2021. január 21., 13:00

Országos tesztelés 2021: Szenc és környéke, Pozsony és környéke

Az országos tesztelésről szóló körképünk ezúttal Mátyusföldről, illetve a Pozsonyi járásból jelentkezik.

Fotó: TASR
Képünk illusztráció.
Szenc

Szencen csütörtökön és pénteken három mintavételi állomás áll a lakosok rendelkezésére: a J. G. Tajovský Alapiskola tornaterme, a Napos-tavak Dél (társalgó terem), és egy állandó mobil mintavételi állomás a Napos-tavak Dél, Rózsakert/Ružová záhrada területén.

Ezeken a helyeken regisztráció nélkül zajlanak a tesztelések. 

Szombaton és vasárnap már több mintavételi helyen előzetes online regisztráció szükséges. Ilyenek a J. G. Tajovský Alapiskola (tornaterem), a Malom/Mlynská utcai Alapiskola (tornaterem), és a Szenczi Molnár Albert Alapiskola (tornaterem) mintavételi állomásai. Ugyanakkor a Napos-tavak Dél (társalgó terem) mintavételi állomáson hétvégén sem szükséges előzetes regisztráció.

Jövőhéten hétfőn és kedden a következő három mintavételi állomás fog működni Szencen: J. G. Tajovský Alapiskola (tornaterem), Napos-tavak Dél (társalgó terem), és a Napos-tavak Dél, Ružová záhrada/Rózsakert állandó mobil mintavételi állomás.

Az online regisztráció kizárólag a 15-65 év közötti, és Szencen állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező lakosok számára érvényes. A többi érdeklődőnek lehetősége van teszteltetni magát azon a két mintavételi állomáson, ahol nincs szükség előzetes regisztrációra. Szenc jelenleg tárgyalásokat folytatnak a Regionális Közegészségügyi Hivatallal, hogy további mintavételi állomásokat hozzanak létre a Dialničná utcában található logisztikai központ helyiségeiben. A tárgyalások eredményeiről az önkormányzat tájékoztatni fog.

Fél

 

Félen az országos tesztelés szombaton és vasárnap (január 23. és 24-én) zajlik, a helyi futballpályán (Fő út 46.) reggel 8:00 órától 17:00 óráig (ebédidő 12:00-13:00 között). Félen elsősorban azokat a lakosokat igyekeznek letesztelni, akik dolgoznak, így szükségük van a negatív koronavírus-tesztet igazoló bizonylatra. 

A lakosok érkezésével kapcsolatban egy harmonogramot is készítettek.

fél
Fotó:  Fél község Facebook-oldala
Réte

Rétén a hétvégén egy mintavételi pont lesz megnyitva, szombaton reggel nyolctól este nyolcig, és vasárnap reggel nyolctól este hatig. A mintavételi pont a helyi kultúrház épületében lesz – ismertette Metzner Zoltán, Réte polgármestere.

Az előkészületek már javában zajlanak a községben. Elsőként a Közegészségügyi Hivatal engedélyeztetését kellett kikérniük. A kérvényhez több mellékletet kellett elkészíteni, amelyek között - a polgármester véleménye szerint - több teljesen felesleges és bürokratikus iromány is szerepel (pl. a polgármester erkölcsi bizonyítványa). Hétfőn elküldték az összes mellékletet, várják a hivatal jóváhagyását. Közben a járási hivatalba kellett bejelenteni a tesztigényt, a rendőrségre pedig a nyitvatartást. Réten ezt követően fogtak hozzá a szervezéshez. Ide tartozik a terem elkészítése, az egészségügyi segítők és adminisztrátorok bebiztosítása, valamint a fertőtlenítő szerek és ruhák megvásárlása, megrendelése.

Metzner Zoltán szerint a legnagyobb nehézséget talán a felsőbb szervekkel való nehézkes kommunikáció és a bezárt üzletek okozzák.

Az együttműködés a megyével ebben az esetben nincs, ahogyan a falvakkal se igazán, mindenki próbálja a maga módján és elképzelése alapján megoldani ezt a nem könnyű helyzetet – mondta a polgármester. A tesztelés költsége Réte községében körülbelül 2500 euró lesz.

Pozsonypüspöki

Pozsonypüspöki városrészében 12 mintavételi pont lesz megnyitva, ebből öt már csütörtökön (január 21-én) kinyitott. Nyitvatartásuk központilag meghatározott a fővárosban, így a magisztrátussal és a városrészekkel egyeztetve reggel nyolctól este nyolc óráig állnak rendelkezésre (félórás ebéd- és vacsoraszünettel) – ismertette Pozsonypüspöki polgármestere, Pék Zoltán.    

Ez alkalommal nem lesz lehetőség Püspökin autós (drive-in) tesztelésre, mivel nem lehet biztosítani olyan helyszínt, ahol egy ilyen jellegű tesztelés ne okozna fennakadásokat.

