2021. február 12., 20:50

Ógyallán adót nem emeltek, de a szemétdíj a tavalyi duplájára nőtt

A Komáromi járásban fekvő Ógyalla a városi önkormányzat által tavaly decemberben elfogadott, kiegyensúlyozott költségvetéssel működik, amely bevételi és kiadási oldalán is bő 7 millió 490 ezer euró szerepel. Ez 3,36 százalékkal nagyobb összeg, mint amekkora a 2020-es évi városi büdzsében volt – tájékoztatta a Ma7.sk-t Gogola Edit mérnök, a városi hivatal főkönyvelője.

Fotó: Facebook - Naše Hurbanovo

„Ógyalla 2020. december 3-án jóváhagyott 2021-es évi költségvetése a vonatkozó törvényi elvárásoknak eleget tesz, vagyis kiegyensúlyozott: a tervezett bevételek és kiadások összértéke egyformán 7 490 024 euró. Arról, hogy a tartalékalapba pontosan mekkora összeg kerül, s abból az egyes projektdokumentációk kidolgozásán és a város beruházásainak előfinanszírozásán kívül még majd milyen tevékenységekre lehet költeni, az áprilisi testületi ülésen dönt az önkormányzat“ – árulta el interjúalanyunk.

Arról is beszámolt, hogy

a városi ingatlanok eladásából ez évben mindössze 7 ezer eurós bevételt terveztek, tehát inkább csak kisebb telkek adásvételére kerül majd sor, ilyen módon eleget téve a vonatkozó lakossági kéréseknek.

Ógyallán adót nem emeltek, de a szemétdíj a tavalyi duplájára nőtt
Kép forrása: Facebook - Naše Hurbanovo

Azután áttért az egyes adófajtákkal kapcsolatos tudnivalók ismertetésére: „ A koronavírus-járvány miatt a fizikai személyek adórészéből származó bevétel hozzávetőleg 3,5 százalékos csökkenésére számítunk, így ez a tétel 2 millió 900 ezer eurót jelent a költségvetésünkben.

A helyi lakosság örömmel fogadta a jó hírt, hogy idén egyik ingatlanadó-fajtát sem emeltük.

A családi házak esetében évi négyzetméterenkénti 0,18 eurós, az e házakhoz tartozó kertek, udvarok esetében pedig árankénti 1,377 eurós szinten maradt az adó. Az ógyallai telekkönyvbe bejegyzett szántóföldek után ezentúl is hektáronként 20,219, a Bagota városrész telekkönyvébe bejegyzett szántóföldek után pedig hektáronként 22,258 eurót kell fizetni. Ekképp a lakosság által befizetendő telekadónak összességében 150 ezer, a lakásadónak 7 ezer, az építményadónak pedig 400 ezer eurót kell elérnie“ – részletezte az egyes tételeket.

Majd megjegyezte: a szintén meg nem emelt évi ebadó a családi házakban tartott házi kedvencek esetében évi 5, a tömházakban tartott kutyák után pedig 16,60 euró. Ezen adófajta esetében összesen 5 200 eurós bevételt terveztek.

Ellenben az előző évihez képest 100 százalékkal megemelték az idei szemétdíjat, amit az a tény indokolt, hogy a településeknek egyre több pénzükbe kerül a helyi kommunális hulladék összegyűjtése, elszállítása és megsemmisítése.

„ A vonatkozó önkormányzati döntés értelmében a szilárd kommunális hulladékkal kapcsolatos díj idén a duplájára nőtt, s abból a költségvetésben 235 ezer eurós bevételt terveztünk. A lakosság egyre jobban tudatosítja a különféle hulladék szétválogatásának fontosságát, minek következtében már 35 százalékot ér el a szeparáció aránya. Egymástól elkülönítik a műanyag, papír, fém, textil, olaj és ömlesztett hulladékot, amelyek a kihelyezett konténerekből a gyűjtőudvarunkba kerülnek” -- magyarázta a főkönyvelő.

Hozzátette: városi komposztálóval is rendelkeznek, ahová heti két alkalommal vihető a zöld hulladék.

Az általános érvényű rendeletünk értelmében minden tömbházban élő személy évi 26 eurós szemétdíjat fizet, amiért cserébe heti egy alkalommal szállítják el a tárolókba kirakott hulladékot. A családi házakban élőkre „összetettebb képlet“ vonatkozik.

„Minden családi házban élő személy fejenként évi 16 eurót fizet egy zsetonért, amit csak akkor helyez a saját tárolójára, ha az már megtelt, ekképp jelezve: a tartalma elszállítható.

Ha az neki nem bizonyul elegendőnek (például nagytakarítás esetén), akkor további kukazsetonokat darabonként 3,20 euróért, kukák mellé helyezhető szemeteszsák-zsetonokat pedig 1,60 euróért vásárolhat. A házaknál kéthetente történik a tárolók kiürítése“ – fejtette ki.

Ógyallán adót nem emeltek, de a szemétdíj a tavalyi duplájára nőtt
Kép forrása: Facebook - Naše Hurbanovo

Kérdésünkre, hogy Ógyallán a világjárvány kapcsán milyen megszorításokra kerül sor, Gogola Edit így felelt: „Jelentős mértékben csökkentettük a 2021-es évre előirányzott kulturális tevékenységgel kapcsolatos kiadásokat, hiszen a kulturális rendezvények és a hasonló jellegű tevékenységek ez idő tájt elmaradnak. Egyelőre kérdéses, hogy valamelyek majd mikor valósulhatnak meg“. A pandémia miatt tömeges elbocsátásokat vagy jelentős mértékű bércsökkentést nem terveznek.

Végül megtudtuk: Ógyalla önkormányzata is azok közé tartozik, amelyek a veszélyes Covid-19 fertőzés továbbterjedése érdekében védőeszközökkel támogatják az idős lakosokat.

„Mától több napon át valamennyi 65 évnél idősebb helyi lakos postaládájába 2 darab FFP2-es reszpirátort hordunk szét, ami összesen 2500 darab ilyen hatékony maszkot jelent. A helyi Heineken sörgyár pedig az Itt vagyunk itthon (TU sme doma) elnevezésű projektjével segíti a pandémiás időszak könnyebb átvészelését” – tudatta. Arról, hogy a vállalat azt miként teszi, majd a projektről szóló cikkünkben részletesen beszámolunk.

A Komáromi járásból e témában eddig Horváth Árpád, Gúta és Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere nyilatkozott portálunknak.

Megosztás
Címkék