2022. november 22., 11:26

Megmenekülhet a serkei kastély

Örvendetes hír, hogy az osgyáni után egy újabb gömöri kastély menekülhet meg a pusztulástól. A neves Gömöry család egykori otthonának falai évtizedek óta omladoznak, de fordulópontot jelenthet sorsában, hogy a műemléképület végre új tetőt kap.

serke
Fotó: Virsinszky Tamás

A munkálatokat októberben kezdték meg. A tetőcserére 50 ezer eurós támogatást kapott a község a kulturális minisztériumtól. Kisfaludi Nándor, Serke polgármestere elmondta, hogy a finanszírozáshoz öt százalék önrésszel járul hozzá a falu, de számolnak az építkezés esetleges drágulásával is, amit szintén a község fedezne.

A felújítást a kastély középső – bejárati részével kezdték, a két oldalsó szárny lefedésére majd ezután fognak pályázni.

A fordított hajótestre hasonlító tetőszerkezetet számítógép segítségével tervezték meg, az egyes elemeit teherautóval szállították a helyszínre, majd daruval emelték fel a helyére, ahol egymáshoz rögzítették azokat. A tetőszerkezet tehát már áll és időközben megérkeztek a hódfarkú cserepek is, amelyeket az elkövetkező napokban helyeznek fel a munkások. A tervek szerint a fedél ezen része még az év vége előtt elkészül.

A kastély és utolsó lakójának rövid története
A kastélyt a Szilassy család építtette későbarokk stílusban a 18. században. Az épület a hozzá tartozó angol parkkal együtt később a Gömöry, illetve a Maróthy család birtokába jutott. Utolsó lakói Gömöry Olivér és Maróthy Margit voltak. Maróthy Margit színésznő, a Magyar Nemzeti Színház örökös tagja 1910-ben Budapesten feleségül ment Gömöry Olivér műkedvelő íróhoz, földbirtokoshoz, majd Serkében telepedtek le.

A faluban csak „nagyasszonyként” emlegették az úrnőt, aki teozófiával, buddhizmussal és indiai tanokkal is foglalkozott. 1925-ben Indiában járt, amiről útleírást adott ki. Angolból lefordította a szanszkrit irodalom legjelentősebb művét, a Bhagavadgítát. A korszak gondolkodói, írók, filozófusok, művészek, tudósok gyakran megfordultak serkei otthonában.

A második világháborút követően azonban államosították a kastélyt, itt rendezték be a földműves szövetkezet irodáit. Maróthy Margit vagyonát elkobozták, földjeit elvették, s így elszegényedve hunyt el 1955-ben. Halálát követően az épület pusztulásnak indult, a tetőzete a ‘90-es években semmisült meg. A rendszerváltás után csaknem két évtized telt el, mire a kastély és a park tulajdonjogát sikerült rendeznie a községnek.

A jelenleg már az önkormányzat tulajdonában lévő műemlék megmentésén korábban is sokat fáradozott a falu, de csak apróbb, állagmegóvó javításokat sikerült elvégezni, a teljes felújítás forráshiány miatt évtizedek óta váratott magára.

A tervek szerint a jövőben akár a község hivatalnak, konferenciateremnek, könyvtárnak és kisebb múzeumnak is otthont adhat a kastély, amelyben a Gömöry család számára is berendeznének egy állandó emlékszobát.   

Megjelent a Magyar7 2022/46. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.