2018. november 10., 22:00

Rimaszombatban, Füleken és Tornalján minden marad a régiben

Nógrádban és Gömörben a városokban jelentős változás nem történt. Füleken sok izgalmat nem okozott a polgármester-választás, mivel a négy éve megválasztott Agócs Attila (Most-Híd) egyedüliként indult. Rimaszombatban a jelenlegi pogármesternek, Jozef Šimkónak (független) már akadt 3 kihívója, de nem tudták őt legyőzni, mint ahogy Tornalján Szögedi Anna (MKP) is megőrizte pozícióját.

Önkormányzati választások 2018 - regiók
Fotó: ma7.sk

2:47

További eredmények és polgármesterek a Rimaszombati járásból a Statisztikai Hivatal alapján:
Rimapálfala - Menyhárt Béla (MKP, SDKÚ-DS) -  153 szavazat
Rimasimonyi - Gál István (MKP, Most-Híd) - 261 szavazat
Kisgömöri - Kišantal Zoltán (MKP) - 31 szavazat
Détér - Borbáš András (Most-Híd) - 115 szavazat
Méhi - Kosztúr Lubomír  (MKP, Most-Híd) - 233 szavazat
Kálosa - Váradi Béla (MKP) - 203 szavazat
Naprágy - Madarász József (MKP, Most-Híd) - 125 szavazat
Sajólénártfalva - Rákoši János (MKP, Most-Híd) - 186 szavazat
Harmac - Benedek Márta (MKP, Most-Híd) - 100 szavazat
Hanva -  Ludovít Czókoly (Most-Híd) - 271 szavazat
Várgede - Kovács Zoltán (független) - 58 szavazat
Gortva - Balog Géza (független) - 178 szavazat
Csíz - Július Tkáč (Most-Híd) - 200 szavazat
Bátka - Hencz Péter (Most-Híd) - 387 szavazat
Nagybalog - Kluka Norbert (KDH) - 235 szavazat

02:02

Eredmények a Nagyrőcei járásból

A Nagyrőcei járás magyarok által is lakott települései közül Lévárton egyedüli polgármesterjelölt volt Halász Márta (MKP), aki 32 szavazatot kapott, míg Lőkösön a Most-Híd és az MKP által is támogatott Cselényi Krisztina szintén egyedüli jelöltként 88 szavazatot kapott.

01:42

Eredmények a Rimaszombati járásból:

Gömörmihályfalván nagyon magas, csaknem 90 százalékos részvétel mellett Hubay Levente (MKP) 36 szavazattal nyert.

Serkében Kisfaludi Nándor (MKP, Most-Híd) lesz a polgármester miután a szavazatok 79 százalékát sikerült begyűjtenie.

Nemesradnóton maradhat Bari Aladár (Most-Híd), aki megpróbálta a községben élő összes romát mozgósítani, s ez bejött neki, mert magas részvétel mellett 306 voksot kapott.

Rakottyáson sem történt változás, további négy évig Rencsok János (Most-Híd) vezetheti a községet, miután a szombati szavazáson 98 szavazatot kapott.

Abafalván győzött Hanobik Irén (MKP) 191 szavazattal

Baracán – Szajko Richard (Most-Híd) 122 szavazattal

Darnyán  – Vincze Endre (Most-Híd) 77 szavazattal

Dobócán – Gotlíbet Annamária (MKP) 125 szavazattal

01:38

Losoncon marad Pivková 

Losonc polgármestere Alexandra Pivková (Független) marad. A jelenlegi polgármesterre 4437 szavazó adta le a voksát. Két jelölttel szemben győzött. 

01:33

A Statisztikai Hivatal honlapján elérhető adatok alapján a Losonci járás eddigi győztesei:

Bolgárom- Szakó Dezső (MKP)- 82 szavazat

Galsa- Ferencz Karol (Most- Híd, Smer-SD)- 174 szavazat

Kalonda- Papp Réka (Független)- 44 szavazat

Miksi- Ágoston Imre (Független)- 105 szavazat

Pinc- Valéria Votoupalová (Független)- 93 szavazat

Pilis- Miroslav Plaucha (Független)- 35 szavazat

Perse- Nagy Gábor (Független)- 59 szavazat

Rapp- Sóky László (Független)- 227 szavazat  

01:11

Összeállt a füleki képviselő-testület

A 15 helyen tíz Most-Híd, három MKP és két független jelölt foglal majd helyet. Megőrizte eddigi pozícióját: Czupper Tibor (Most-Híd), Fehér Ladislav (Most-Híd), Szakó Ladislav (Most-Híd), Eibner Róbert (Független), Kerekes László (MKP), Orosz Margit (Most-Híd), Tankina Jozef (Most-Híd), Visnyai Attila (Most-Híd),  Anderko Zoltán (Most-Híd), Kelemen Erik (Most-Híd), Szvorák Zsuzsanna (MKP). Új képviselők: Rubint Róbert, (MKP), Alexander Mede (Most- Híd), Ladislav Flachbart (Független), Gallo Csilla (Most-Híd).

Füleken 4 éve a választók 47,12%-a, vagyis mintegy 3864 füleki élt szavazati jogával. Idén csupán 23,65 % volt a részvétel.  A választások rendben zajlottak, egyszer sem riasztották a rendőröket rendbontás miatt. 

 00:53

A Losonci járásban Fülekkovácsi volt a csúcstartó a jelöltek számát illetően. A 7 polgármester-jelölt közül, egyelőre nem hivatalos információk szerint, a független Michal Muránsky 152 szavazattal győzött. 

Csákányházán marad Bodor Béla (SMER-SD, MOST-HÍD). Kihívója Gáspár Szebasztián (MKP) volt. 

00:29

A két gömöri városban minden marad a régiben

Tornalján harmadszor is bizalmat szavaztak Szögedi Anna polgármesternek, aki 2010 óta vezeti a várost. A Magyar Közösség Pártja (MKP) színeiben induló Szögedi három kihívóját megelőzve újabb négy évre kapott felhatalmazást a választóktól.
 
Az első nem hivatalos információk szerint Rimaszombatban sem lesz váltás, ugyanis a szintén két ciklus óta a várost vezető Jozef Šimko mintegy ezer szavazattal vezet riválisai előtt.

00:11

Nem hivatalos információnk szerint Gömöralmágyban Agócs Gyula (MKP) jelenlegi polgármester a szavazatok nagy többségét elnyerte, megőrizve eddig pozícióját, maga mögé utasítva Agócs Tamás (Most- Híd) és Farkas Zoltán (Független) polgármester-jelölteket. 

Bénán Marcinkó Zoltán (MKP) győzött 222 szavazattal, így maga mögé utasította a további négy jelöltet. 

Sőregen Végh Zoltán (MKP) jelenlegi polgármesterre 180-an adták le voksukat, aki fölényesen nyert a másik két jelölttel szemben. A községben összesen 265-en éltek szavazati jogukkal. 

00:02

Pár perccel éjfél előtt a szlovákiai falvak csak 6,3 %-ban ismert az eredmény. Az átlagos részvételi arány 47,37 %, de vannak olyan községek is, ahol a részvétel alig haladja meg a 20 százalékot. Ezeknek fényében meglepő, hogy Nemesradnótról már este nyolc után 84%-os részvételt jelentettek. A községben az urnazárás óta csend van, a szavazóheIység előtt két rendőrautó áll, az eredményt nem tudni.

23:46

Egyházasbástban az MKP jelöltje Molnár Richárd nyerte a választásokat, aki 3 független jelölttel szemben győzött. 

Vecseklőn Kovács Tibor (MKP) megőrizte polgármesteri pozícióját. A községnek három polgármester-jelöltje volt. 

23:39

Kalondán közel 90 százalékos részvétel

A Losonc melletti Kalondán nagyon magas részvételi arányról számoltak be. A szavazásra jogosultak közel 90%-a járult az urnákhoz, kiélezett harc folyt a polgármesteri székért. A községben négy polgármester-jelöltre lehetett szavazni, akik közül rendkívül szoros küzdelemben, Papp Réka független jelölt nyerte a választásokat. Az eddigi Erdélyi Erzsébetet (MKP) váltja. Papp Réka 44 szavazatot, Erdélyi Erzsébet 42 szavazatot kapott. 

23:22

Ragyolcon nem hivatalos eredmények szerint György Péter az MKP, Most-Híd közös jelöltje 409 szavazatot szerzett, így hatodik ciklusát kezdheti a község élén. Ellenfele a független Korponai László 206 szavazatot kapott. 

