2021. január 22., 12:06

A Minority SafePack és az ipolysági uniós zászló

Korábban már beszámoltunk róla, hogy ugyan sokáig ígéretesen alakult az uniós szintű kisebbségvédelmi szabályozást sürgető európai polgári kezdeményezésnek, a Minority SafePacknek az elfogadtatása az Európai Unió legfelső szerveiben, 2021. január 14-én azonban az Európai Bizottság úgy döntött, mégsem indít jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében.

Médialapozó
Fotó: Kürthy Gábor

Egy ipolysági lokálpatrióta, Kürthy Gábor úgy döntött, csatlakozik a kalondai Papp Sándor, az ipolynyéki Hrubík Béla és a somorjai Méry János által megálmodott kezdeményezéshez, aminek ötletgazdái felhívást intéztek a felvidéki magyar polgármesterek, önkormányzati képviselők, pártok, civil szervezetek és polgárok felé az alábbiakat megfogalmazva:

A Minority SafePack-kel kapcsolatban az Európai Bizottság becsapta és semmibe vette az Európai Unió nemzeti és nyelvi kisebbségeihez tartozó 50 milliónyi polgárát. (…) Felhívjuk tehát a magyar polgármestereinket, hogy tiltakozzanak az Európai Unió, illetve a Bizottság döntése ellen. Január 22-én, a magyar Himnusz születésének a napján vegyék le egy napra az Európai Unió zászlaját az önkormányzati hivatalok homlokzatairól!”

„A felhívás alapján a közösségi oldalon megkerestem a polgármestert és az összes önkormányzati képviselőt, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. Zachar Pál volt az egyetlen, aki rögtön jelezte, támogatja azt. A polgármestert személyesen is megszólítottam, de ezzel kapcsolatban nem fejtette ki a véleményét” – árulta el kérdésünkre Kürthy Gábor.

Ipolysági EU-zászló
Fotó:  Kürthy Gábor
Kürthy Gábor

Zachar Pál elmondása szerint fájó, hogy az Európai Bizottság, a nem is az általunk megválasztott európai hivatalnokok úgy ignorálhatnak egy ilyen kérést, hogy semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs. Nem maradt más, mondta, csak a szimbolikus lépések megtétele.

Kürthy Gábor és Zachar Pál január 21-én eltávolította az uniós zászlót az önkormányzati hivatal homlokzatáról; a lobogó azonban már aznap este visszakerült…

A tiltakozás kezdeményezőinek névsorában több lévai és nagykürtösi járási településvezető neve is megtalálható, így Chudý István galábocsi, Farkas Attila kétyi, Híves László lukanényei, Köpöncei Péter palásti, Pásztor Roman nagycsalomjai és Régi Zsolt inámi polgármesteré is.

 

Ipolysági EU-zászló
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.