2021. február 10., 15:47

Járvány idején Gútán: adóemelések nélkül, kisebb megszorításokkal, különféle támogatásokkal

Gúta város a tavaly decemberben elfogadott, kiegyensúlyozott költségvetéssel kezdte el az idei működését. A világjárvány okozta felettébb nehéz időszakban legalább adóemelések nem sújtják a helyi lakosokat. Ahelyett az önkormányzat többféleképpen segíti a boldogulásukat, például egyhangúlag megszavazta, hogy minden 60 év feletti polgárnak és az egészségügyi gondokkal küzdő ifjabbaknak fejenként két, vagyis összesen 7300 darab FFP2 reszpirátort ajándékoz.

Fotó: cestovnyinformator.sk
Gúta város látképe madártávlatból
Az önkormányzatunk december 15-én fogadta el Gúta város 2021-es évi kiegyensúlyozott költségvetését, vagyis egyformán közel 10 millió 288 ezer eurós bevétellel és kiadással számolunk. Ennek eléréséhez a tartalékalapunkból nem kellett pénzt elvennünk, mert az általunk felvett 217 ezer eurós, kamatmentes állami hitelből merítettünk a beruházásainkhoz és egyebekhez. Tehát a város 840 ezer eurós tartalékalapját áthoztuk erre az évre. Még nem tudjuk, hogy a világjárvány miként befolyásolja a város pénzügyi helyzetét, ezért a tartalékalapban levő összeget majd inkább megemelnénk, mint csökkentenénk

– fejtette ki.

Arról is szólt, hogy e nehéz időszakban esetleg csak kisebb városi telkeket tudnak eladni:

Általában e forrás kapcsán évente 100 ezer eurót szoktunk előirányozni, de tavaly ekképp mindössze 20 ezer euróra tettünk szert. Mivel a pandémia idején a lakosok saját bevétele is csökkent, ezért a korábban megszokottnál kevesebben mutatnak érdeklődést a telekvásárlás iránt. Bízunk abban, hogy e téren a későbbiekben javulás lesz tapasztalható, hiszen az a város bevételét növelné.

Ez évben semmiféle adófajtát nem emeltek meg,

s örülnek annak, hogy jelentős mértékben javult a lakosok hozzáállása, vagyis azokat legtöbben már figyelmeztetés nélkül is be szokták fizetni.

Valamennyi adófajta marad a tavalyi szinten. Annak ellenére így van, hogy a hivatalunk az évi 25,60 eurós hulladékdíj emelését az államnak fizetendő költségeink növekedése miatt javasolta 30 eurósra emelni, de végül azt nem szavazták meg a képviselők. Nálunk a szeparáció aránya 35 százalék körüli, ami aránylag jónak számít. Ez annak köszönhető, hogy a lakosaink a szemetet már évek óta szétválogatva helyezik a tárolókba, ahonnan kéthetente egyszer külön-külön szállítjuk el a kartont, az üveget, a papírt. Ugyancsak kéthetente visszük el a „barna kukákból” is, ahová a zöld és a tömbházakból a biológiailag lebomló konyhai hulladék kerül, s mindez ingyen történik. A többi, így az eletronikai, az olaj- és vashulladékot pedig ugyancsak ingyen veszik át a helyi szeméttelepen

 – tudtuk meg a továbbiakban.

Tehát a többi adófajta összege idén szintén ugyanannyi, mint tavaly volt:

évi 7 eurós ebadót kell fizetni a családi házakban tartott, illetve 35 eurósat az emeletes tömbházakban tartott kutyák után. A telekadó családi házak esetében négyzetméterenként 11 cent, garázsonként 44 cent, a házakhoz tartozó kertek és udvarok után pedig áranként 1,85 eurót kell fizetni. A termőföldek kapcsán hektáronként 27,33, az erdők kapcsán pedig 5,78 eurós adó fizetendő.

Járvány idején Gútán: adóemelések nélkül, kisebb megszorításokkal, különféle támogatásokkal
Fotó:  Dunatáj
Horváth Árpád, Gúta polgármestere

Kérdésünkre, hogy idén számolnak-e a fizikai személyek adójából származó bevétel növekedésével, a polgármester így válaszolt:

Az idei költségvetésünkbe is a tavalyi összeg, 3 millió 782 ezer eurós tétel került, vagyis efféle bevétel-növekedéssel nem számolunk.

Horváth Árpád hangsúlyozta: a járvány okozta nagyobb megszorításokkal, vagyis sem jelentős bércsökkentéssel, tömeges elbocsátásokkal vagy másféle korlátozásokkal nem akarják sújtani az egyébként is sok gonddal küszködő lakosságot.

Korábban elkerülhetetlenek voltak a kisebb mértékű takarékoskodási megszorítások, de ha tehettük, akkor elbocsátások helyett inkább munkaerő-átcsoportosításokat végeztünk. Távozásra csak azok esetében került sor, akik már egyébként is betöltötték a nyugdíjkorhatárt.
Természetesen, visszatartottuk a kulturális és sporttevékenységre korábban megszavazott, de a járvány miatt fel mégsem használt támogatásokat. Elbocsátásokat idén sem tervezünk a hivatalunkban vagy a városi cégeknél, mert a meglevő alkalmazottainkra szükség van. Önkormányzati döntés alapján azonban ismét hozzá fogunk nyúlni az iskolai konyhák számára előirányzott, de az ideiglenes zárvatartás miatt teljes mértékben fel nem használt és további hasonló pénzekhez.

Végül hangsúlyozta:

a hétvégi tömeges Covid-szűrések újabb és újabb 19 ezer euró körüli költséget jelentenek a városnak, de bíznak abban, hogy az összegeket visszafizeti az állam.

Mivel rendelkeznek egy szolidaritási alappal, abból

a rászoruló családokat a járvány idején legfeljebb 300 euróval támogatják.

Újabban pedig 7300 darab FFP2 reszpirátorral ajándékozzák meg a 60 év feletti gútai lakosokat: mindegyikük két-két darabot kap, ahogy az egészségügyi gondokkal küzdő ifjabb polgártársaik is. A több mint 100 alkalmazottal működő városi idősotthon pedig folyamatosan kéri és meg is kapja a fertőtlenítőszereket, védőeszközöket, illetve a nehézségeik esetén a szükséges anyagi támogatásokat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!