Újdonság, hogy autóbuszokban kialakított mintavételi állomások is várják az érdeklődőket. Az autóbuszokat a magisztrátus biztosította a városrészek számára, ezzel szeretne hozzájárulni az akció sikerességéhez. Az első ajtón beszálunk, megtörténik a mintavétel, majd a hátsó ajtón kiszálunk és megvárjuk a teszteredményeket – magyarázta Pék Zoltán. Püspökin már a hétvégén rendelkezésére áll az autóbuszos-tesztelés, a Bieloruská utcai alapiskola területén és a Hradská parkolónál.

Az autóbuszos-tesztelésekre csak online lehet majd bejelentkezni.

Pozsonyban a már meglévők mellé több új mobil mintavételi állomást is terveznek létesíteni. Pozsonypüspökin valószínűleg már a héten kinyit két ilyen állandó, mobil mintavételi állomás. Ezek a hétvégétől működnek majd három hónapon keresztül. A tervek szerint a Vesna művelődési házban, illetve a Latorická utcában lévő egykori nyugdíjas klub helyiségében lesznek ezek az állandó mintavételi állomások.

A hosszú sorokat Püspökin úgy igyekeznek elkerülni, hogy lesznek olyan mintavételi pontok, ahová online regisztráció lesz szükséges. Ez körülbelül a mintavételi állomások egyharmadát érinti, a többi helyen regisztráció nélkül zajlik majd a tesztelés.

Ugyanakkor a lakosok számára lehetőség van még egy központi telefonszámon keresztül is regisztrálni a tesztelésre. Ez leginkább idősebb lakosok számára nyújthat segítséget, vagy olyan személyeknek, akiknek otthon nincs számítógépük, de nem szeretnének hosszú sorokban várakozni. 

Pék Zoltán kiemelte, Pozsonyban nagyon intenzív az együttműködés az egyes városrészek között. Egy közös platform segítségével éjjel-nappal kapcsolatban van a 17 városrész polgármestere és a főpolgármester, Matúš Vallo. Intenzív kommunikáció folyik, egyeztetések és pontosítások, videókonferenciák sora zajlik naponta többször is.

Az önkormányzatoknak kell megoldaniuk a tesztek biztosítását, e téren pedig több városrész gondokba ütközött Pozsonyban. Püspökinek például 8 ezer tesztet ígértek, de csak 4 ezret kaptak, és mellé egy ígéretet, hogy a hiányzó tesztek megérkeznek a következő napok folyamán. Ugyanezzel a problémával küzd a többi városrész is. Az önkormányzatok tehát attól tartanak, egyáltalán megérkeznek-e a hiányzó tesztek az országos tesztelésre.

Hasonló a helyzet a negatív koronavírus tesztet igazoló bizonylatokkal, amit szintén az önkormányzatoknak feladata biztosítani. Ezeknél a kérdéseknél nagyon sok segítséget nyújt, hogy a városrészek polgármesterei és a magisztrátus között jó az együttműködés,  igyekeznek segíteni egymást  – mondta a polgármester.

Az első országos tesztelés költségei 20 ezer euróba kerültek a püspöki önkormányzatnak. Most is valószínűleg hasonló, 18-20 000 euró közötti összeggel kell számolniuk (ide már beletartoznak az egészségügyi- és adminisztratív személyzet bérköltségei, az étkeztetés és egyéb költségek is).

„Vegyük ezt úgy, hogy egy kényszerű kötelesség, amit abszolválnunk kell, és álljunk ehhez türelemmel és nyugalommal” - mondta Pék Zoltán, hozzátéve, hogy tapasztalataik az, hogy a lakosok is eléggé megértőek, és kezdik megszokni ezt a helyzetet, és valahol kezdenek ezzel tudni élni.

Püspökin csütörtökön és pénteken a következő mintavételi állomások állnak a rendelkezésre 8:00-tól 20:00 óráig:

1. Alapiskola Bieloruská 1 - tornaterem

2. Alapiskola Podzáhradná 51 – 1. osztály

3. Könyvtár (Latorická 4)  

4. Vesna Kultúrház (Biskupická 1)

5. Vetvár Művelődési Ház, 1. terem (Biskupická 15)

A hétvége folyamán a mintavételi pontok a következő állomásokkal lesznek kibővítve, beleértve két autóbuszos mintavételi állomást is:

6. Alapiskola Bieloruská 1 - osztály

7. Alapiskola Bieloruská 1 – autóbusz az iskola területén

8. Autóbusz a Hradská parkolóban (a Bieloruská utcai alapiskola mellett)

9. Alapiskola Podzáhradná  51 – 2 osztály

10. Hronská Gimnázium

11. Vetvár kultúrház  - 2. terem (Biskupická 15)

12. Alapiskola, Vetvárska 7 - tornaterem

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.