2020. szeptember 20., 18:18

Mennyi szőlő termett Kisgéresben? Interjú Varkonda Csabával

Bár Kisgéres nem része a tokaji borvidéknek, a bodrogköziek számára – valószínűleg romantikus pincesora miatt –  az első számú helyi bornagyhatalom. Vajon milyen évet mondhatnak magukénak a boros gazdák? Erről faggattuk a fiatal szőlőtermesztőt, Varkonda Csabát, a Polyhos Polgári Társulás egyik szervezőjét, aki perspektívát lát a borkészítésben, ezért rengeteg időt fordít a szőlő szakszerű megművelésére.

Médialapozó
Fotó: Archívum
Varkonda Csaba

"A 2020-as esztendő nem indult rosszul, hiszen a lehullott csapadék segítette a fürtök fejlődését, csakhogy párhuzamosan a szőlő betegségei is megjelentek. Előbb a lisztharmat, majd a peronoszpóra és a zöld rothadás is megérkezett. E téren május vége, illetve a június hozta magával a nem várt fordulatot. Idén 6 alkalommal permeteztem, hogy megmentsem a termést. Ráadásul nagyon gyakran kellett ellenőriznem a szőlőt, hogy időben észleljem a betegségeket. Szüret előtt is szükség lett volna az esőre, mert a hosszú szárazság miatt aszalódni kezdtek a szemek. Mi ma, vasárnap szüretelünk, nem látom értelmét annak, hogy tovább várjunk vele." - meséli a fiatal borász.  

Mennyi boruk van, ha jó a termés, illetve milyen kilátásokkal kezdenek hozzá az idei szürethez?

Mi 16 áron termesztünk szőlőt, jó termés esetén kb. 1600 liter bort mondhatunk a magunkénak. Idén ennek a felére számítok. Elsősorban furmintot, hárslevelűt, rizlinget termesztünk, így nincs szükség rá, hogy elnyújtott szüretben gondolkodjunk. Sajnos, vannak, akik még nálam is rosszabbul állnak, sőt olyanok is, akiknek nincs mit szüretelniük.

Hogyan élték meg a helyi bortermelők azt, hogy idén elmaradt a Nyitott Pincék Napja, amikor alkalmuk van a bor értékesítésére?

Akik évről évre készülnek erre az alkalomra, azokat érzékenyen érintette az anyagi kiesés. A vendégek egy része jelentkezett, érdeklődött is a rendezvény iránt. Nyáron ugyan újra szó volt arról, hogy esetleg utólag megrendezzük ezt a napot, ám a vírus ismét keresztülhúzta számításainkat, így azt a megye sem támogatta.
A  kisgéresi borosgazdák a POLYHOS Polgári Társulásba tömörülnek, amelynek célja a szőlészet és borászat fenntartása és fejlesztése, a térség kis szőlészeteinek és borászatainak mindennemű támogatása, a kisgéresi történelmi borospincék védelme.

Önök gyakran tartanak nyílt napokat is. Mi mindent tudtak idén megszervezni?

Gyakorlatilag alig maradt valamire lehetőségünk. Februárban még megtartottuk a borkóstolót, illetve volt egy növényvédelmi szakelőadás, azután a Polyhos tevékenységét is fel kellett függesztenünk. Elmaradt tehát a halas, vadas, a csülkös, a mangalica- és a libanap is. Valószínűleg ez már az év végéig nem változik, hiszen a járvány második hulláma sem kecsegtet semmi jóval.

Mennyire népszerű ma a szőlőtermesztés a  különböző nemzedékekben?

Kevés fiatal folytatja a helyi szokásokat. A 30-50 éves korosztály úgy ahogy műveli a szőlőt, bár kevesen ültetnek új tőkét.

Az időseket viszont nehéz rábírni, hogy ügyeljenek a részletekre is, hiszen a külcsín sokat számít a bor eladásakor.

A palackozás, a saját címke, netán egy névjegykártya elengedhetetlen tartozékok egy igényesebb vásárló számára.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.