2024. február 17., 20:00

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése

Tavaly decemberben tüntették ki a Nemzet Gazdásza címmel Juhász Istvánt, az Agrárius Kft. tulajdonosát. Ebből az alkalomból köszöntötték tisztelői Hanván, a Diakónia Központban.

 

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése
Galéria
+6 kép a galériában
Juhász István, a Nemzet Gazdásza.
Fotó: Jaksity

A Nemzet Gazdásza elismerést az Agrotrend Csoport alapította. Ezt a címet a magyar nemzet olyan, erkölcsileg feddhetetlen gazdálkodó szakembere érdemelheti ki, aki gazdálkodásával, munkáltatói viselkedésével, technológiai színvonalával, innovációival, társadalmi szerepvállalásával a nemzet számára maradandót alkotott, a nemzet előtt példaként áll.

A Nemzet Gazdászai összesen 21-en lehetnek, közülük hat személyt határon túli magyar gazdálkodók közül választanak.

A 2023-as év három díjazottja: Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Nyakas András, a hajdúnánási Nyakas Farm tulajdonosa, valamint Juhász István, az Agrárius Kft. tulajdonosa.

 

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése
Forró Krisztián köszöntötte Juhász Istvánt.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

Juhász István agrármérnök, az agrártársadalomban is jelentősnek számító társadalmi szerepvállalásáért, a szántóföldi növénytermesztésben elért kimagasló eredményeiért, gazdaságának példaértékű családi gazdasággá alakításáért, nemzetünk hagyományainak őrzéséért és bemutatásáért, anyanyelvünk diaszpórában való megőrzéséért, Hanva település életében vállalt aktív szerepéért kapta a címet, a Felvidékről elsőként.

 

A munkának lelke és értelme van

Juhász István a Parlamentben tartott ünnepséget követően hetilapunknak elmondta, hogy nem is számított ilyen elismerésre, de nagyon megörült, amikor értesült róla, hogy ebben a kitüntetésben részesül, ráadásul Szlovákiából egyedüliként.

 

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése
Juhász István.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

– Nagyon nagy elismerés, nemcsak számomra, hanem embereim és népem számára, akikért és akikkel együtt dolgoztam és dolgozom még életem végéig. Ami munkát elvégeztünk a mezőgazdaság és a magyarság érdekében itt a Felvidéken, annak a munkának lelke és értelme van és nem utolsósorban összetartó ereje. A becsületesen elvégzett munkával csodálatos eredményeket lehet elérni, az összmagyarság érdekében cselekedni pedig felülmúl mindent – hangsúlyozta akkor Juhász István, akit most családtagjai, barátai, alkalmazottai és munkatársai köszöntöttek.

A nívós kultúrműsorral és fogadással egybekötött ünnepségen beszédet mondott többek között Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Forró Krisztián, államfőjelölt, a Magyar Szövetség elnöke, a kitüntetettet pedig B. Kovács István gömörológus méltatta.

Forró Krisztián kiemelte, hogy nagy hálával és köszönettel tartozunk mindazon gazdáknak, akik művelik a földet és megteremtetik mindennapi kenyerünket.

 

–Azt, hogy nekünk, felvidéki magyaroknak van jövőnk, az olyan dolgos, segítőkész és jószívű embereknek köszönhetjük, mint amilyen Juhász István. Példát és utat mutatnak mindannyiunknak, legyünk rájuk büszkék és fogjunk össze, mert idén is komoly kihívások előtt áll közösségünk – hívta fel a figyelmet a Magyar Szövetség elnöke az idei két választásra utalva.

– Büszkének kell lennünk arra, hogy mi itt vagyunk otthon, itt a szülőföldünk. Itt szeretnénk érvényesülni is, és szeretnénk, ha a hangunkat mindenki hallaná. Ehhez pedig minden alkalmat ki kell használnunk – tette hozzá Forró Krisztián.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere kezdeményezés központi vezetője felidézte a tavalyi Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget, amely nagyszerű rendezvénnyé lett, s amelyre szintén itt, Hanván került sor Juhász István hathatós segítségével.

 

Nemes ügyek támogatója

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzet Gazdásza cím egyik fővédnöke szintén részt vett azon az eseményen és elárulta, hogy az akkor látottak alapján fogalmazódott meg benne, hogy Juhász Istvánt kell ajánlani a címre.

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése
Jakab István.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

– Most valamennyien tiszta szívvel eljöttünk gratulálni, köszönteni őt és megköszönni azt, amit ő egész életében elkötelezetten tett. Juhász István egy olyan ember, aki a környezetéért hihetetlenül sokat vállalt, aki nemcsak segít, aki nemcsak támogat, hanem szívből szolgál, szolgálja közösségét, példát ad és ez valamennyi honfitársunk számára eligazodást jelent minden nehéz helyzetben, minden nehéz pillanatban – jelentette ki Jakab István, leszögezve, hogy a mezőgazdaságban elért eredményeken túl, az is csodálatra méltó, amit mecénásként, művészetpártolóként tett.

B. Kovács István gömörológus szerint olyan embert tisztelhetünk Juhász István személyében, aki a szűkebb haza, Gömör legfőbb támogatója volt az elmúlt évtizedekben. Méltatásában felidézte, hogy milyen sok nemes ügy keresztapaságát vállalta el: megcsináltatta Dúdor István festőművész síremlékét, megmentette a lebontásra szánt Hanvay-kúriát, emléktáblákat, szobrokat emelt a régió neves szülötteinek, létrehozta az Igó Aladár-szoborparkot és -emlékszobát, amely A gólyához - Nefelejcs Cukrászda és Kávéházban kapott helyet, akárcsak a Tóth Elemérről elnevezett könyvtár. Jelenleg pedig a legszebb gömöri kúriának nevezett Tamás-kúria felújításán dolgozik, ahol az egykori csűrből színházterem lett, felépült egy kisebb szállodarész, a tetőtérben lakosztályokat alakítottak ki. – Bízunk benne, hogy a kúria átadása betetőzése, de nem záróakkordja lesz az augusztusban 80. életévét betöltő Juhász István életművének – fogalmazott B. Kovács István, aki beszédében a hűség embereként és a kultúra napszámosaként jellemezte a kitüntetettet.

Juhász Istvánt az említetteken kívül köszöntötte még Simon Zsolt, volt mezőgazdasági miniszter, Tóth Ferenc, a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara elnöke, Győrfi Erika, Tornalja polgármestere, dr. Sinkovics László, a rimaszombati kórház egykori igazgatója, Mátrai Zoltán, az Agrotrend Média Kft. cégtulajdonosa, valamint a közeli munkatársak nevében Deák János, a Magyar Szövetség nagyrőcei járási elnöke.

 

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése
Velezd Néptáncegyüttes 1.
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

A több mint 160 fő részvételével megtartott felemelő hangulatú ünnepségen természetesen a nívós kultúrműsor sem maradhatott el. A programban közreműködött a Kisvárdai Férfidalárda, a Velezd Néptáncegyüttes, Gyenes Veronika énekes, Agócs Sándor tárogatós, Páko Marika és a Mákvirágok, Újvári Mária, Vadkerti Imre, valamint a Thomas Band.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

 

 

 

Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.