Nagy mértékben csökken az elsősök száma az ógyallai Feszty Árpád alapiskolában

Nagy Miskó Ildikó 2019. április 15., 20:50

Miközben a most folyó tanévben 4 első, illetve 1 nulladik osztállyal működik az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda, az előzetes alapiskolai beíratási adatok alapján csupán 1-1 első és nulladik osztály megnyitását tervezik. Az ugrásszerű létszámcsökkenés egyrészt a demográfiai hullámvölggyel, másrészt a vegyes házasságokban született kicsik asszimilációjával indokolható.

Fotó: Feszty Árpád AI és Óvoda

A Komáromi járásban található Ógyallán a három napig tartott beíratások során egy-egy magyar és szlovák teljes szervezettségű alapiskola közül választhatnak a családok.

„Az általam irányított oktatási intézmény ebben a tanévben 16 alapiskolai osztállyal, 244 tanulóval és a velük foglalkozó 26 pedagógussal működik. Egy előkészítő, azaz nulladik és négy első osztállyal rendelkezünk, amelyekben 16, illetve 57 nebuló van. Az utóbbiak közül a specializált osztályba komoly tanulási gondokkal küszködő, többnyire enyhén szellemi fogyatékos gyerekek járnak. Sajnos, nálunk a demográfiai hullámvölgy most érezteti leginkább a negatív hatását: eddig csupán 30 kicsit írattak be hozzánk, akik számára legalább 15-15 fős 1-1 nulladik és első osztályt tervezünk nyitni. Azok őszi tanévkezdésig módosuló létszámát majd néhány évfolyamismétlő is gyarapítja“ - mondta el portálunknak Deme László, a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója.

Úgy látja, hogy a diáklétszám csökkenéséhez a helyi szlovák alapiskola, illetve egyes szülők asszimilációval összefüggő iskolaválasztása is hozzájárul. A szlovák oktatási intézmény jelenleg 357 tanulóval működik, s oda eddig 32 jövendő elsőst írattak be a szülők.

„Sajnos vannak olyan szülők, akik gyermekük jobb érvényesülése végett előnyben részesítik a helyi szlovák tannyelvű alapiskolát. Többnyire a vegyes házasságban élők íratják be oda a csemetéiket. Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint otthoni „konyhanyelvként“ a magyart használják, de ha legalább az egyikük szlovák iskolákba járt, akkor ragaszkodnak ahhoz, hogy az utódjuk is szlovák nyelvű tanulmányokat folytasson“ - vélekedett Deme László.

Az idén ugyanakkor arra is akadt példa, hogy a szlovák iskolai végzettséggel rendelkező szülők nem a helyi szlovák alapiskolába, hanem inkább a „Fesztybe“ íratták be a gyermeküket. „Döntésükön kellemesen meglepődtünk, ugyanakkor nagyon meg is örültünk annak. Elmondták: annyi szépet és jót hallottak az iskolánkról, az itteni oktatás színvonaláról és szakköreink bőségéről, hogy minket választottak“ - adott magyarázatot az igazgató.

Az ógyallai magyar alapiskolában lesz 2. fordulója is a beiratkozásnak, de annak pontos időpontjáról még nem döntöttek. Azt azonban már tudják, hogy az intézmény óvodájába május 9-én és 10-én 13-tól 17 óráig lehet beíratni a gyerkőcöket.

Cikkünk megjelenése után Deme László igazgató informálta portálunkat, hogy a beíratásnak nem lesz 2. fordulója, valamint a jelenlegi nulladikosok,ill. az osztályismétlők miatt előfordulhat, hogy újabb elsős osztály nyílhat szeptembertől.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS