2024. március 2., 11:30

Óvodás családi délután a Rákóczi Szövetséggel a magyar iskolaválasztás jegyében – KÉPEKKEL

Március 1-jén, pénteken 16 órakor párhuzamosan a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban és a somorjai Városi Művelődési Központban is családi délutánt rendezett a Rákóczi Szövetség, amelyre a két város és a régió óvodásait várták szüleik kíséretében. Mindkét eseményen néptáncpedagógusok, kézműves foglalkozások, számos gyermekprogram és az Alma együttes várta a kisgyermekeket.

forgatag-az-elocsarnokban
Galéria
+14 kép a galériában
Forgatag az előcsarnokban
Fotó: Lacza Gergely

A családi délután(ok) nem titkolt célja az volt, hogy hangulatos közösségi esemény(ek) keretében ráirányítsák a szülők figyelmét a magyar iskolaválasztás előnyeire, ugyanis a felvidéki szülőknek április folyamán iskolát kell választaniuk iskolakötelessé váló gyermekeiknek.

csillamtetovalas
Csillámtetoválás
Fotó:  Lacza Gergely

A dunaszerdahelyi rendezvény – mely a Csaplár Benedek Városi Kulturális Központ társszervezésében valósult meg – háziasszonya Ibolya Ildikó volt, aki köszöntötte a megjelent vendégeket és a közönséget, továbbá ismertette a délután programját.

osi-barnabas-ibolya-oliver-es-ibolya-ildiko
Ősi Barnabás, Ibolya Olivér és Ibolya Ildikó
Fotó:  Kézműves foglalkozás

Ibolya Olivér, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan ellátogattak a rendezvényre, majd a pódiumra szólította Ősi Barnabást, a Rákóczi Szövetség alelnökét, aki kifejtette, hogy a szövetség egy magyarországi központú, de tevékenységében az egész Kárpát-medencére kiterjedő civil szervezet. Sokan talán nem tudják, hogy az iskolaválasztási kampányon és az anyagi támogatáson kívül diákutaztatási programjaik is vannak, továbbá Sátoraljaújhelyen rendezik meg minden évben központi táborukat, ahol a felvidéki magyar fiatalok magyarországi, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági gyerekekkel is találkozhatnak, és baráti kapcsolatokat alakíthatnak ki.

ibolya-oliver
Ibolya Olivér
Fotó:  Lacza Gergely
A Rákóczi Szövetség több mint három évtizede támogatja a magyar iskolaválasztás ügyét is, mert álláspontunk szerint magyar gyereknek magyar iskolában a helye, hiszen az anyanyelvén sajátíthatja el legjobban a tudásanyagot, és örömhír, hogy idén a magyar állam megbízásából az adminisztratív teendőket le tudja csökkenteni úgy, hogy azt a 250 eurónak megfelelő összeget, amit minden évben megkapnak az elsősök, sokkal egyszerűbben, egy online regisztráció során igényelhetik a szülők”,

fejtette ki Ősi Barnabás, akinek gondolataihoz Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere is csatlakozott.

karaffa-attila
Karaffa Attila
Fotó:  Lacza Gergely
Köszönjük meg a Rákóczi Szövetségnek, hogy mindig gondolnak ránk. Gondolnak ránk, amikor az oktatás-nevelési pénzügyi támogatás is eljut a szülőkhöz, gondolnak ránk, amikor az iskolatáska-program keretében az iskolatáskák és a különböző tanszerek is eljutnak a megfelelő helyekre, és akkor is gondolnak ránk, amikor egy koncertet hoznak a városunkba. Köszönjük meg a magyar nyelvű iskolák melletti elkötelezettségüket, hiszen ahogy Széchenyi István is mondta, nyelvében él a nemzet. Bízzunk benne, hogy a városunkban is növekedni fog a magyar iskolába beíratott gyermekek létszáma”,

fejezte be rövid beszédét Karaffa Attila.

igy-tedd-ra
Így tedd rá!
Fotó:  Lacza Gergely

A bevezető után a folyosón a Kodály Zoltán Alapiskola tanítói közreműködésével került sor a kézműves- és egyéb foglalkozásokra, az Így tedd rá! foglalkozásvezetője pedig néptáncolni hívta – kivételesen – nemcsak a legkisebbeket. A délután záróakkordja az Alma együttes koncertje volt.

az-alma-egyuttes
Az Alma együttes
Fotó:  Lacza Gergely
a-rendezvenyen-a-kulturhaz-igazgatonoje-takacs-timea-is-jelen-volt-jobbra
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.