cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. március 27., 19:52

Patonyrét vizét menti a Csallóköz

A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal februári és márciusi mérései alapján a patonyréti vezetékes ivóvízben atrazinszármazékot találtak. A patonyi ivóvíz a laborvizsgálatok alapján emberi fogyasztásra alkalmatlannak bizonyult.

Flaška Leonard polgármester a patonyréti vízállomás / a falu kútja / mellett
Fotó: Reczai Lilla
A kezdetek

A település még a szocializmus időszakából örökölte ezt a problémát, ugyanis az atrazint régebben a mezőgazdaságban használták gyomirtószerként. Ezeket a vegyszereket régen hordókban ásták el a földbe, amelyek bizonyos idő elteltével a talajvízbe kerültek, és annak áramlásával a csallóközi települések kútjait is beszennyezhették.

Kiderült, hogy az atrazin az emberi szervezetre káros hatással lehet: ideg- és mozgásszervi problémákat, illetve légzési rendellenességeket is okozhat.

Flaška Leonard 2018 végétől polgármester a településen, azóta folyamatosan igyekszik megoldani a község ügyesbajos dolgait. Mint mondja, a települést például a gázvezeték áldása is elkerülte, ezért az emberek zöme fával fűt. A szeparált hulladékgyűjtés már működik, pedig elég nehezen szokták meg a lakosok.

A legnagyobb gondok közé azonban kétségtelenül a vízhálózat tartozik. A régi vezetékeket újakra kellett cserélni, mert már nagyon elhasználódtak az évek során, bár ennek még nem sikerült a végére érni.

Így is három részre kellett bontani a csövek lerakásának a munkálatait. A vízóra beszerelését is folyamatosan intézik, ugyanis eddig az sem volt elérhető a lakosok számára.

A patonyréti háztartásoknak több mint a 70%-a van rácsatlakozva a helyi szennyvízhálózatra, ráadásul szennyvíztisztító is üzemel a községben. Az önkormányzat által üzemeltetett hálózat vízminőségét minden hónapban ellenőrzik.

A probléma megoldása

Nem első eset, hogy a Csallóköz egyik-másik településén megjelent az atrazin az ivóvízben, ezért a kutakat szűrőberendezésekkel kellett ellátni, és a vízhálózat komoly öblítésen ment keresztül. Amíg a szűrőket nem szerelték fel, addig a települések önkormányzatai tartálykocsikkal, valamint palackozott ivóvízzel oldották meg a problémát.

A patonyréti helyzeten a szűrőberendezés segítene, ez azonban nagyjából 40 000 euróba kerül.

A falu költségvetése nem rendelkezik ekkora összeggel, hiszen kis településről van szó. A polgármester mindazonáltal bízik az állami segítségben.

Flaška Leonard minden követ megmozgat: felvette a kapcsolatot a megyével, a környezetvédelmi minisztériummal és a nyitrai vízművekkel is.

reczai1.jpg
Flaška Leonard polgármester
Fotó:  Reczai Lilla

A megoldások között szerepelhet az is, ha a vízművek átvenné az önkormányzat tulajdonában álló vízhálózat üzemeltetését, hiszen az anyagi forrásokat hamarabb elő tudnák teremteni a szűrőberendezésre, mint a község. A szűrőrendszer megszerzése és beszerelése ráadásul több hetet, akár hónapot is igénybe vehet.

Emberségből jeles

Patonyrét vezetése jelenleg a helyi élelmiszerbolttal működik együtt, így igyekeznek bebiztosítani a lakosok ivóvízellátását; ásványvizet osztanak a helyiek között, természetesen igazságosan és az igényekhez mérten.

A tartálykocsi is kint áll a községben.

A szennyezés hírére természetesen a környező települések vezetői, valamint civil szervezetek, magánszemélyek is felkapták a fejüket és azonnal segítő kezet nyújtottak.

Egész raklapokat és autókat pakolnak meg ásványvízzel, és szállítják a községi hivatalhoz. Megjegyzendő, hogy Nyékvárkony község polgármestere, Fazekas István volt az első az adományozók közül, Őry Péter pedig Csallóközcsütörtök nevében ezer euróval segített Patonyrétnek és összefogásra szólította fel a polgármestereket.

A diósförgepatonyi polgármester ideiglenesen a falunak adományozta az egyik, kisebb kapacitású szűrőberendezését, amelynek a dióspatonyi kultúrházban lenne a helye. Ám a kultúrház a járványhelyzet miatt pillanatnyilag nincs kihasználva, így nélkülözni tudják a berendezést.

A patonyréti eset olyan példaértékű összefogást eredményezett, amilyet rég tapasztalt meg a csallóközi ember.

Folyamatosan érkeznek a felajánlások, egymás után jelentkeznek a falvak, és már nemcsak a Dunaszerdahelyi járásból, de például a Galántai járásból is jöttek már személyesen vízellátmánnyal. Az egyszerű emberek összefogása példaként szolgálhatna a politikának is.

A falu önkormányzata továbbra is hálával fogadja és várja a felajánlásokat. Erre a célra rendelkezésre áll egy számlaszám is, amelyre az adományozók egy flakon, illetve egy karton ivóvíz árát küldhetik el, így idővel össze tudnák gyűjteni a szükséges pénzt a 40 000 eurós szűrőberendezésre.

Ha sikerül elérni a kívánt összeget, a fennmaradó pénzből a Segítsünk, hogy segíthessünk! jelszónak megfelelően rászoruló családokat és gyermekeket szeretne támogatni a település.

Számlaszám, amelyre az adományokat lehet küldeni: SK64 5600 0000 0038 7009 3005.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/12. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.