2022. június 20., 19:37

Megszépül a lévai Dobó-kastély

Az egri hős, Dobó István Habsburg Ferdinánd magyar királytól 1558-ban kapta meg a várat a hozzá tartozó uradalommal együtt. A lévai várkapitányt ekkor nevezték ki Bars vármegye főispánjává is.

Dobó-kastély
Fotó: Ján Krtik

Dobó a várudvarban, a déli fal mentén építtette fel a reneszánsz stílusú emeletes palotát, vagyis a Dobó-kastélyt, amelynek munkálatai 1571-ben fejeződtek be. Manapság az épület a megyei fenntartású Barsi Múzeumnak ad otthont, felújítását most vették tervbe Léván.  

A város hivatalos honlapján magyar nyelven is olvashatjuk, hogy az épségben megmaradt Dobó-kastély, a kapitányi épület és a várudvar tulajdonosa 1688-tól 1867-ig az Esterházy család volt: „Tőlük vásárolta meg a várat és a hozzá tartozó uradalmat egy bécsi bankár testvérpáros, a Schoeller testvérek. Ők voltak a vár utolsó tulajdonosai egészen a II. világháború végéig.”

Amint arról a járási székhely polgármestere, Ján Krtík beszámolt, a nemzeti kulturális műemlékek közé sorolt Dobó-kastély állapotát még 2021 novemberében mérték fel, s az eredmények megerősítették, hogy sürgős be-avatkozásra van szükség: „A repedéseket haladéktalanul ki kell javítani. Mivel nemzeti kulturális műemlékről van szó, a tervdokumentáció elkészítése előtt építészeti és történeti kutatást kell végezni, és a nedvesedés kiküszöbölésére vonatkozó terveket is ki kell dolgozni.” Nyitra megye az első szakaszban már jóváhagyta a projektdokumentáció kidolgozását. Az ún. felső és középső várra vonatkozó projektdokumentáció aktualizálásának és a Dobó-kastélyra vonatkozó terv elkészítésének költsége összesen 90 ezer euró.

Néhány évvel ezelőtt a műemlékvédelmi hivatal engedélyével felújították a Dobó-kastély fából ácsolt lépcsőjét és kicserélték az emeleti ablakokat. A rekonstrukció később az épület külső burkolatát és a bejárati részt is érintette.

Léván a mai napig ápolják Dobó István emlékét. A várparkban június 11-én tartották a hagyományos várjátékokat, ennek részeként mutatta be az egyik előadás Dobó István kalandos életútját. 

A helyi Reviczky Házban május 26-án, halálának 450. évfordulóján emlékeztek az egykori várkapitányra. Müller Péternek, a Reviczky Társulás helytörténeti szakosztálya vezetőjének, valamint Novák Margarétának, a Barsi Múzeum nyugalmazott régész-történészének a jóvoltából ekkor került sor a szakosztály 115. helytörténeti előadására.

Megjelent a Magyar7 2022/24.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.