Megújul a Füleki Városi Könyvtár fűtésrendszere

Szvorák Emese 2019. október 20., 11:33

A Füleki Vármúzeum saját forrásból felújítja a Füleki Városi Könyvtár fűtésrendszerét. Az elavult kazánrendszert mintegy 34 ezer euróból korszerűsítik.

A régi kazán Fotó: Mesiarik Marián

Fokozatosan újul a Városi Könyvtár Füleken. Mivel az intézmény a 19. század végéről származó, eklektikus homlokzatú Vigadó épületében kapott helyet, bizonyos részei felújítást igényelnek.

Néhány éve a könyvtár vezetése lecserélte a régi ablakokat, illetve gyereksarkot alakított ki. Idén ősszel pedig a fűtésrendszer korszerűsítését célozták meg.

Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója elmondta, a régi kazánok még a 2000-es években kerültek a kazánházba. „Ez egy eléggé elavult rendszer. Néhány része nem is működik úgy, ahogy kellene, és ha esetleg meghibásodik benne valami, ezekhez a kazánokhoz már nem lehet alkatrészeket szerezni”.

Két éve ezért kidolgoztak egy projektet, mely a fűtésrendszer revitalizációjára irányul. Idén ősszel pedig a munkálatok is elkezdődtek.

A korszerűsítéstől a könyvtár vezetése azt reméli, hogy energiatakarékosabbá válik az épület.

„A könyvtár helyiség egy hatalmas nagy terem, amit nagyon nehéz kifűteni. Ezért fogtunk bele az ablakcserébe, illetve most a kazánrendszer korszerűsítésébe is, hogy a fűtésen spórolni tudjunk”- magyarázta az igazgató, hozzátéve:

legközelebb a tető szigetelését szeretnék megoldani, mely várhatóan tovább csökkentené az épület hőveszteségét.

0 HOZZÁSZÓLÁS