2021. május 19., 13:28

Jószomszédság sorompók között – a Magyar7 legújabb, 20. számáról

A Magyar7 legújabb, 20. számának egyik központi témája a magyar–szlovák kapcsolatok helyzete, különös tekintettel a határzár feloldására, amelynek késlekedése ezúttal (sem) a magyar diplomácián múlik.

lapkiajanlo_borito_magyar7_020_het2021

Ráadásul késik az oltási igazolások kölcsönös elismerése is, tudjuk meg Kolek Zsolt cikkéből (Jó szomszédság sorompók között), aki a régiós helyzetet járja körül. A fentiek ismeretében is fogalmazza meg a kérdést Kövesdi Károly a lap vezércikkében: Ki a jó magyar?

Újra nyílt levelet írtak a francia katonák Macron elnöknek, amelyben aggodalmukat fejezik ki az ország állapota miatt. A példa ragadós: az Egyesült Államokban is felemelte a szavát a hadsereg. Ezekről ír Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében.

lapkiajanlo_kozelet_magyar7_020_het2021

A hetilap nagyinterjújában ezúttal Farkas Bertalan nyugállományú tábornok nyilatkozik. Az egykori vadászpilóta volt az első magyar űrhajós, akinek sikerült kijutnia az űrbe. Somogyi Szilárd interjújából megtudhatjuk, mivel foglalkozik napjainkban, és mit gondol a földön kívüli életről.

Szlovákiában köztudottan mostohagyerek a mezőgazdaság. Gergely Papp Adrianna néhány konkrét példán mutatja be, hogyan lehetne – okulva a magyarországi példákból – támogatni a gazdákat. Ráadásul az ország pénzügyi helyzete sem rózsás, erről pedig Matus Tibor írását találjuk a hetilapban (A költségvetés és a lyukas hordó). De rájár a rúd a felvidéki magyar kultúrára is, hiszen a kormány több mint egy éve alatt az eredeti ígérgetésekkel szemben csupa negatív intézkedést hozott kultúránk támogatásának terén. Erről szól Somogyi Szilárd elemző írása.

lapkiajanlo_interju_magyar7_020_het2021

Az Egyesült Államok nem tárgyal terroristákkal – hangzik az elcsépelt hollywoodi szlogen. A valóság kissé másképp fest, ennek járt utána Pomichal Krisztián a lap Háttér rovatában.

Miért szúrja egyesek szemét Makovecz Imre szellemi öröksége? Ez a témája Fülöp Antal jegyzetének (Gaudí igen, Makovecz nem?). Száraz Dénes pedig az anyaország és az elszakított magyarság közti láthatatlan köldökzsinórról ír, megválaszolva sok ember titkos és nyílt érzéseit. Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikke ezúttal egy magyar tudóshoz és a tihanyi visszhanghoz kötődő érdekes történetet ír le. Áruló volt-e vagy hős? Babucs Zoltán hadtörténész történelmi cikkének tárgya a legendás Görgei tábornok.

A Tájaink rovat cikkei régióinkat hozzák közel az olvasóhoz. Zsebik Ildikó riportjában a borsi kastély megújulásáról kapunk hírt, Radi Anita pedig egy pozsonyi színházbezárásról tudósít. A felvidéki, ezen belül komáromi templomfelújítások témájáról ír Nagy Miskó Ildikó, Reczai Lilla pedig egy gyerekeknek kiírt csallóközi fotópályázatról tudósít. Felvidéki gimnazistáknak hoztak ajándékot az anyaországból, tudjuk meg Szomolai Andrea galátai tudósításából. Az idén is lesz Gombaszögi Nyári Tábor, a részletekről olvashatunk Fábián Gergely írásában. Ifjabb Gelencsér János népzenész díjazásáról tudósít Agócs Szvorák Emese, míg Kaszmán Zoltán egy szlovákiai színekben versenyző magyarországi kerékpáros portréját írja meg. Virsinszky Tamás Rimaszombatból ad hírt, ahol önkéntesek tisztították meg az első világháborús emlékművet. Bokor Klára egy szőgyéni méhésznél járt, aki nem csak mézet készít.

lapkiajanlo_tajaink01_magyar7_020_het2021

Ezúttal is aktuális témáról ír a lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos, akinek e heti témája az elhízás, amely napjainkban népbetegséggé vált. Az Életmód rovatban pedig B. Vida Júlia ajánlatait találjuk a tavaszi egészségvédelem témájában.

A Barangoló rovatban Csermák Zoltán írását találjuk, aki Európa egyik leggazdagabb vidékéről, Elzász kulturális kincseiről ír. Ugyancsak a Kávézó rovatban találjuk az e heti hobbit, szerzője Szomolai Andrea. Vas Laura újra egy finom főételt és egy desszertet mutat be az Íz-lelő rovatban, míg Vas Gyula autós rovatában a Renault egyik közkedvelt modelljéről olvashatunk.

Milyen reményekkel indulhatnak a magyar és a szlovák birkózók a tokiói nyári olimpiai játékokon? Erről olvashatjuk Rajkovics György írását a lap sportrovatában, míg Rajkovics Péter a szlovákiai Fortuna Liga mérlegét vonja meg, pontosabban arról ír, hogy megdönthető-e a Slovan évek óta tartó hegemóniája.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Szalóc református templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

lapkiajanlo_kavezo02_magyar7_020_het2021
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.