2024. február 15., 18:51

Rossz döntések, következmények és a paprikás, roppanós virsli diadalútja – megjelent a MAGYAR7 hetedik száma

Lemondott Novák Katalin és Varga Judit. Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly a Következmények nélküli ország? című vezércikkében azt írja, hogy ennek a mocskos ügynek a hátterét több szempontból is lehet nézni, miközben éppen arról esik a legkevesebb szó, ami a dolog lényege: a magyarországi igazságszolgáltatás állapotáról. 

cimlap_magyar7_007_het_2024.jpg

Ami nem most kezdődött, csak úgy vonul végig a magyar állam rendszerváltás óta eltelt évtizedein, mint egy sötét gyújtózsinór. Ugye emlékszünk még a börtönbizniszre? Az oktatásügyi szegregációs ügyekre? Amelyekben „sztárügyvédek” és bírák, a jog bajnokai tömték a zsebüket, s nem mellékesen igyekeztek lejáratni az országot minden nemzetközi fórumon és a világsajtóban? S vajon hova vezetnek ennek a kegyelmi ügynek a szálai?

kozelet_magyar7_007_het_2024.jpg

Ha az elmúlt hetek szlovákiai politikai küzdelmeit a posztmodern szemüvegén keresztül nézzük, azonnal megértjük, hogyan válhatott hitvitává a kormánypárti és az ellenzéki tábor között a Btk. módosítását célzó javaslat. Ebben a valóságshow-ban a kiosztott szerepek szerint az ellenzéki választó ösztönösen felháborodik, a kormánypárti pedig csont nélkül egyetért a javaslattal, írja Közélet rovatunkban Kolek Zsolt. Összefoglalójának címe: Cirkusz ripacsokkal és szemfényvesztőkkel.

A Régi sérelmek, új seprűk című külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián azt írja, a leváltott főparancsnok, Zaluzsnij a jelek szerint képtelen volt elfogadni Georges Clemenceau régi igazságát, miszerint a háború túl fontos dolog ahhoz, hogy katonákra bízzák.

„A helyére lépő Olekszandr Szirszkijről úgy hírlik, elődjével ellentétben nem különösebben érdekli a szabad akarat, vagy a katonai racionalitás. A parancs, az parancs, így a szimplán csak „mészárosként” emlegetett főparancsnok kinevezése nem sok jót ígér az Avgyijivkában vagy más kisebb-magyobb katlanokban rekedt szerencsétlen ukránoknak.” 

interju_magyar7_007_het_2024.jpg

Lacza Tihamér, szerkesztőségünk doyenje abból az alkalomból is szerepel a MAGYAR7 hasábjain, hogy kiszámítottuk, a február 14-én megjelenő lapszámunkban közölt írása vélhetően a 6000. munkája. Természetesen stílusosabb lett volna, ha ez az interjú tavaly november 29-én jelenik meg, amikor is kollégánk a 75. születésnapját ülte, de most sem maradunk apropó nélkül, hiszen Tihamér pár napja megkapta a Csemadok Gyurcsó István-díjat. Az interjú készítője, Somogyi Szilárd azt is kiszámolta, hogy az eheti lapszámunkban jelent meg Lacza Tihamér hatezredik cikke.

piac_magyar7_007_het_2024.jpg

Kevesebb munkanap, de ugyanannyi munka? A négynapos munkahét bevezetéséről egyre többet cikkeznek szerte Európában, és a szlovák kormányfő januári kijelentése után nem elképzelhetetlen, hogy tájainkon is törvényi keretet kaphat. Rajkovics Péter utánanézett, mit is jelenthet ez a mindennapokban.

Bő két hetük maradt azoknak, aki a telkükön szabálykövető módon akarnak bozótot irta(t)ni vagy fát kivágni. Ha azt gondolja, bárminek, bármikor csak úgy nekieshet fűrésszel-baltával, téved. Sokan azt gondolják, a saját telkén az ember azt csinál, amit akar, a helyzet viszont az, hogy a Szlovák Köztársaság törvényei a kerítésen belül is érvényesek. Kocur László: Ha még fát akar kivágni, húzzon bele!

Vita a szepességi virsliről, pontosabban arról, hogy melyik is az eredeti recept. Mint tudjuk, a virsli közkedvelt étel, Magyarországon például a szilveszteri mulatozás elképzelhetetlen virsli nélkül. Idehaza is egész évben a legkeresettebbek közé tartozik a szepességi virsli, a „spišské párky”.

