschadl Mátyás cikkének, aki a magyar oltóanyag-beszerzésről és arról ír, hol tartunk és hol tarthatnánk jó stratégiával a koronavírus elleni harcban. A népszámlálás rólunk szól címmel közli a hetilap legújabb száma Somogyi Szilárd cikkét, aki felteszi a kérdést: miről szól a népszámlálás, ha a ránk vonatkozó legtöbb adat megtalálható a közigazgatási adatbázisokban.

ma7
Fotó:  ma7

Popély Gyula történész egy izgalmas szlovák kiadványt ismertet, amely lerántja a leplet az évszázados hamis mítoszokról és hazugságokról. A középiskolai oktatás anomáliáit vette célba cikkével B. Vida Júlia. Talán kevéssé ismert, hogy a középiskolák „kvótáit” a megyék hagyják jóvá, így előfordulhat, hogy sok magyar diák hiába jelentkezik középiskolába, mert a bölcs döntéshozók nem számolnak vele.

Menni vagy maradni? Ezzel a címmel olvashatjuk Száraz Dénes jegyzetét, ezt követően pedig Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikkét, amelyben a rozsnyói születésű Pákh Albertről ír.

A Tájaink rovatban a felvidéki régiók híreit találjuk. Fábián Gergely a nemzeti ünnepünk apropóján kitüntetett Köteles Lászlóval, Agócs Szvorák Emese pedig Böszörményi Istvánnal készített beszélgetést. Hasznát veszik a magyar lélegeztetőgépnek Rimaszombatban, tudósít Gömörből Virsinszky Tamás, míg Reczai Lilla a patonyréti ivóvízprobléma kapcsán megnyilvánuló összefogásról írt cikket. Szomolai Andrea a hulladékgazdálkodásnak nézett utána néhány mátyusföldi településen. Kaszmán Zoltán arról tudósít, hogy nehezen született meg a – nem is biztos, hogy jó – döntés Ipolyság idei költségvetéséről. Radi Anita a pozsonyi piacok és az őstermelők ellehetetlenüléséről tudósít, miközben a nagyáruházak nyitva tartanak. Három portrét is olvashatunk a Tájaink rovatban: Zsebik Ildikó Dégner Lilla színésznő-pedagógussal, Nagy-Miskó Ildikó egy tehetséges, Prágában élő fiatal magyar kutatóval, Bokor Klára pedig egy érsekújvári „csodabogárral”, pontosabban lepkegyűjtővel készített beszélgetést.

Honnan jönnek a járványok? – teszi fel a kérdést a hetilap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos, míg Pleva László állatorvos a Lyme-kór veszélyeiről ír állatra és emberre.

Varga Róbert, a keleti tájak szerelmese thaiföldi élményeinek folytatását olvashatjuk a Barangoló rovatban, míg Rajkovics Péter az Életmód rovatban arról ír cikket, miért különösen fontos a járvány idején a testmozgás. Az Íz-lelőben egy klasszikus ételt találunk új kivitelben, míg Vas Gyula autós rovatában egy luxus sportkombiról olvashatunk.

ma7
Fotó:  ma7

A hetilap sportrovatában Rajkovics Péter egy rég várt sikerről ír: a magyar női kézilabda-válogatott bravúros teljesítménnyel kijutott az olimpiai játékokra. Tokió messze van, Budapest pedig közel: a huszonegy éven aluliak Európa-bajnokságát éppen a magyar fővárosban és Szlovéniában rendezik. Erről olvashatjuk Rajkovics György cikkét a lap sportrovatában.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Losonc református templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et, vagy előfizethet ERRE A LINKRE kattintva.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.