2021. szeptember 9., 17:51

Odafigyelnek ránk, apró mozaikdarabokra. Kitüntették Benko Pált

Pro Cultura Hungarica díjat kapott a Gömörsíden élő Benko Pál, közösségszervező, népművész, a Füleki Gimnázium tanára. Az elismeréssel minden évben azokat a személyeket díjazzák, akik több évtizede a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetéséért és terjesztéséért fáradoznak. A díjazottal beszélgettünk. 

benkő
Benkő Pál átveszi az elismerést
Fotó: MTI

Hogyan fogadta az elismerést?

Meglepetés volt, mert nem számítottam rá. Az Emberi Erőforrások Minisztériumából kaptam egy értesítést, hogy amennyiben megkapom a díjat, elfogadom-e? Úgy gondolom, ilyesmit nem illik visszautasítani. Azt hiszem,

Hofi Géza mondta, hogyha azt akarod, hogy ne tüntessenek ki, akkor élj úgy! (nevet) Viszont ez az elismerés nemcsak nekem szól, hanem egy csapatnak.

Minden embernek, akivel valamilyen szinten együttműködtem, kezdve az iskolától, a kézművességen keresztül, a református egyházat beleértve. Többek között a feleségem is megkapta ezt az elismerést 2008-ban. Úgyhogy szerintem Gömörsíden az egy négyzetméterre eső Pro Cultura díjazottak száma a legmagasabb a világon. (nevet)

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete, illetve elnöke, Török János javasolta önt a díjra. Honnan a kapcsolat?

Az uniós csatlakozás első évfordulójára a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete és a Motolla Kézműves Baráti Kör szervezett egy közös kiállítást a szécsényi Kubínyi Ferenc Múzeumban. Ekkor kezdődött az együttműködés.

Mi Motolla egyesületként külső tagjai vagyunk a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének, és nagyon sokrétű az együttműködés.

Milyen indíttatásból kezdett érdeklődni a népművészet iránt? 

Gyerekkoromban kézimunkáztam, népzenével és néptánccal is foglalkoztam, de ahogy elindul az ember pályafutása, kicsit hanyagolja ezeket a tevékenységeket. Idővel azonban elkezdenek hiányozni a régi dolgok, amiket pótolni kell. Ez olyan, mint a deszkakerítés, hogyha kiesik egy léc, pótolni kell, mert anélkül nem tölti be a funkcióját. A közösségek nagyon fontos visszajelzéseket nyújtanak ahhoz, hogy az ember bátran használja a nyelvét, és ne legyen kisebbségi komplexusa.

Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert két magyar iskolában is tanítok, anyanyelvemet tehát természetes közegben használhatom.

A népművészet pedig számomra nem csupán egy hobbi, hanem életvitelszerűen használom ezeket a tárgyakat, technológiákat, és magát a szemléletet is.

elismerés
Fotó:  Benko Pál

A közeljövőben mik a legaktuálisabb teendői?

Tisztújító közgyűlés előtt áll a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség. Fiatal szervezetről van szó, és az eddig eltelt időszak alapján nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, amelyeket szeretnénk beépíteni a szervezet működésébe az október közepére tervezett tanácskozáson. Ezenkívül megkezdődött a tanév, fontos feladatok elé nézek, mert osztályfőnök leszek, és a Mocsáry Lajos Alapiskolában is tanítok hét órát. Régi bútorok restaurálása vár rám, illetve a Motolla ház befejezése is a végéhez közeledik. A felújítást a Csoóri Sándor Alapítvány támogatta. Az őszi foglalkozásokat már itt szeretnénk megtartani. 

Mi az üzenete az ön számára a Pro Cultura Hungarica díjnak?

Elhangzott egy nagyon szép gondolat a díjátadón, hogy a magyar kultúra egy nagy mozaik, aminek mindnyájan picike alkotórészei vagyunk.

A kisemberek is, akiknek a munkája egyformán fontos ahhoz, hogy az összhatás teljes legyen. Ez a díj is ilyen visszajelzés, hogy igenis odafigyelnek ránk, apró mozaikdarabokra, fontosak vagyunk. És ez jó!

Megjelent a Magyar7 2021/36. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.