2021. január 22., 13:45
Frissítve: 22:08

Felvidék-szerte bevonták az EU-s lobogót, Bős város az Európai Bizottság székhelyére küldi vissza a sajátját

A magyar kultúra napjára meghirdetett tiltakozáshoz több tucat önkormányzat csatlakozott a Felvidéken. Hrubík Béla, a kezdeményezés egyik főszervezője közösségi oldalán azt írta, folyamatosan érkeznek hozzájuk a felvételek a lekerült EU-s zászlókról. 

Fotó: Facebook

A teljesség igénye nélkül Bős, Ipolybalog, Izsa, Martos, Ipolyság, Kaposkelecsény, Muzsla és Dunaszerdahely is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság múlt heti, a Minority SafePacket tulajdonképpen elkaszáló döntése indított el.

A főszervezők, Méry János, Papp Sándor és Hrubík Béla által kiadott nyílt levélhez és az ehhez kapcsolódó aláírásgyűjtéshez jelen állás szerint közel ötszázan csatlakoztak, több tucat önkormányzat jelezte, bevonják a mai nap folyamán az Unió zászlaját. A Komáromi járásban többek között Martos, Izsa és Szentpéter község is így járt el, de információink szerint Felvidék-szerte, Somorjától Kaposkelecsényig támogatták az akciót. 

Felvidék legnagyobb magyar városa, Dunaszerdahely önkormányzata is részt vesz az akcióban. Hájos Zoltán közösségi oldalán jelentette be, 

hogy az EB döntésére válaszul a dunaszerdahelyi városháza épülete előtt található rúdról is lekerül a zászló. 

A csatlakozás egy percig nem volt kérdés

Az, hogy támogatják ezt a kezdeményezést, Bős polgármestere, Fenes Iván számára

olyan természetes volt, minthogy felkel a nap. (...) Saját kezűleg akartam levenni, mindjárt reggel nyolckor, de nem könnyű az a zászlórúd. A kollégák segítettek, több emberes munka volt. Jól szórakoztunk közben.

Fenes nevetve mesélte, munkatársaival azon mosolyogtak, mi lett volna, ha a szocializmus idején a szovjet zászlót veszik le ugyanígy. "Nem röhögtünk volna ennyire!" - mondta a polgármester, aki kiemelte, az EU-s zászló, lévén egyébként sincs már túl jó állapotban, nem kerül vissza az önkormányzat épületének homlokzatára. 

Ursula von der Leyennek, a Bizottság elnökének címezve és becsomagolva küldik Brüsszelbe.

Egy új, tisztább uniós zászló hétfőn jelenik meg legközelebb a városházán. "Hétvégén tesztelünk" - reagált Fenes arra a kérdésre, miért nem holnap teszik vissza, ahogy az eredetileg tervezve volt. 

Csalódottság és düh

"Bíztunk a MinoritySafePackben, elhittük, hogy meghallják a hangunk, sokat dolgoztunk is érte a régióban" - nyilatkozta portálunknak, Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere, hozzátéve, tulajdonképpen a döntésfelett érzett csalódottság és düh motiválta őket arra, hogy bevonják az EU-zászlót. 

A polgármester közösségi oldalán korábban azt írta,

Szeretem Európát, sokkal jobban, mint egyes brüsszeli bürokraták. Ezért ma, több felvidéki településhez hasonlóan, nálunk is lekerült az uniós zászló a községi hivatal homlokzatáról.

Arra a kérdésünkre, mikor tervezik visszatenni, Varga elmondta, a hétvégén még biztosan nem, sőt az is szóba került,

egészen addig kivárnak, amíg az Unió jelét nem adja annak, meghallották a tiltakozók hangját.

A sokszínűség számukra üres szó 

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnökeként a Minority SafePack polgári kezdeményezés egyik koordinátora a hét elején adott nagyobb lélegzetvételű interjút médiacsaládunknak (az interjú a Magyar7 hetilap következő számában jelenik majd meg). Ebben kifejtette, hogy a Bizottság

hiteltelenné teszi ezt az egyébként fontos és jól hangzó gondolatot (a sokszínű Európáét - a szerk. megj.), hiszen látszik, számukra a sokszínűség üres szó csupán, nincs mögötte tartalom. 

Vincze arról is beszélt, nem csak a magyarlakta területeken járt nagy felháborodással a döntés. Fríz, dél-tiroli és szorb közösségek képviselői is megkeresték. A továbbiakkal kapcsolatban annyit mondott, jogászaik fontolgatják, hogy semmiségi eljárást indítanak a Bizottság döntésével szemben, amellyel újra visszakerülhet az ügy az Európai Bizottság elé. Ezzel csak az a probléma, az újabb 2-3 év késlekedést jelentene - közölte az EP-képviselő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások