2021. április 27., 17:28

Ragyolcon nőtt, Nagydarócban csökkent a beíratottak száma

Cikkünkben két falusi teljes szervezettségű alapiskola igazgatóját kérdeztük, hány elsőssel számolnak szeptembertől.

Fotó: Ragyolci Alapiskola

A ragyolci teljes szervezettségű alapiskola magyar és szlovák osztályokkal működik. A tavalyi évhez képest idén több gyermeket írattak be szüleik az intézménybe. A magyar tagozaton 15, a szlovákon pedig 7 elsőssel számolnak szeptembertől. Tóth Orsolya, igazgató, a ma7-nek elmondta: ez a szám a későbbiekben még nőhet, de egy első osztályt mindenképpen tudnak nyitni.

„A minisztérium a vírus miatt idén is online beíratást ajánlott, de mi lehetőséget adtunk a szülőknek, hogy egy adott héten eljöhetnek személyesen, és mi segítünk kitölteni a szükséges dokumentumokat“- mondta az igazgató.

A ragyolci alapiskolát főként a helybeli szülők válasszák csemetéiknek, illetve a közeli Csákányházáról szokott lenni 1-2 elsős.

„Sokan azonban Fülekre íratják gyermekeiket, mert úgy gondolják, hogy egy városi iskola több lehetőséget biztosít számukra. Mi viszont a kislétszámú osztályok miatt több figyelmet tudunk a gyerekeknek szentelni“- tette hozzá.

Ragyolci Alapiskola
Fotó:  Ragyolci Alapiskola

Idén a nyílt nap is elmaradt, ezért az intézmény vezetése kétnyelvű prezentációt készített, melyben értesítették a szülőket a beíratás időpontjáról, valamint bemutatták az iskola kínálatát. Ezáltal az érdeklődők betekintést kaptak az intézmény mindennapjaiba. 

„A gyerekek távollétében is javában zajlott a munka. Majd minden osztályba interaktív tábla került, úgyhogy a modern oktatás alapjait is biztosítjuk a diákok számára. Bízunk benne, hogy hamarosan a testnevelés oktatás is elindulhat. Napközi, magán zeneiskola, színes szakköri tevékenység és a szép környezet szintén biztosított. Mi mindent megteszünk azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat nálunk. Köszönjük azoknak a szülőknek, akik minket választanak, és a gyerekeik neveléséhez bizalmat szavaznak nekünk“- zárta az igazgató.

A nagydaróci alapiskola a ragyolcihoz hasonlóan szintén magyar és szlovák tagozattal működik. A magyar első osztályba eddig 5 kisdiákot írattak be szüleik. Tavaly ez a szám 11 volt.

„Sajnos rengetegen utaznak külföldre munka után, nagyon sok fiatal a városokba költözik, emiatt lassan elöregszik a falu“- mondta el Balázs Mária, igazgató.

Mivel a nagydaróci alapiskolába nagyszámú hátrányos helyzetű diák jár, emiatt a művészeti és a technikai nevelésre helyezik a hangsúlyt.

„Az iskolán belül már harmadik éve működik a Heureka magán művészeti alapiskola, ahol a hátrányos helyzetű gyerekeket oktatjuk rajz, ének és drámapedagógia szakon. A gyerekek fejlesztése terén tehát nincs gond, viszont a nagyfokú migráció rányomja a bélyegét az iskola létszámára“- tette hozzá. Bár az alapiskolai beíratások április 30-án lezárulnak, vélhetően ezek a számok még szeptemberig módosulhatnak.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.