2021. szeptember 28., 18:46

Megújult a szépirodalmi részleg a rimaszombati könyvtárban - KÉPEKKEL

Átadták a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár megújult szépirodalmi részlegét, amely ezentúl komfortosabb környezetet kínál az olvasóközönség és az ott dolgozó könyvtárosok számára is.

A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár felújított részlege
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Herczeg Rita, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy a könyvállomány bővítése és különböző rendezvények szervezése mellett a könyvtár arculatának szépítését is fontosnak tartják.

A felújítás mentét a Művészeti Alaptól kapott 8 ezer eurós támogatás indította be. A teljes összeg azonban meghaladta a 30 ezer eurót, így a fennmaradó összeg finanszírozásához a Besztercebánya megyei önkormányzat járult hozzá.
A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár szépirodalmi részlegének átadása
Roman Malatinec és Herczeg Rita átadja a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár felújított szépirodalmi részlegét
Fontos az, hogy növelni tudjuk a könyvállományunkat és ki tudjuk szolgálni az olvasóinkat, fontos, hogy tudjunk szervezni író-olvasó találkozókat. Ezenkívül ugyanilyen lényeges, hogy a környezetünket is építsük, szépítsük, valamint komfortosabbá és kényelmessé tegyük az alkalmazottak munkaköri környezetét”

– közölte Herczeg Rita, hozzátéve, hogy tervükben áll a könyvtár többi részét is fokozatosan felújítani.

Mint elmondta, a szépirodalmi részleget azért választották elsőnek, mert ez a legnagyobb forgalmat lebonyolító részleg. Lefestették a falakat, kicserélték a bútorokat, új ülőalkalmatosságokat és pihenőrészleget biztosítottak az olvasóknak és a könyvtárosok munkapultja is megújult – ők egy ún. munkaszigetet kaptak, amivel a részleg is levegősebb és áttekinthetőbb lett. Eredetileg a teljes padlóburkolatot is szerették volna cserélni, de az adott pályázatban az nem szerepelt igényelhető tételként.

A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár szépirodalmi részlegének átadása
Kép forrása: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A belső kialakítás és elrendezés Szabó Krisztián építészmérnök tervei alapján készült. 

A hétfői ünnepélyes átadón részt vett Roman Malatinec, Besztercebánya megye alelnöke, Cziprusz Zoltán megyei képviselő és Peter Černek, a megye kulturális osztályának vezetője.

Malatinec rámutatott, hogy a kultúra lehet az a szegmens, ami mentálisan felrázza az embereket a koronavírus járvány után, éppen ezért fontosnak tartják a kulturális projektek támogatását. Kiemelte, hogy Besztercebánya megye jelenlegi vezetése alatt érkezik a legtöbb támogatás erre a célra. Elmondta, hogy nem is olyan rég járt utoljára a rimaszombati könyvtárban, de szemmel láthatóak a pozitív változások, és remélte, hogy mindez az olvasók is tetszését is elnyeri.

A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár szépirodalmi részlegének átadása

A könyvtár udvarán jelenleg is felújítások folynak, ahol lecserélik a térkövezést. Ezekhez a munkálatokhoz 38 ezer euróval járult hozzá a megye.

A jövőben pedig szeretnék megoldani az akadálymentesítést is, valamint egy fedett teraszt létesítenének, hogy esős időjárás esetén is lehessen a szabadban különböző programokat tartani.

A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár kisvideójának bemutatója
Kép forrása: ma7.sk

A szépirodalmi részleg átadásán bemutatták a rimaszombati könyvtárat népszerűsítő kisvideót is, amely a napokban készült el, s került fel az intézmény közösségi oldalára

Megosztás
Címkék