2022. május 11., 12:04

Pozsonypüspöki Zöld szíve - KÉPEKKEL

Az mindig jó hír, ha egy településen felújításra kerül egy-egy épület, vagy az élőkörnyezet épül-szépül. Egy ideje már sejteni lehetett, hogy Pozsonypüspöki központjában is készül valami a polgármesteri hivatallal szembeni parkban, napról napra ugyanis új elem került oda, és a szorgos munkának a hét végére mindenki számára nyilvánvalóvá vált az eredménye.

Átadóünnepség
Médialapozó
Fotó: Facebook
Az ünnepélyes átadó ünnepségen a polgárrmester és a képviselők vágták át a szalagot

A település központjában, a Szentháromság téren ugyanis átadásra került a felújított és megszépült park – a Pozsonypüspöki Zöld szívének elnevezett projekt első szakasza. Pék Zoltán, Pozsonypüspöki polgármestere a helyi képviselő-testület további tagjaival vasárnap átvágta zöld a szalagot, s ezzel a városrész polgárai birtokukba vehették a látványosan megújult parkot.

„Ünnepélyesen átadtuk a lakosság számára a teljesen megújult, különböző építészeti elemekkel, vízelemmel és játszótérrel felszerelt, rózsaágyásokkal díszített teljesen megújult városháza előtti parkot” – fogalmazott portálunknak a polgármester hozzáfűzve, az összhatás akkor lesz majd teljes, ha kinő a gyep, és a 200 éves rózsafajták is teljes pompájukban virágoznak majd.

A felújított terület éjszakánként meg is világítják, és külön biztonsági kamera ügyel majd a közbiztonságra. A felújított parkba, számos fa, dísznövények, de egy kis füvészkert és egy kis szökőkút is helyet kapott.

Pozsonypüspöki Zöld szíve
Fotó:  Facebook
A gyerekek örültek a megújult parknak

„Hivatalba lépésemkor az egyik kiemelt elképzelésem volt, hogy a falu közepén lévő területet több szakaszban revitalizáljuk, a kápolnától a Linzbóth-kastélyig. A projekteket egy magyarországi tervezőiroda, a Makovecz-iroda munkatársai készítették, a rózsakert részét képező rózsalugason látni is a jellegzetes makoveczi elemek hatását” – fűzte hozzá a polgármester. A parknak ebben a részében található a legtöbb építészeti elem, itt van a játszótér, a szökőkút, a fűvészkert. „Június 10-én itt tartjuk az első szabadtéri esketést, tehát a rózsalugas ezt a célt is szolgálni fogja.

Pozsonypüspöki Zöld szíve
Fotó:  Facebook
A rózsalugasban szabadtéri esküvőket is tartanak majd

A következő szakasz felújítását, a Szentháromság tértől a Vetvár kultúrház felé haladva tervezzük, amire az önkormányzat a fejlesztési minisztériumhoz nyújtott be támogatási kérelmet.

Pozsonypüspöki Zöld szíve
Fotó:  Facebook
Egy kis szökőkút is díszíti a parkot

„A projekt eddig elkészült szakaszának összköltsége 350 ezer euró, ebből 200 ezer eurós támogatást a pénzügyminisztériumtól kaptunk, a maradék összeget pedig az önkormányzat költségvetéséből fedeztük. Persze, a park karbantartása, a zöldövezet rendszeres öntözése és a rend felügyelete is a feladatunk lesz” – mondta a polgármester.

Pozsonypüspöki Zöld szíve
Fotó:  Facebook
A játszótér, aminek a leginkább örültek a gyerekek

A továbbiakban egy szervizállvánnyal is felszerelt villanykerékpár-töltő állomást, illetve egy kerékpártárolót is terveznek a területre, de ez már a felújítás következő szakasza lesz. A teljes revitalizálás második és harmadik szakaszának támogatására is pályázott az önkormányzat. „Polgármesterként továbbra is városrészünk szépítésére fogok törekedni. Célom a projekt második szakaszának mihamarabbi befejezése, amely két zöldterületet foglal magában a Püspöki utcában, ennek megvalósításához is vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kértünk a fejlesztési minisztériumtól, illetve uniós alapokból” – fűzte még hozzá a polgármester.

Pozsonypüspöki Zöld szíve
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.