2021. szeptember 9., 08:57

Magyar sikerek és elismerések – Megjelent a Magyar7 36. száma

Az a homokszem mindig is ott volt a szlovák kormánygépezetben, de most mintha jobban csikorognának a kerekek. Miközben az ország készül a pápalátogatásra, a következetlenség kormánya ismét pőre valóságában mutatkozott meg: mivel kevés oltott regisztrált, megváltoztatták a szabályokat. Azon meg csak mosolyogni lehet, hogy a szlovák politika és a sajtó ismét önigazolásokat keres, amikor másról sem szól, mint arról, hogy Budapesten alig néhány órát tölt a pápa, bezzeg Szlovákiába három napra érkezik, olvasható Molnár Judit főszerkesztő jegyzetében.

magyar7
Fotó: ma7

A gépezet normális működését zavaró homokszem(ek)ről ír Kolek Zsolt, hiszen a múlt heti történések azt mutatják, az utolsó ragasztó, a korrupcióellenesség is tűnőben van a négypárti szlovák kormánykoalícióban.

Miközben Boris Kollár irigylésre méltó, a kormány jövőjét meghatározó  helyzetbe kerül, szerzőnk azt is leírja, szerinte miért nem lesz az ősszel előrehozott parlamenti választás Szlovákiában.

Maradjunk együtt! a címe Pomichal Krisztián külpolitikai jegyzetének, amely a Bledi Stratégai Fórum eseményei kapcsán arra is rávilágít, mennyire kirekesztett politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

magyar7
Fotó:  ma7

Magával ragadó őszinteséggel vall Matus Tibor kollégánknak politikáról, szakmáról, arról, amit a miniszteri poszton sem sikerült megoldani Miklós László volt környezetvédelmi miniszter.

Ma már politikával nem foglalkozik, mint mondta, az szörnyű dolog, de a fenntartható fejlődésért továbbra is dolgozik.

A számok nem hazudnak. A statisztikai adatok szerint a jövedelmünk nem igazán érezte meg a járványt. Az államtól és az egészségügyi biztosítótól érkező összegek némileg kompenzálták a kiesést, írja a 18. oldalon Matus Tibor.

Hét szlovák iskolának jutott, az egy magyarnak nem jutott a felújításokra szánt pénzkeretből Léván, olvasható Somogyi Szilárd Hátrányban a lévai magyarok című cikkében.

A döntéshozók igazából meg sem tudták magyarázni, hogy miért, inkább nem válaszolnak az újságíró kényelmetlen kérdéseire. Munkatársunk azonban talált olyan lévait, aki erre a kérdésre is tudja a választ.

Ne legyen biztos abban, hogy hazai zöldséget, gyümölcsöt vásárol a piacon, ha az van kiírva, hogy csallóközi. Elképzelhető, hogy Magyarországon termett, és a budapesti Nagybani Piacról származik. Ami egyébként kiváló minőségű és friss, de nem hazai. Erről olvashatnak Molnár Anna riportjában a 20. oldalon.

Nem így képzeltük el, írja Albert Sándor, az ipariskola egykori igazgatója, aki többedmagával nem a legendás iskolában, hanem a Thália Színház nagytermében vehette át gyémántdiplomáját.

Az iskola igazgatója ugyanis a járványhelyzetre hivatkozva elzárkózott az ünnepség elől.

Létezik még magyar irodalom határok nélkül? Teszi fel a kérdést Könyvünnep szürke köntösben című írásában Kövesdi Károly. A járvány miatt őszre csúszott át a könyvhét, immár a 92., de még soha nem fordult elő, hogy a határon tűli könyvkiadóknak nem jutott külön könyvsátor!

Hogy mennyire utálta a szivarfüstöt Tisza István, megtudhatjuk Lacza Tihamér írásából, majd a Múltunk rovatban Popély Gyula történész folytatja a második világháború kitöréséhez vezető történések ismertetését,

s a végén arra is kísérletet tesz, hogy megnevezze, kit, kiket terhel a felelősség a háború kirobbantásásért.

Az uniós normák és kötelezettségek ellenére a Lévai járásban mintegy 9000 ember számára nem biztosított a vezetékes ivóvíz. Elhalasztott és félbehagyott projektek után most felcsillant a remény, amelyről Kaszmán Zoltán számol be Élet vízellátás nélkül című írásában.

magyar7
Fotó:  ma7

A királyhelmeciek nem adják a kórházukat, aláírásgyűjtéssel akarják megakadályozni a leminősítést, olvasható Molnár Gabriella beszámolójában.

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont megújult és kibővített épületének átadásáról Nagy-Miskó Ildikó, az első írásos említésének 750. évfordulójára emlékező Rimaszombatról Virsinszky Tamás tudósított. A pozsonyi Istropolis épületének várható sorsával foglalkozik Dunajszky Éva.

Szólunk a kitüntetettekről is, a Pro Cultura Hungarica díjas Benkó Pállal Agócs Szvorák Emese beszélgetett. A várhosszúréti Ulman Itván is a közelmúltben vehette át a Népművészet Mestere díjat, őt Fábián Gergely kérdezte. Bokor Klára a Lukácsi Pál díjak átadásáról, Kamocsáról tudósított.

A deáki templom kincses világáról olvashatnak Szomolai Andrea cikkében. A Megyer Táncegyüttes fergeteges hazai bemutatójáról és a tervekről szól Reczai Lilla írása.

Autoimmun betegségek – amikor a szervezet maga ellen fordul a címe Domonkos Andor kutatóorvos, jó tanácsokkal szolgál az Életmódban B. Vida Júlia. Csermák Judit folytatja az egyébként ilyenkor ősszel is gyönyörű nyugat-magyarországi Vendvidék bemutatását. Virsinszky Tamás az egyre népszerűbb lovaglásról, illetve a feledi Molly Polgári Társulásról ír. Íz-lelő rovatunkban már az őszre is gondol Vass Laura, de az autós rovatban Vass Gyula egy nyári örömautót mutat be.

Címlapunkon Bukor Ádám uszonyosúszó látható, aki nagyon sikeres nyarat zárt, de már a következő idényre gondol.

Két arany a cél a Világjátékokon – mondta a 64. oldalon olvasható interjúban Rajkovics Péternek a felvidéki származású, de magyar színekben versenyző sportoló. Végül Rajkovics György a Nyári Paralimpiai Játékokon elért magyar sikereket foglalja össze. A Magyar7 36. számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt. A templomokat bemutató sorozatunkban ezúttal a bodrogszerdahelyi Kármelhegyi Szűz Mária-templom került lapunk hátsó borítójára.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.