2022. február 4., 14:00

Rozsnyó az idők sodrában

Rozsnyó az idők sodrában címmel konferenciát tartottak Rozsnyón a város első írásos említésének évfordulója alkalmából.

2022-02-04 Rozsnyó, főtér, torony, Rákóczi-őrtorony
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely
Rozsnyó főtere

A városháza épületében megrendezett konferenciát Michal Domik, Rozsnyó polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében emlékeztetett, tavaly Rozsnyó első írásos említésének 730. évfordulója alkalmából szerveztek szlovák nyelvű konferenciát, s most ehhez kapcsolódóan magyarul, a város legnagyobb számú kisebbségének nyelvén is tartanak ilyen rendezvényt. „Az előadók Rozsnyó történelmének különböző korszakaiba kalauzolják el önöket. Úgy gondolom, az előadások fel fogják kelteni az érdeklődésüket” – fogalmazott a polgármester.

2022-02-04 Rozsnyó, konferencia, Rozsnyó az idők sodrában
Fotó:  Fábián Gergely
Michal Domik, Rozsnyó polgármestere

A Rozsnyó történelme iránt érdeklődők tartalmas előadásokat hallgathattak meg, az előadók változatos témákat érintettek. Kovács Ágnes, a kassai MaJel Rovás Központ igazgatója, a Rozsnyói Bányászati Múzeum volt munkatársa az ipari-gazdasági fejlődés tükrében boncolgatta Rozsnyó város jelentőségét, az alapításától 1920-ig terjedő időszakban. Mészáros Kálmán történész, levéltáros II. Rákóczi Ferenc rozsnyói tartózkodásáról beszélt, Pulen Valéria pedig a rozsnyói gimnáziumi oktatás történetét ismertette 1918-ig. Sylvia Holečková, a Rozsnyói Bányászati Múzeum munkatársa a rozsnyói kőedénygyár történetéről beszélt, Ambrus Ferenc Az ismeretlen Franciska címmel tartott előadást, Kardos László pedig a rozsnyói izraelita közösség emlékezetéről beszélt.

2022-02-04 Rozsnyó, konferencia, Rozsnyó az idők sodrában
Fotó:  Fábián Gergely

A rendezvény keretében az érdeklődők megismerkedhettek a Rozsnyói Bányászati Múzeum kiadványaival és múzeumpedagógiai tevékenységeivel, valamint megtekinthették a Rozsnyó múltját bemutató könyvek kiállítását, Andrássy Dénes gróf kéziratát, valamint Pósch Eszter képkiállítását.

2022-02-04 Rozsnyó, konferencia, Rozsnyó az idők sodrában
Fotó:  Fábián Gergely
2022-02-04 Rozsnyó, konferencia, Rozsnyó az idők sodrában
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.