Csomán Karkusz Adrián független jelölt nyerte a választásokat. Két kihívója volt, Csépe Norbert és Alžbeta Balázsová, szintén független jelöltek. Síden Kurunci Arnold (Most- Híd) megőrizte polgármesteri pozícióját. Kihívói Kökény Tibor SPOLU – Občianska demokracia és Mihály Valéri MKDSZ voltak. 

23:08

Rimaszombatban szoros az állás

Ezt igazolják a kisebb választókörzetekből beérkező első eredmények is. Közben a rimava.sk portál arról ír, hogy a Dúsa utcai lakótelepen szavazatvásárlás miatt vizsgálódik a rendőrség. Lukáš Kvietok a Rimaszombati Járási Hivatal belügyi osztálya vezetőjének elmondása szerint egy borítékban az egyik jelöltről szóló információkat találtak a szavazólap mellett.

22:55

Losoncon és Füleken alacsony volt a részvétel

Az előzetes információk alapján Losoncon és Füleken alacsony volt a részvételi arány, a környező falvakban azonban nagyobb volt a szavazási kedv. 17 polgármesterrt versenytárs nélkül választottak újra. 

22:32 

A Rimaszombati járás biztos befutói:

A Rimaszombati járásban három város (Rimaszombat, Nyustya, Tiszolc) és 104 falu van. A 107 település harmadában (összesen 37 helyen) tét nélküli volt a választás a polgármesteri tisztséget tekintve, ugyanis csak egy jelölt volt. Ezekben tehát már egyértelmű a polgármesteri szék sorsa. A Most-Híd vegyespártnak 6, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) 4 polgármestere biztosan lesz a járásban, illetve 3 olyan jelölt győzelme is garantált, akit mindkét párt támogatott.

A Most-Híd polgármesterei: Cakó – Bari Károly, Dúlháza – Balážová Katarína, Nemesmartonfala – Eugen Radič, Tajti – Molnár Gyula, Balogtamási – Gyurán Béla, Balogújfalu – Bodon Gyula

Az MKP-é: Sajókeszi – Szajkó Aladár, Péterfala – Köböl Gyula, Rimaszécs – Stubendek Márta, Zsíp – Simon Béla

Közös (MKP, Most-Híd): Guszona – Fazekaš Péter, Perjése – Kovács Krisztián, Óbást – László Ildikó 

Füleken marad Agócs Attila 

Füleken Agócs Attila (Most-Híd) jelenlegi polgármesternek nem akadt kihívója, így a városban a képviselői mandátumokért folyt a harc. Az MKP nem titkolt célja volt, hogy a testületben erős legyen.

Három választókörzetben 48 jelölt indult a 15 tagú képviselői helyért. Losoncon három jelölt küzd a polgármesteri posztért, Boris Bodnár a Kommunista Párt színeiben, két vetélytársa, Renáta Endrődyová és Alexandra Pivková függetlenek.

Losonci járás - tét nélküli polgármester-választások

A Losonci járásban 17 olyan település van, ahol csak egy-egy polgármesterjelölt indult. Ezek a következők: Fülek, Füleksávoly, Rátkapuszta (Ratka), Mucsíny, Keresztúr, Sátorosbánya, Nagydaróc, Fülekpüspöki, Ógács, Budaszállás (Budiná), Gergelyfalva (Gregorova Vieska), Lentő (Lentvora), Fűrész (Píla), Gácsliget (Lehôtka), Tósár (Točnica), Losonctamási (Tomášovce) és Tugár (Tuhár).

A 17-ből a magyar érdekeltségű településeken a következők lesznek a polgármesterek:
Fülek: Agócs Attila - Most-Híd
Füleksávoly: Ferencz Gyula – Smer-SD, Most-Híd, MKP
Nagydaróc: Rubintová Viera – Smer-SD, Most-Híd, MKP
Fülekpüspöki – Noskó László – MKP

A Losonci járásban Fülekkovácsi a csúcstartó a jelöltek számát illetően, itt ugyanis 7-en is indultak a polgármester-választáson. 

