2022. november 16., 14:35

Miért felesleges a magyarokért aggódni, és miért nem működik Heger magyarázata? – megjelent a Magyar7 46. száma

Ne aggódjanak a magyarokért! Inkább hagyják békén őket. A magyar békeszerető nép, aminek napjainkban is tanújelét adja. Egyedül beszél a békéről, amikor az összes európai ország háborúzni akar. Vagyis hát, fészkes fenét akar! 

magyar7
Fotó: Magyar7

A franciák, a németek, az olaszok, a görögök, a hollandok sem akarnak háborút. A finnek vagy a svédek sem akarnak, de a portugálok és a csehek sem. Egyik nép sem olyan hülye, hogy mészárszékre küldené a gyerekeit. Csak a választott, gyáva vezetőik nem mernek nem akarni háborút. Sodródnak az árral, és nem törődnek a népük akaratával, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly a 46. szám vezércikkében.

Ingerküszöb és tendenciák a címe Kolek Zsolt irodalmi igényességgel megírt heti belpolitikai összefoglalójának.

Eduard Heger kormányfő ugyanis a múlt hétvégén politológusokat megszégyenítő faék egyszerűséggel írta le a kisebbségi kormányzás mibenlétét. A kormányfői szentencia így hangzik: a kisebbségi kormányzás természetes következménye, hogy a parlamentben akadályokba ütközik…

magyar7
Fotó:  Magyar7

Tényleg rendszámtáblaügy? Továbbra sincs béke Szerbia és Koszovó között.

Koszovóban azt kérik az ott élő szerbektől, hogy cseréljék le azokat a rendszámtáblákat, amelyeket még 2008 előtt állítottak ki. Szerbia szerint ez nyílt provokáció. És mit tesz eközben az EU? Erről is ír külpolitikai jegyzetében Hajtman Gábor.

Az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a rozsnyói Meseszínház.

A jubileum alkalmából Badin Ádámmal, a Meseszínház művészeti vezetőjével beszélgettünk a műfaj megszületéséről, az előadásokról, meseládáról és kézműves bábokról. Az interjút Fábián Gergely készítette, címe: A mese mindenkié.

magyar7
Fotó:  Magyar7

A növekvő infláció időszakában a kevés pozitív gazdasági információ egyike, hogy a bérek legalább nominálisan növekednek és az eddig bejelentett leépítések még nem érzékelhetők a munkaerőpiac helyzetén. Mi áll vajon ennek a hátterében és meddig maradhat ez a kedvező állapot? Ennek járt utána Rajkovics Péter, megállapításait Piac rovatunkban a Tovább növekednek a bérek, de... címmel közli.

 A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.”

A kijelentést – főleg neoliberális oldalon – tagadják, mondván, Schuman nem is mondott ilyet. Ha mondta is, nem úgy mondta, ha úgy mondta, nem úgy gondolta. Mert a neoliberálisok mindent jobban tudnak, belelátnak a fejekbe. Schuman idézetének van egy egyszerűsített változata is, amelyet sokan előszeretettel emlegetnek: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.” Amúgy mindegy, ki mondta, a lényeg az üzeneten van, amely egyre aktuálisabbá válik. Hogy miért? Megtudják, ha elolvassák Kövesdi Károly Az erőszak gyökerei című elemzését.

Nem ért partot a vörös hullám Amerikában. A várt és elvárt republikánus áttörés elmaradt, az eredmény az amerikai Kongresszusban sokkal szorosabb annál, mint amit sokan vártak, olvasható Pomichal Krisztián cikkében.

Az 1989-es rendszerváltozás szimbolikusan november 17-éhez kötődik, de természetesen nem egyetlen nap alatt játszódott le. Érdekes viszont megfigyelni, hogy az akkori Csehszlovákia meghatározó sajtótermékei hogyan kezelték a november 17-ét követő első napokat és heteket. Amikor már érezni lehetett a változás igényét a társadalomban, de hivatalosan nem dőlt el még szinte semmi. A korabeli sajtóban Somogyi Szilárd lapozgatott.

magyar7
Fotó:  magyar7

A bősi vízerőmű elleni tiltakozások óta több mint harminc év telt el. Felnőtt egy újabb generáció, amely nem ismeri az erőmű építésének hátterét, bonyodalmait, de az idősebbek emlékezetét sem árt feleleveníteni, amit most megteszünk.   Emlékezni és emlékeztetni harminc év távlatából a címe Fóthy János összefoglaló írásának, amelynek első részét közöltük a 46. számunkban.

A kisnövésű Gyulai Pál, a 19. századi magyar irodalomtörténet és irodalomkritika egyik meghatározó alakja a főszereplője a Leporolt históriák legújabb fejezetének, amelyben Lacza Tihamér egy párbaj történetét ismerteti.

Újabb kiadásért kiált. Ezt a címet adta recenziójának Kocur László, amelyben Ashlee Vance: Elon Musk című könyvét ajánlja. A magyarul is megjelent művet gyorsan elkapkodták. „Aki úgy gondolná, hogy a könyv egy hosszabb interjúfolyam könnyed leirata, téved”, írja szerzőnk.

