2021. május 20., 18:47

Óvodai beiratkozások Pozsonyban, Szencen és Félben

Az idei óvodai beiratkozásokkal kapcsolatban kerestük meg a főváros, illetve annak közvetlen közelében lévő magyar óvodákat.

puspoki-ovoda
Fotó: Püspöki Alapiskola és Óvoda Facebook
Pozsonypüspöki

A Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda igazgatónője, Nagy Mónika ismertette, egyelőre 24 kérvényt vett át a szülőktől. Az óvodai beíratások azonban még folyamatban vannak, mivel nem mindenkinek sikerült orvosi igazolással együtt leadni a beiratkozási kérvényt, ezért feltehetőleg ez a szám magasabb lesz.

Pozsonypüspökin évente hasonló a beiratkozási kérvények száma, tehát 20 körül mozog, mivel kis nemzetiségi óvodáról van szó Pozsony kertvárosában

– mondta az igazgatónő.

Ismertette, az első osztályba való beiratkozásokkal ellentétben az óvoda esetében nincs szükségük nagyobb kampányokat szervezni, mivel nagyon kevés az óvoda Püspökin a fiatal családok számához képest.

Mivel mi Óvoda és Alapiskola vagyunk egy, szorosan egymásra épülő intézmény, az oviba való felvétel egyik legfontosabb feltétele, hogy az iskolánkban folytassa a gyermek tanulmányait. Továbbá előnyben részesítjük azokat a gyermekeket, akiknek már hozzánk jár a testvére és természetesen, akik állandó lakhelye Püspökin van. Sokan úgy gondolják, hogyha az anyuka vagy apuka hozzánk járt oviba, akkor a gyermeke is automatikusan a magyar oviban fog játszani, de utána viszont szlovák alapiskolába viszi át

– mondta Nagy Mónika.

Az igazgatónő kiemelte,

a szülőknek meg kell érteniük, hogy a magyar óvoda a magyar iskolára készít fel.

Az írás, olvasás, környezetismeret alapjai, zenei nevelés, a számfogalom megismerése stb. magyarul történik a hét minden napján. A megszokott barátok a magyar iskolában maradnak, a tanítás, a kommunikáció, a játék nyelve pedig az oviban a magyar. Ha ezt a gyermek a három év alatt megszokja, nagyon nehezen éli meg a környezet és a nyelv váltását, a barátok elvesztését az iskolában.

Úgy érzem, a szülők egyre inkább értik már ezt, és választják a magyar iskolát is, hiszen ebben az évben 21 nagycsoportost írattak be a jövő év első osztályába

– hangsúlyozta Nagy Mónika.

Pozsony-Óváros

Turján Melinda, az Augusztus 29. utcai óvoda igazgatónője ismertette, intézményükben magyar és szlovák nyelvű óvoda is működik.

Idén 88 volt a beíratott gyermekek száma, ebből 35 a magyar gyermek.

Mint pontosította, ez utóbbiak közül vannak olyanok is, akiknek nem magyar az anyanyelve, de gyermekeik számára igényelték a magyar osztályt.

Szenc

A szenci Szenczi Molnár Albert Óvodába idén 22 kisgyermek lett beíratva, ismertette Méry Beáta igazgatónő. Ugyanakkor május 31-ig még lehetőség van a gyerekek beíratására postai úton.

Ez a létszám állandónak számít Szencen, általában minden éven 18-20 körül van a beíratott gyermekek száma.

Habár voltak olyan idők, amikor 30 gyerek is volt a szenci óvodában, tette hozzá az igazgatónő.

Idén a szülők megszólítását és a beiratkozási kampányokat nehezítette a koronavírus-járvány. Szencen a beiratkozások előtt hagyományosan áprilisban nyílt napokat is szoktak tartani, idén azonban erre nem került sor. Ugyanakkor a szülőket igyekeztek az online térben, avagy a közösségi oldalakon keresztül megszólítani.

Méry Beáta elmondta,

óvodájukba nem csak Szencről, de a környékbeli falvakból is érkeznek gyermekek. Több szülőnek ugyanis fontos, hogy gyerekeik magyar tanítási nyelvű intézményeket látogassanak, nem pedig vegyes (szlovák-magyar) tannyelvűeket.

A Pozsony környéki falvakban ugyanis mindig kevesebb a magyar, ezáltal alacsonyabb a magyar gyerekek létszáma a helyi óvodákban és alapiskolákban, amelyek így gyakran összevonva működnek a szlovák tanintézményekkel.

Fél

A Féli Óvoda igazgatónője, Méry Irén ismertette, idén kiemelkedően magas lett a beiratot gyermekek száma Félben.

Összesen 17 kérvényt vettek át, ami az előző évekhez képest, amikor is 9 vagy még alacsonyabb volt a beíratott magyar ovisok száma, igazán kiugró aránynak minősül.

Az igazgatónő szerint mindennek az lehet az oka, hogy Félben magyar alapiskola is működik, így a gyermekek egyenesen átléphetnek a magyar óvodából a magyar alapiskolába. Többek között ez okból íratja sok szülő a környékbeli falvakból is éppen Félre gyermekét. Emellett azokból a környező községekből is érkeznek hozzájuk gyerekek, ahol nincsen magyar óvoda. Nagyon sok óvodás érkezik hozzájuk Csákányból, Gombáról vagy akár Csenkéről. De vannak ovisaik Illésházáról, Kismagyarról, vagy Tonkházáról is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.