2019. április 10., 16:25

Pályázati tájékoztató Rimaszombatban

Pályázati felkészítő és tájékoztató találkozót tartottak kedden a rimaszombati Palazzo étteremben a Tompa Központ szervezésében. A Kárpát-medencei pályázati lehetőségek ismertetésén több gömöri szervezet, önkormányzat és polgári társulás képviselője vett részt.

palyazatok_eloadas_02.jpg
Médialapozó

A baráti hangulatú találkozón Mag Fodor Enikő, a Tompa Központ vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Kovács-Pifka Péter, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) stratégiai tervezésért és európai uniós projektekért felelős főigazgató-helyettesének.

Kovács-Pifka bemutatta az EMET helyét a magyar közigazgatásban, rámutatva, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mint csúcsminisztérium működik és ebből kifolyólag szabja meg a támogatások főbb céljait és költségvetését, az EMET pedig ennek háttérintézményeként a támogatások kiírásáért és lebonyolításáért felel. Kiemelte, hogy csupán technikai feladatot végeznek, a pályázatokról szóló döntést maga a miniszter vagy a miniszter által delegált szervezet, bizottság, illetve kollégium hozza meg. Elárulta azt is, hogy komoly feladatmegosztás van a Bethlen Gábor Alap (BGA) és a EMET között. 

Külhonból elérhető támogatások

Külhonból elérhetőek a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Csoóri Sándor Alap, a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram, a Nemzeti Tehetség Program (NTP) pályázatai. Ezeket magyarországi forrásokból finanszírozzák, míg a Lépj át a határaidon és a Határtalanul! programot európai uniós pénzekből.  

A pályázati kiírásokat rendszeresen bemutatják a külhoni területeken is. Több ilyen tájékoztató volt már Erdélyben, Vajdaságban és a Felvidék több pontján (legutóbb Komáromban és Rozsnyón).

A továbbiakban Géczi Gyöngyvér az NKA pályázati referense ismertette a pályázat benyújtásának folyamatát, illetve adott praktikus tanácsokat ahhoz, hogy egy pályázat sikeres legyen. Legfontosabb, hogy az megvalósítható legyen és jól átgondolt, reális költségvetési tervvel rendelkezzen.

A Nemzeti Kulturális Alapnál tavaly 110 felhívás jelent meg, a támogatott pályázatok száma közel 8 ezer volt és a megítélt összeg fele határon túlra ment. A határon túli pályázók a legtöbb altémára pályázhatnak.

Több célcsoportja van a pályázatoknak

Somogyvári Ildikó a Csoóri Sándor Alap programjait ismertette, amely a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő – Magyarországon a hazai és nemzetiségi, határainkon túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezeteket, közösségeket kívánja támogatni.

2017-ben itt 565 nyertes pályázat volt, amelyre 700 millió forintot utaltak ki, a tavalyi évben ezek a számok még magasabbak voltak – 786 határon túli nyertes, mintegy 1,2 milliárd forintnyi összeghez jutott hozzá. Idén pedig mintegy 5 milliárd forintra lehet pályázni összesen.

Somogyvári lépésről lépésre ismertette a pályázatok benyújtásának folyamatát, illetve azt, hogy melyik kiírásnak mi a célcsoportja. A támogatásokról és a pályázati felhívásokról itt olvashat részletesen.

Gyermek és Ifjúsági Alapprogram főként a gyermekek testi, lelki, szellemi fejlődését segítő programokat, illetve a hátrányos helyzetben lévő gyermekek és fiatalok felzárkóztatását segítő programokat támogatja. Itt múlt héten pénteken jelent meg egy új alprogram, amely az önkéntességet helyezte előtérbe.

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. Ebben a programban 3 milliárd forintnyi összeg lesz megpályázható április végétől, május elejétől.

Kovács-Pifka Péter főigazgató-helyettes szerint tehát érdemes elkezdeni pályázni. A külhoniak helyzeti előnyének nevezte, hogy a határon átnyúló programokon keresztül bővebb forrásokat tudnak bevonni.

Elismerte, hogy a pályázati rendszerben nehéz eligazodni, de mint hozzátette azért vannak itt, hogy ebben segítsenek. Az elszámolás terheit nem kívánják a pályázókra, a pedagógusokra tenni, ezért a munkatársaik igyekeznek mindenben segítséget nyújtani. Végül azzal zárta, hogy az EMET támogatáskezelő is akkor sikeres, ha a pályázók is sikeresek.

palyazatok_eloadas_02.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.