A müncheni egyezmény jegyzőkönyvének záradéka értelmében a cseh–szlovák–magyar területi vita eldöntésére – amennyiben az erre vonatkozó kétoldalú tárgyalások nem vezetnének eredményre – újabb négyhatalmi konferencia lesz illetékes. Az 1938. október 9-e és 13-a között Komáromban folyó csehszlovák–magyar tárgyalások eredményteleneknek bizonyultak, maradt tehát a nagyhatalmi döntés ebben a kérdésben. Az angol és a francia kormány azonban elhárította magától a közreműködést, és kinyilvánította: a területi vita rendezésének jogát átengedik Németországnak és Olaszországnak, a térség geopolitikailag érdekelt nagyhatalmainak. Múltunk rovatunkban Popély Gyula írását közöljük az első bécsi döntésről.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Tájaink rovatunkat a jókúti migránsok sátorvárosában kezdjük. Bár az ide érkező illegális migránsok többnyire nem akarnak itt maradni, Szlovákián keresztül nyugatra, először Csehországba, majd onnan Németországba próbálnak eljutni. Magyarország és Szlovákia, de többnyire Csehország is csak átmeneti tartózkodási hely számukra, tranzitországok csupán, az illegális migráció minden kellemetlenségével együtt. A belügyminisztérium adatai szerint Szlovákiában szeptember végétől november elejéig 3207 illegális bevándorlót tartóztattak fel, illetve 45 embercsempészt fogott el a rendőrség.

A kassai Thália Színház 53. évadának első bemutatója minden idők egyik legtöbbet játszott komédiája, a Szentivánéji álom. Shakespeare darabját Matusek Attila rendezésében láthatja a közönség. Erről olvashatnak Fábián Gergely beszámolójában.

Felvidék egyik legfiatalabb templomában életerős gyülekezet éli mindennapjait. A 2002-ben felszentelt füleki református templom közadakozásból épült. A gyülekezet történetét Benko Pál egyházgondnok eleveníti fel legfrissebb számunkban, aki csaknem három évtizede végzi ezt a nemes feladatot. Szavait Agócs Szvorák Emese jegyezte le. 

Aranyló búzaszemekkel az összmagyar jövőért a címe Nagy-Miskó Ildikó cikkének, amelyben arról ír, hogy a dél-szlovákiai gazdák már negyedszer kapcsolódtak be a Magyarok Kenyere– 15 millió búzaszem jótékonysági programba. A Komáromi járásban a nyár folyamán 20 tonnányi búzaadomány gyűlt össze

A szőgyéni Újhelyi Dezső 1948. november 8-án érkezett haza az orosz fogságból. Saját kezűleg vetette papírra megpróbáltatásainak történetét. Azzal kezdte, hogy 1945-ben Gyertyaszentelő Boldogasszony napján temették az édesanyját. A naplóból idézett Bokor Klára A boldog óra – hazatérés az orosz hadifogságból című írásában.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Az értékőrzés különösen fontos lett napjainkban. Szép gesztus, ha egy közösség kutatja és őrzi értékeit, de ha egy gyermek teszi mindezt, még becsesebb. Minden olyan diák és ösztönző mentor, aki rész vesz a felvidéki Kincskereső konferencián, az értékek alázatos őre. Az idei konferencián szerzett tapasztalatairól Szomolai Andrea számol be.

Örvendetes hír, hogy az osgyáni után egy újabb gömöri kastély menekülhet meg a pusztulástól. A neves Gömöry család egykori otthonának falai évtizedek óta omladoznak, de fordulópontot jelenthet sorsában, hogy a műemléképület végre új tetőt kap. A munkálatokról írt Virsinszky Tamás.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Az Alapítvány a Közjóért támogatásának köszönhetően két hiánypótló könyv jelent meg a közelmúltban, a Bodrogközi írók, költők arcképcsarnoka és a Szülőföld, mindig újra megtalállak. A kötetek bemutatóján jelen volt Molnár Gabriella is a királyhelmeci Magyar Házban, írását megtalálják lapunkban.

Uniós pályázatnak köszönhetően a zselízi önkormányzat 270 ezer eurót költhet a zöld infrastruktúra fejlesztésére. A munkálatok idén októberben el is kezdődtek. De mi is az a „zöld infrastruktúra”? Kaszmán Zoltán zselízi tudósításából ez is kiderül.

Már a Csallóközben is hódít a „csodabot” a nádszegi származású Cserkó Adriána edzőnek köszönhetően.

A bottal végzett edzésprogramok alakformálásra, az izomtónus fokozására, az egyensúly és koordináció fejlesztésére, a törzs stabilizáló izmainak edzésére és az állóképesség fejlesztésre egyidejűleg alkalmasak, méghozzá rendkívül változatos, szórakoztató és kreatív módon, írja Lacza Gergely.

magyar7
Fotó:  Magyar7

Lapunkban folytatódik a középiskolások vetélkedője Petőfi losonci látogatásával, majd az orvosi rovatunkban a vitaminkoktélok hatásosságáról olvashatnak.

Bokor Klára folytatja iraki élménybeszámolóját, Íz-lelő rovatunkban a zöld rizottó és a gesztenyés kalács receptjét találják Szabó B. Csillától. Vas Gyula legújabban a Škoda Fabia Monte Carlo 1.5 TSI autó teszteredményeit közli.

Rajkovics György a Labdarúgó-világbajnokság 2022 című írásában a nagy nemzetközi torna körülményeiről, Katarról, a stadionokról és az esélyekről ír.

Lapunk hátoldalán Csokonai Vitéz Mihály komáromi szobra látható. A Magyar7 46. számában is megtalálja a keresztrejtvényt és a részletes műsort. Ne feledje, ha még nem rendelte meg lapunkat, meg is vásárolhatja a postán, a kioszkokban vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.