2024. április 14., 14:04

Optimista múzeummustra Paterka Pál igazgatóval

Másfél évtized után visszatért a Duna Menti Múzeumba Paterka Pál, aki időközben a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal komáromi fiókjának régészeti szakfelügyelőjeként dolgozott. Március 1-től igazgatóként irányítja a Jókai-szobor által „őrzött” intézmény tevékenységét. Nincs könnyű helyzetben, hiszen folyamatban van a múzeum 110 éves főépületének átfogó felújítása és az új állandó kiállítás tervezetének elfogadtatása.

A Duna Menti Múzeum felújítása
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A családjával Izsán élő Paterka Pál pályázat útján került egykori munkahelye élére, ahol azért is sürgető a felújítási munkálatok befejezése, mert 2025-ben Jókai Mór születésének bicentenáriumát, 2026-ban pedig a múzeumalapítás 140. évfordulóját szeretnék méltó módon megünnepelni.

Nyár végére megújul a Kultúrpalota?

Az újdonsült igazgató szorgosan és egyesek szerint túl nagy derűlátással vetette bele magát a munkába. Miközben körbevezetett a megújuló főépületen, lelkesen magyarázott.

Duna Menti Múzeum felújítása
A múzeum új igazgatója, Paterka Pál
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A felújításnak több szakasza van. Először a statikai problémák elhárítására kellett fókuszálni, mert az egyik épületrész ijesztően süllyedt. Ezért a szakemberek statikai szondákat ástak, s megállapították, hogy az épület alatt még megvannak az egykori bencés gimnázium épületének a maradványai.

A volt alagsori helyiségeket akkoriban feltöltötték földdel, s arra emelték az új épületet. Most pedig korszerű technikákkal úgy erősítették meg a süllyedő részt, hogy az legalább ötven évig stabil maradjon. Folyamatban van a fűtés- és szellőző-, valamint a riasztó- és tűzvédelmi rendszer, illetve a villanyvezetékek cseréje. Végéhez közeledik a nyílászárók műemlékvédelmi elvárások alapján történő felújítása, a régi talajcsempéket pedig újakra cserélik, amelyek jobban illenek az épület stílusához. Érdekes, hogy több réteg talajtakaró került elő, mert a múltban nem volt szokás eltávolítani a régieket. Később az objektum festetésére is sor kerül. A lebontott, kisablakos portarész helyett pedig a főbejárattal szemközt ajándékbolttal kiegészített, korszerű látógatóközpont létesül.

Duna Menti Múzeum felújítása
Zajlik a felújítás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Sokak örömére már készül a felül beüvegezett, kabinos lift, amely nemcsak a látogatókat viheti fel az emeletre, hanem a múzeumi dolgozóknak is nagy segítséget jelenthet a gyűjteményi tárgyak mozgatásában. Míg korábban csak a földszinten működött egy-egy női és férfimosdó, a kor elvárásainak megfelelően újabbak létesülnek a földszinten és az emeleten, külön a mozgáskorlátozottak számára is.

A munkálatok közben derült csak ki, hogy a díszterem három évtizeddel ezelőtt lecserélt tetőzetének a megjavítása is időszerű, ugyanis a pléhek és a kerámiacserepek érintkezésénél lyukak tátonganak, amelyeken át befolyik az esővíz. Mivel ezzel a gonddal menet közben szembesültek, a mintegy féléves munkálatokra további támogatást kellene szerezni, akárcsak az impozáns nagyterem gyönyörű stukkódíszeinek a restaurálására is.

Duna Menti Múzeum felújítása
Restaurálásra várnak az impozáns nagyterem gyönyörű stukkódíszei is
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

 – Ha ezek a hibák korábban kiderültek volna, akkor a most futó pályázatnak a részét képezhette volna a megjavításuk. Meglátjuk, hogy a fenntartónk miként viszonyul ehhez az utólag felmerült problémához. Terveink szerint ugyanis a dísztermet bérbe szeretnénk adni, hogy ekképpen jussunk némi bevételhez.

Korszerű állandó kiállítás létesül

A kivitelező cég augusztus végéig szeretne végezni a munkálatokkal. A szerződésben megszabott határidő 2025 nyara, azután következhet a novemberre tervezett műszaki átadással kapcsolatos átvételi elismervények, engedélyek beszerzése.

Duna Menti Múzeum felújítása
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

– Ha a cégnek sikerül tartania ezt az időpontot, akkor Jókai Mór születésének jövő februári bicentenáriumáig elkészítenénk a 2-3 terembe tervezett új kiállítását. Az lenne az általunk tervezett, korszerű állandó kiállítás első része, majd a továbbiak következnének. Miután a vonatkozó komplex tervezetet átdolgozásra visszaadta a Nyitrai Megyei Hivatal kulturális szakosztálya, már ki is dolgoztuk az újabb koncepciónk munkaanyagát.

Duna Menti Múzeum felújítása
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A lényege, hogy időrendi sorrendben mutassuk be a Duna menti történéseket, illetve a komáromi régióban élő emberek és a víz kapcsolatát. Várjuk a feletteseink véleményét és a felújítás befejezését. Új bútorokat, felszereléseket is vásárolnánk, ám mindehhez biztosítani kell a további anyagiakat. Ha mindez meglesz, akkor egy évbe telhet az elképzeléseink megvalósítása. Ha a felújítás csúszik, akkor az új Jókai-emlékkiállítás helyett a Zichy-palotabeli részlegünkön meglevő régi kiállítást újítanánk fel és bővítenénk ki az írófejedelem születésének 200. évfordulója alkalmából – vázolta a lehetséges alternatívákat az új igazgató, Paterka Pál megmutatva, hogy hol kaphatna helyet az Erzsébet-szigeti Jókai-filagória mása és sok egyéb érdekesség.

Közben a múzeumi élet sem állt meg, más helyszíneken folyik a szakmai munka.

Április 12-én a Zichy-palotában nyílik a cseh Merkur összerakható építőjátékot bemutató, június végéig látható interaktív kiállításunk.

Az elemek közül többet ki lehet majd próbálni, és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tervezünk. Ugyanott márciusban nyitottuk meg a Komáromi Regionális Népművelési Központtal közös Képzőművészeti Szemlét, amit már vagy ötszázan néztek meg. A Danubiusban pedig a helyi vadászkamarával együtt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal színesített járási trófeaszemlét rendeztünk, amire egy hét alatt közel félezren voltak kíváncsiak. A Ghyczy-palotabeli részlegünkön, ahol most az irodám is van, az állandó természettudományi kiállításunkat ajánlom a látogatók figyelmébe.

A felújítás ellenére a Duna Menti Múzeum is készül a már a hagyományosnak mondható múzeumok éjszakája rendezvényre.

– A Zichy-palota Alapy-termében folynak majd a Merkur-kiállítással kapcsolatos foglalkozások, a Ghyczyben pedig ingyenes tárlatvezetést tervezünk a családok számára.

Duna Menti Múzeum felújítása
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül arról is szót ejtett Paterka Pál, hogy a VI. bástyában működő Római Lapidárium május 1-jén nyílik. Addig azonban végezni kell a csőrepedés miatti helyreállítási munkálatokkal. A kőtárban egyelőre nem változtatnak az állandó kiállításon, mert a főépületbe tervezett sokrétű munkára kell fókuszálniuk.

Megjelent a Magyar7 hetilap 15. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.