Medvesalja több falujában már eldőlt, ki lesz a polgármester

Medvesalja falvaiban nyugodt légkörben, rendben zajlottak a választások. Tajtin már biztos a polgármester személye, mivel Molnár Gyula (Most-Híd) eddigi polgármesternek nem akadt kihívója. Hidegkúton eredetileg két polgármesterjelölt indult, de Mag Géza (független) visszalépett, így Mag Mária (független) tölti be az elkövetkező négy évben a község vezető tisztségét. Óbást eddigi polgármesterének, László Ildikónak (Most-Híd, MKP) sem akadt kihívója, így ő is a falu élén marad. 

Egyházasbástban 4 jelölt indult a polgármesteri tisztségért – 3 független és egy MKP-s jelölt - és összesen 20 képviselő küzdött meg az 5 testületi helyért. Almágy községben 3 polgármesterjelölt számít a szavazók bizalmára, a 18 képviselőjelölt közül 7-en juthatnak be a testületbe. A jelenlegi polgármesternek, Agócs Gyulának a független Farkas Zoltán és a Most-Híd színeiben Agócs Tamás volt a kihívója. Ajnácskőn a több ciklus óta a falut vezető Hunyák Józsefnek (Most- Híd) egy kihívója akadt Poprocký Iván (MKP) személyében. A 21 képviselőjelölt közül 7-en kerülhettek be a testületbe.

Rimaszombatban még nyílt a verseny

Rimaszombatban négy jelölt indult a polgármesteri posztért. A várost nyolc éve vezető Jozef Šimko a legutóbbi önkormányzati választáson fölényesen, 4170 szavazatot begyűjtve győzött. Most is ő a legnagyobb esélyese a választásoknak, de szorosabb harc várható mint akkor, mert legnagyobb riválisa a függetlenként induló Radovan Ceglédy, helyi vállalkozó és civil aktivista több mint 3300 aláírást gyűjtött az indulásához. Rajtuk kívül még Zagyi Róbert vállalkozó indult (szintén függetlenként), valamint pártszínekben egyetlen politikus, Vaš Vilmos (KDH), aki jelenleg is a városi képviselő-testület tagja.

Rimaszombatban 5 választási körzetben szavazhattak a polgárok, összesen 57 képviselőjelölt közül választva. Érdekesség, hogy a mostani 19 képviselő közül kettő kivételével mindenki újra jelöltette magát, ám a képviselők száma az új ciklustól kezdődően 21-re nő, így legalább négy új tagja biztosan lesz a következő testületnek. A 2014-es választásokon csak 37,69-os volt a részvétel, most a mobilizációnak köszönhetően ettől magasabb várható. 

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) rimaszombati alapszervezete a Keresztény Demokrata Mozgalommal (KDH) koalícióban az "Együtt Rimaszombatért - Spolu za Sobotu" mottóval indította jelöltjeit az önkormányzati választásokon. A 13 közös jelöltből hatan az előző testületnek is tagjai voltak. Nagy kérdés, hogy ezt a számot sikerül-e növelni, s még erősebbé tenni a magyar képviseletet a gömöri városban.

A Rimaszombati járás legnagyobb falvai közül kettőben nincs kihívója a jelenlegi polgármesternek. Rimaszécsen 2016-ban lemondott a parlamenti képviselővé lett Vavrek István (Most-Híd), azóta az időközi választáson győztes Stubendek Márta (MKP) vezette a községet, s még további négy évig biztosan betöltheti a posztot, míg Feleden is maradhat a függetlenként induló Mihályi Gábor. Mindkét településen azonban fontos lesz, hogy miként alakul a képviselő-testület összetétele.

Osgyánban 5, Nagybalogon 2 polgármesterjelölt volt, s az említett községek méretükből kifolyólag 9-9 képviselőt választhattak. A járás többi magyarok lakta (kisebb) településén általában 1-2 polgármesterjelölt indult és 7, illetve 5 tagú képviselő-testületet választottak.

Tornalján négyen küzdöttek a polgármesteri posztért

Tornalján összesen 4 választási körzetben szavazhattak a lakosok, a 13 képviselői helyért 38 jelentkező indult.

Szögedi Anna (MKP) jelenlegi polgármester-asszony a legutóbbi választásokon több mint 1700 szavazatot kapott. Akkor hat kihívója is volt, ezzel szemben idén csak fele annyi, azaz három ellenjelöltje akadt, mégpedig Dusza István, Szajko Zoltán (függetlenek) és Jóry Róbert (SMER-SD) személyében. A részvétel 2014-ben itt sem érte el az 50 százalékot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.