Azt ma már kevesen tudják, hogy ennek a húskészítménynek a receptúráját még az Osztrák–Magyar Monarchia idején állította össze a Szepesváralján élő magyar hentesmester, Varsányi István. Méghozzá a hölgyek óhaja szerint. Ezek a bizonyítható tények, mégsem ezt a verziót jegyezték be az Európai Unióban. Felkerestük az egyetlen élő unokát, Igor Varsányit, aki ismeri az eredeti receptúrát.

Az Európai Unió azt tervezi, az illegális migránsok és menedékkérők esetében ujjlenyomatot vesz és rögzíti a biometrikus arcképet. Az uniós adatvédelmi ombudsmanának azonban nem tetszik a tervezet, mint mondta, aggályos, hogy nincsenek hatástanulmányok az ilyen érzékeny személyes adatok vonatkozásában, hiszen a magánélethez való alapvető jog és a személyes adatok védelme forog kockán. Jegyzetírónk, N. Gyurkovits Róza nem menekült, nem is folyamodik menedékért, de tőle is ujjlenyomatot vesznek és biometrikus arcképet készítenek. Miért? Mert új személyi igazolványhoz ez mind kell. A jegyzet címe: Hogyan lettem köztörvényes.

focus_magyar7_007_het_2024.jpg

Sok hívő embernek kerül szerdán a homlokára hamuval rajzolt kereszt. Hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt, a bűnbánat ideje. De nevezik negyvennapos előkészületnek is, ami a legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot előzi meg. A legtöbben ezen a napon csak a hús fogyasztását kerülik, de az egyház szigorúbb szabályai szerint a felnőtteknek napi háromszori étkezés, egyszeri jóllakással engedélyezett. Nagyböjt kezdő napja a régiek számára az elcsendesedés és lemondás idejének beköszöntét is jelentette. B. Vida Júlia: „Porból lettél és porrá leszel”.

Lacza Tihamér egy humoros történetet oszt meg Gróf Festetics György és a komondor szoros kapcsolatáról.

Az 1849. február 5-i branyiszkói bravúr után fordult a kocka és Görgei Artúr vezérőrnagy feldunai hadteste üldözöttből üldözővé vált. Gróf Franz Schlik altábornagy kritikus helyzetbe került: északról Görgei, délről Klapka György ezredes felső-tiszai hadteste szoríthatta kelepcébe. Merész terv született a „félszemű róka” bekerítésére, ám az új magyar fővezér kijelentette: „semmit se fogok kockáztatni”, így Schlik megmenekült. Babucs Zoltán: Schlik kutyaszorítóban

tajaink_magyar7_007_het_2024.jpg

Fellendülőben a pozsonyi turizmus? Fellendülne, ha azt a fővárosi önkormányzat is segítené. A járványellenes intézkedések eltörlése után fokozatosan nőtt a látogatók száma egész Európában, így Szlovákiában is. Ezt igazolják a Turisztikai Világszervezet statisztikái is, amelyek szerint 2019-hez képest hozzávetőlegesen 90 százalékos a külföldi turizmus élénkülése Európában. A szlovák fővárosba látogatók száma is emelkedett 2023-ban, és megközelítőleg a Covid előtti szintre tért vissza, elsősorban a nyári szezonnak köszönhetően.

Folyamatos boldogságkeresés jellemzi az embert. A boldogság azonban nem a cél, hanem maga az út. Az úton pedig meg kell tanulni emberségesnek lenni, és örülni mások sikerének. A vágfarkasdiakat ezúttal Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember tette boldoggá. Látogatásával teljesítette kívánságukat, írja Szomolai Andrea.

Az Alsó-Bodrogközt Cigánd és Kisrozvágy, a Felső-Bodrogközt pedig Királyhelmec és Bodrogszög képviseli. Ezen önkormányzatok mindegyike külön-külön elfogadja a társulás alapításáról szóló közös egyezményt és az alapszabályzatot. Ha ezt mind a négy alapító tag meglépte, következhet az alakuló közgyűlés. Itt még nem tartunk, de a neve már megvan: BOTILA ETT, ami a Bodrog –Tisza–Latorca Európai Területi Társulás elnevezésből született mozaikszó. Székhelye a magyarországi Cigánd lesz. Molnár Gabriella: Bodrogköz mint a kelet kapuja

A rendszerváltást követően sok helyütt, így Alistál községben is törés állt be a Csemadok helyi szervezetének az életében. Fazekas István 2002-ben 378 taggal újjászervezte, s azóta is a vezetőség tagja. Munkássága elismeréseként megkapta a Csemadok Életmű Díjat. Az indoklás szerint odaadásával, művelődésszervező munkájával példaként szolgálhat a felnövekvő csemadokos nemzedékeknek. Életútjáról ma is örömmel és fiatalos hévvel beszélt Lacza Gergelynek. 

