2021. május 21., 15:55

Postabélyegen örökítették meg a 150 éves ógyallai csillagvizsgáló épületét

Egy vadonatúj postabélyeg motívumává vált a jelenlegi Szlovák Központi Csillagvizsgáló történelmi épülete. A Konkoly-Thege Miklós által 150 évvel ezelőtt alapított csillagdát ábrázoló bélyeget, amely névleges értéke 75 cent, május 21-én adta ki a Szlovák Posta – derül ki Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivőjének tájékoztatásából.

A Szlovák Posta által ma kiadott bélyeg
Fotó: www.postoveznamky.sk
A Szlovák Posta által ma kiadott bélyeg

A magyar vonatkozású bélyeg mérete a perforációval együtt 44,1 x 26,5 milliméter, s annak nyomtatását ofset technikával a csehországi hradištkoi nyomda végezte. A Szlovák Központi Csillagvizsgáló történelmi épületét az utókornak is megörökítő bélyeget a Naprendszer 19. századbeli stilizált sémája díszíti, amely egy korabeli angol csillagászati diagramon maradt fenn.

A 40 bélyeget tartalmazó csomaghoz 10 szelvény is tartozik, amelyen egy H iniciálé (szlovákul Hurbanovo) és a csillagda 1871 – 2021 közti létére utaló dátum, illetve a 150. évfordulót hangsúlyozó szám található.

A bélyeghez az alapító Konkoly-Thege Miklós portréját tartalmazó, alkalmi FDC bélyegzővel ellátott, elsőnapi díszes boríték is tartozik, s azon a kiadásának napját, vagyis a mai dátumot és Ógyalla nevét is feltüntették. Az FDC bélyegzőn a Naprendszerhez 8 bolygó tartozik. A postai bélyeg, szelvény és FDC tervezője a köbölkúti származású, értesüléseink szerint magyarul is beszélő festőművész, Vladislav Rostoka, akinek a neve sem hiányozhat a bélyegről.

Az idén jubiláló ógyallai csillagvizsgáló történelmi épülete
Kép forrása: www.postoveznamky.sk
Az idén jubiláló ógyallai csillagvizsgáló történelmi épülete

Konkoly Thege Miklós 1871-ben alapított csillagdája a magántulajdonát képezte. Annak létesítésével az elsődleges célja egy olyan modern csillagászati kutatóközpont kialakítása volt, ahol a továbbiakban magas tudományos szintű csillagászati megfigyeléseket végeztek – szögezte le tájékoztatása végén Vidovenec Marián, a létesítmény jelenlegi igazgatója.

Az ógyallai csillagvizsgálóról bővebben a fenti cikkünkben olvashatnak.

Megosztás
Címkék