2021. április 13., 18:14

A névadóik is összekötik az együttműködésüket elmélyítő ógyallai és tatai csillagvizsgálót

Ez évben jubilál az Ógyallán működő Szlovák Központi Csillagvizsgáló, amely elődjét 150 évvel ezelőtt alapította Konkoly-Thege Miklós. Az intézmény A csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül című interreges projekt keretében két éven át sokrétű együttműködést tervez a tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgálóval és Múzeummal. Az utóbbi névadóját éppen az idősebb barátja, Konkoly-Thege Miklós inspirálta a saját csillagdája létesítésére.

Fotó: Facebook
A Konkoly-Thege Miklós által 1871-ben alapított ógyallai csillagvizsgáló

Az ógyallai létesítmény (SZKCS – SÚH) honlapján tette közzé az örvendetes hírt, hogy az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében beindult A csillagok összekötnek minket - csillagászat határok nélkül című, 2022. december 31-ig tartó projekt megvalósítása. Azzal a fő céllal, hogy elmélyüljön és még sokrétűbbé váljon a Komárom-Esztergom megye - Nyitra megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója, az SZKCS és a tatai szakmai partnere közti együttműködés.

A 391 020 euró összköltségű projekt kapcsán az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 332 367 eurós támogatást nyújt. A többi kiadást a partnerek a szlovákiai és a magyarországi állami költségvetési keretből, valamint saját forrásaikból térítik.

A projekt vezető partnere a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület tulajdonában lévő tatai intézmény. Az SZKCS az említett ERFA-támogatásból 59 466, az állami költségvetésből pedig 10 494 eurót kapott.

A projekt fontos része a csillagászat tudományos ismereteinek fejlesztése, hogy ez a lenyűgöző tudományág vonzóbbá váljon a nagyközönség számára“

– olvasható az ógyallai honlapon. Ennek érdekében mindkét helyszínen közös szakmai programokat, illetve párhuzamos meteor- és Nap-megfigyeléseket is tartanak. A kapott eredményekkel pedig kiegészítik az SZKCST adatbázisát. Továbbá a két obszervatórium múltjáról és jelenéről szóló, magyar-szlovák-angol nyelvű brosúra, valamint egy gyermekeknek szánt, csillagászati témájú színező könyvet is megjelentetnek.

 A névadóik is összekötik az együttműködésüket elmélyítő ógyallai és tatai csillagvizsgálót
Kép forrása: Tata.hu
A tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

Ha majd a járványhelyzet enyhül, sort kerítenek a csillagászatot népszerűsítő és napfizikai konferenciák, Astrofilm-fesztivál, tudásfelmérő és képzőművészeti versenyek, tanulmányi kirándulások és más rendezvények megvalósítására is.

A két létesítmény munkatársai kölcsönösen bővíteni akarják egymás tárgyi gyűjteményét a régi tudományos eszközeikről készült másolatokkal, amelyek eredeti változatai itt vagy ott találhatók meg.

A kiállított tárgyakat az interaktivitás növeléset is szolgáló QR kódokkal látják el, amelyek segítségével a látogatók sok érdekes információt kapnak az egyes eszközökről.

Konkoly-Thege Miklós fizikus és csillagász 1871-ben Ógyallán hozta létre Közép-Európa első obszervatóriumát. Posztoczky Károly földbirtokost, műkedvelő csillagászt és meteorológust pedig az ő példája ihlette meg. Az erdőtagyosi csillagdája létrehozására így emlékezett vissza:

... az állandó érdeklődés a csillagászat iránt, a nagy Univerzum csodálata és azok a szép napok, miket kedves öreg barátom, Konkoly Thege Miklós oly´ szép ógyallai csillagdáján töltöttem, inspirált arra, hogy én is hasonlót építsek".

Posztoczkyék és Konkolyék szomszédok voltak Erdőtagyoson, miután Konkoly Thege Miklós 1904-ben nagytagyosi birtokára vonult vissza. Ott gyakran találkozott vele az ifjú Posztoczky Károly, aki a saját csillagvizsgálója fő műszerét, a 127/1450-es Reinfelder-Hertel refraktort 1908-ban vásárolta meg. E távcső mai szemmel nézve is minden igényt kielégít. A kiválóan felszerelt magán csillagdájában 1915-ben kezdte el a rendszeres csillagászati megfigyeléseket. Egy kisbolygót is elneveztek róla.

Megosztás
Címkék