hazajaro_magyar7_007_het_2024.jpg

Tavaly decemberben tüntették ki a Nemzet Gazdásza címmel Juhász Istvánt, az Agrárius Kft. tulajdonosát. Ebből az alkalomból köszöntötték tisztelői Hanván, a Diakónia Központban. A mezőgazdaságban elért eredményeken túl, az is csodálatra méltó, amit mecénásként, művészetpártolóként tett. B. Kovács István gömörológus szerint olyan embert tisztelhetünk Juhász István személyében, aki a szűkebb haza, Gömör legfőbb támogatója volt az elmúlt évtizedekben. Virsinszky Tamás: Mezőgazdász és mecénás – Juhász István köszöntése

Pásztoresztendő. Ezzel a címmel nyílt kiállítás Farkas József fotográfus, dokumentarista fényképeiből a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A fotók a gömöri és környékbeli pásztorok, illetve zenészek portréit, életük pillanatait tárják a látogatók elé, írja Fábián Gergely.

kavezo_magyar7_007_het_2024.jpg
Missziót teljesítenek azok, akik a gyermekeknek versenyt hirdetve, segítik az önazonosságuk megőrzését”

– szögezte le Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a komáromi Limes Galériában, ahol a Mária Rádió Mirjam III. Rajzpályázatának díjkiosztó ünnepségét tartották. 64 pályamunka részesült hagyományos díjazásban, 11 pedig különdíjban. Nagy-Miskó Ildikó: Rajzpályázattal az önazonosságért.

A Kürtös, a Nagykürtösi járás egyetlen magyar nyelvű havilapja 2003 óta számol be a régió politikai, társadalmi és kulturális eseményeiről. Ez az ország egyetlen, a Csemadok által kiadott járási újságja. Közel tíz évvel a Palóc nevű járási hetilap megszűnése után, 2003 decemberében jelent meg a Kürtös első száma. A lap történetét Kaszmán Zoltán ismerteti, címe: A Kürtös Madách és Mikszáth szülőföldjén.

Zene és festészet. E két alkotói tevékenység határozza meg Salgó Viktória udvardi, ma Budapesten élő művészettörténész, zenész és amatőr festő életét. Udvardon nyílt Belső tájakon című kiállításán Sztruhár Izrael Diána beszélgetett az alkotóval, aki a beszélgetés végén egy saját dallal is megörvendeztette a szép számú közönséget. A jó hangulatú rendezvényről Bokor Klára számol be.

muzsa_magyar7_007_het_2024.jpg

Közösségépítés a zene erejével. Erre vállalkozott a marosvásárhelyi Fábián Zoltán, aki Petőfi-programosként tevékenykedik Gömörpéterfalán. Tavaly októbertől a Felföldi Dalia Szövetség, a Felföldi Dalia Iskola, a Dalia Népfőiskola, illetve a Magyar Turán Felvidék működését rendezvények szervezésével segíti, írja Agócs Szvorák Emese.

Az innováció globális centrumait jelentős nyugati vagy éppenséggel távol-keleti metropoliszokban találjuk. Ezek fontos ütőerei az egész világnak, ám számunkra legalább ekkora jelentőségűek a hozzánk közelebbi tudományos, mérnöki, gazdasági fejlődés központjai. Amihez fel kellene nőnünk itt kelet-Közép-Európában azt egy dániai és egy osztrák példán mutatja be domonkos Andor kutatóorvos.

Petőfi Sándor és Szendrei Júlia szerelmének helyszíneire kíséri el az olvasót a Hazajáró stábja. Címe: Szabadság és szerelem a Nagykárolyi-homokháton.

renault_espace_magyar7_007_het_2024.jpg

Zöldséges rákocskák és olasz fánk, ez az Íz-lelő rovat kínálata Vass Laura konyhájából. Vas Gyula a Renault Espace Esprit Alpine Hybrid 200-at, a hatodik nemzedék autóját tesztelte.

Rajkovics György arról ír a Szurkolóban, hogy milyenek a Fradi és a Slovan esélyei Konferencia Ligában. Mátis Rudolf Szoboszlai Dominik sikerhez vezető útjáról ír, végül találnak egy írást a magyar kosaras lányok elbukásáról Rajkovics Pétertől.

A MAGYAR7 hetedik számának hátlapján Mátyás király dercsikai szobra látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.