2022. június 6., 19:31

Ökoközpont lesz a dunacsúni kastélyból

Az 1757–1781 között épült klasszicista stílusú dunacsúni kastély tulajdonosa a Zichy család volt, de építtetője nagy valószínűséggel a Szapáry család.

Dunacsún
Médialapozó
A Duna-deltának, az ártéri erdőknek, réteknek és az ott élő állatvilágnak is lesz benne tanterme
Fotó: Pozsony megye honlapja

A kastély 1948-ban állami tulajdonba került, és a mezőgazdasági szövetkezet, illetve a határőrség használta. Ám ezt a földszintes, téglalap alapú vidéki uradalmat sem kerülte el a pusztulás. Az 1990-es évek óta kihasználatlanul állt, és az oroszvári kastélyhoz hasonlóan évekig az enyészeté volt itt is a főszerep, eredeti parkjából is csak néhány fa maradt meg.

Az épület a hozzá tartozó kerttel és magtárral együtt most átfogó helyreállításon esik át, gondosan ügyelve arra, hogy a történelmileg értékes építészeti elemeket megőrizzék. Pozsony megye 2021 májusában kezdte meg a felújítási munkálatokat, amelyek láthatóan jól haladnak.

A megye elképzelései szerint a felújítás után egyedülálló ökoközpont jön itt létre hazai és külföldi látogatók, illetve a környezeti nevelés programjainak a résztvevői számára. 

Így nemcsak egy újabb gyönyörű történelmi értékű kastély menekül meg az enyészettől, hanem az egyedülálló környezetvédelmi és oktatási központ létrehozásával Pozsony megye egy űrt is kitölt. Az épületben interaktív kiállításon mutatják be a megye természeti örökségét.

Az ökoközpont ingyenes programokat, kirándulásokat kínál majd az iskoláknak, hogy ezáltal is erősítse a gyerekek kapcsolatát a természettel. A történelmi kastélyban kilenc tanterem épül, amelyek mindegyikét külön témának szentelik – a Duna-deltának, az ártéri erdőknek, réteknek és az ott élő állatvilágnak. A tantermek mellett alkotóműhelyek is lesznek. 

A projekt fontos része a park revitalizálása. Különféle élmény- és interaktív elemeket alakítanak ki, például egy öntisztulásra képes biotóp tavat, de lesznek madárfészkek, posvány fölött vezető fasáv, mászó totem, interaktív fal, „csupasz lábbal” élményösvény, valamint sérült álla-tok mentőállomása is.

A kastély felújítását Pozsony megye magyarországi és osztrák partnerek támogatásával, illetve uniós forrásokból finanszírozza. Az Interreg Szlovákia–Ausztria határon átnyúló együttműködési program több mint 4,4 millió eurós beruházással támogatja a romos állapotú kastélyépület felújítását, a kastélyhoz tartozó park revitalizációja pedig az Interreg Szlovákia–Magyarország program támogatásával valósul meg, mintegy 1,7 millió euró értékben. 

Bár az ilyen épületek felújítása rendkívül költséges, minden lehetséges, ha van elképzelés és van egy hozzáértő csapat. Kiváló együttműködést indítottunk az osztrák és magyar partnerekkel. Modern ökoközponttá alakítjuk, amely mindenkit szolgál majd – az óvodástól az egyetemistákig, a turistáktól a szakmai közönségig”

– nyilatkozta Juraj Droba megyeelnök. A megye tervei szerint a felújítási munkálatok 2023 második felében fejeződnek be.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/22. számában.

Dunacsún
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.