Nyitott pincék fesztiválja zajlott Füleken

Szvorák Emese 2018. augusztus 12., 15:03

A Palóc Napok és Városnapok keretében, augusztus 11-én újra megnyíltak a füleki borospincék. A Pincesor polgári társulás tagjai ebből az alkalomból borkóstolóval várták a borok szerelmeseit, de a kevésbé szakavatott borkedvelőket is.

Fotó: Pincesor pt

Mi lehet nyáron kellemesebb, mint elüldögélni a barátokkal, földiekkel, új ismerősökkel, és egy jó bor mellett felemlegetni az élet különféle eseményeit? Ezt kínálták a Pincesor polgári társulás tagjai a "Nyitott pincék" borfesztiválon.

Az egykoron virágzó, mintegy 80 borospincéből manapság már csak a töredékében zajlik valamilyen tevékenység. Ezeket a 2016-ban alakult Pincesor polgári társulás próbálja megmenteni, életet vinni bele.  „Ma már ebből csak 20-ban van valamiféle élet. És hétben készül bor. A helyiek közül a fesztivál idején is heten kínáltunk bort, de hívtunk vendégborászokat is a történelmi Nógrád megyéből, így Salgótarjánból és Losoncról is”- közölte Karkusz Gyula, a Pincesor Pt alelnöke.

Fotó: Pincesor pt

A nyitott pincék egyedülálló légkörében terítékre került a füleki borászok munkájának gyümölcse. Kóstolhatók voltak különféle fajtaborok, de a tipikus füleki „savanyú” és „guggolós” is. „A „savanyú” elnevezés Petőfi Sándorra vezethető vissza. Mivelhogy ő írta, hogyha ilyen savanyú bort öntöttek volna a töröknek annak idején, akkor sokkal hamarabb eltávoznak Fülekről. A „guggolós”, az valószínűleg egy újabb kori legenda. A rossz nyelvek szerint, ha Füleken járókelők jártak az utcán, akkor minden ablak alatt le kell guggolni, nehogy a házi gazda meghívja egy pohár borra”- mondta mosolyogva Rubint Róbert, a Pincesor Pt tagja.

„Ezek már ilyen fantázia nevek, de főleg direkt termő fehér szőlőből és direkt termő vörös szőlőkből készülnek. Nekem is van egy „Mókuska” fantázia nevű vörös borom, amit francia festő szőlőnek használtak. Viszont az éghajlat annyira változott, hogy most már ezek a szőlők is magas cukortartalmat érnek el, tehát különállóan is lehet belőlük bort készíteni”- tette hozzá Karkusz Gyula.

Képgalériánk:
Fotó: Pincesor pt

Baráth József családjával Ipolynyékről érkezett a fesztiválra, ahol hat fajta bort kóstolt. „Kóstoltam Szürke barátot, ami eléggé gyakori ezeken a földeken. Viszont voltak itt ilyen érdekes nevű borok is, mint a törökűző. Azt nem tudom milyen szőlőből készítették. Illetve voltak a klasszikus rizlingek”- mondta.

Fotó: Pincesor pt

A 20. század elején a pincesoron több borház épült, és kiváló helyszínül szolgált különféle ünnepségeknek, rendezvényeknek, szüreti fesztiváloknak. A II. világháború alatt a pincéket fedezékké alakították, így egy időre szünetelt a bortermelés, ami a háborút követően ismét újjáéledt, és most újra kezdi virágkorát élni. A Pincesor polgári társulás évente három rendezvényt szervez. Tavaszi, nyári és őszi nyitott pince napokat. Így legközelebb az őszi szüreti fesztiválra várják a látogatókat.

Képgalériánk:
Fotó: Pincesor pt

0 HOZZÁSZÓLÁS