2021. május 22., 10:55

Önkéntesek tisztították meg a világháborús emlékművet

Önkéntesek egy csoportja, valamint a 4. Számú Hatvani István Cserkészcsapat tagjai közösen tisztították meg a Rimaszombat főterén álló első világháborús emlékművet.

emlekmu_tisztitas_01.jpg

Mint azt Vörös Attila, a takarítás kezdeményezője elmondta, többször kérték már a terület megtisztítását a várostól, de az eredmény nem volt kielégítő. A városi közterület-fenntartó vállalat munkásai időnként megmetszették ugyan a bokrok szélét, de a buja növényzet alatti szemétrengeteget nem sikerült felszámolni, így mélyreható változás nem történt.

Mindannyiunk szégyene volt, hogy idáig nem tettünk semmit. Sokunk felmenői, többek között az őseim neve is szerepel az emlékművön, így kötelességemnek éreztem, hogy végre megszüntessük ezt az áldatlan állapotot

– hangsúlyozta Vörös, aki ismételten felvette a kapcsolatot a város vezetésével, amely a közterület-fenntartó vállalaton keresztül technikai segítséget nyújtott és a szemét elszállítását biztosította.

A Fő tér központi helyén, a Keresztelő Szent János római katolikus templom szomszédságában álló emlékműnél az évtizedek alatt 38 zsáknyi szemét és zöldhulladék halmozódott fel. Ennek az eltávolításával egyrészt eltűnt a történelmi városmag egyik szégyenfoltja, másrészt kiderült, az emlékmű állaga a bokrok és gyökerek felszín alatti munkájának következtében helyenként megromlott. Az emlékmű ezért teljes körű felújításra, speciális szárazjeges tisztításra, ehhez pedig anyagi támogatásra szorul. Az önkéntes munka a szabadkapusztai második világháborús emlékmű megtisztításával folytatódhat, árulta el Vörös Attila.

Az emlékmű története

Mátrai-Makovits Jenő helyi festő- és szobrászművész hősi emlékművét nagy ünnepség közepette 1942. november 10-én, a város Magyarországhoz való visszacsatolásának negyedik évfordulóján leplezték le Rimaszombatban, az akkor Horthy Miklós nevét viselő téren.

A katolikus templom falánál álló építmény központi részét egy lépcső alkotja, valamint egy nagy tábla, amelyen az elesettek neve és az In memoriam 1914–1918 felirat szerepel. Az első világháború 119 rimaszombati áldozatának nevét Mátrai-Makovits saját kezűleg véste a táblára. Megtalálható köztük Putra Ede festőművész neve is, aki jó barátja és tanítómestere volt Makovitsnak. További érdekesség, hogy egy olyan ember neve is szerepel rajta, aki az átadás idején még élt. Eredetileg „A HAZÁÉRT” felirat és szolidaritásként a légi szerencsétlenségben elhunyt vitéz nagybányai Horthy István neve is látható volt az emlékművön. Ezeket 1945 után az újbóli impériumváltás során eltávolították, és a kardokat ábrázoló oszlopokon díszelgő örökmécseseknek is nyoma veszett.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/20. számában

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.