lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. október 28., 17:36

RoboSumo verseny Rimaszombatban

A Közösségi Technológiák Központja ötödik alkalommal rendezett robotikai versenyt diákok számára a rimaszombati Csillagházban.

Robotika verseny
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A RoboSumo nevű rendezvény a kezdetekben kizárólag hazai csapatok részvételével zajlott, de újabban már nemzetközi versennyé nőtte ki magát. A rimaszombati és füleki csapatok mellett ezúttal Miskolcról és a Debrecen mellett található Esztárról érkeztek diákok a megmérettetésre.

A versenyt rendező intézmény, a mérnöki tudományok, valamint a programozás iránt fokozottan érdeklődő tehetséges diákok számára biztosít lehetőséget arra, hogy tudásukat, kreativitásukat megmutassák egy izgalmasan szórakoztató verseny keretein belül.

A robotikai verseny szabályai szerint a diákok által beprogramozott robotok egy kör alakú pályán megküzdenek egymással, hogy adott időn belül leszorítsák egymást a porondról. A három menetből álló összecsapás során az a csapat jut tovább amelyiknek a robotja legalább két győzelmet ért el a porondon, azaz nem szorult a fehér vonalon kívülre. 

Petrik Péter a verseny főbírája elárulta, hogy a mérlegelés során minden robot megfelelt az előírt 902 grammos súlyhatárnak. A nyolc résztvevő csapatot két négyes csoportba sorolták, ahol mindenki megküzdött mindenkivel, majd így alakult ki a rangsor, ami alapján aztán a további párosításokat, valamint az elődöntő menetét is meghatározták. 

Robosumo 2023 verseny résztvevői

A versenyt a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium csapata a Kimi 2.0. nyerte, a döntőben izgalmas csatában legyőzve a Chips csapatát, akik az esztári Irinyi Károly Általános Iskolából érkeztek Gömörbe. A harmadik helyen szintén egy hazai csapat, az Armageddon végzett a negyedik helyezett Joyson-Miskolc csapata előtt.

A rendezvény résztvevői Perjési József informatika tanár tartalmas előadásán keresztül a Python programozói nyelvvel és az MI (mesterséges intelligencia) működésének alapjaival is megismerkedhettek. Valamennyi résztvevő csapat értékes díjakban részesült, melyeket a Közösségi Technológiák Központja munkatársai, valamint Molnárné Pelle Beáta, a Református Oktatási Központ igazgatója közösen adtak át. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.