2020. augusztus 28., 18:21

Meghaladta a 30 km-t a Domica–Baradla barlangrendszer hossza

A legmodernebb technológiák felhasználásával folyik a Domica–Baradla barlangrendszer feltérképezése. A határ mindkét oldalán számos új járatra bukkantak, minek köszönhetően a barlangrendszer teljes feltárt hossza meghaladta a 30 kilométert.

Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A 30 kilométeres hosszúság átlépését a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című Interreg-projektel kapcsolatos sajtótájékoztatón jelentették be. A terv szerint a barlangok segítségével gyógyítanák a felső légúti bántalmakban, asztmatikus betegségekben és egyes allergiás betegségben szenvedő embereket.

_dsc4582.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

A határon átnyúló gyógybarlang-projektnek eredetileg 2019 végén be kellett volna fejeződnie, azonban műszaki problémák és a koronavírus miatt kétszer is meghosszabbították.

A szlovákiai oldalon egy évtizedekig kihasználatlanul álló mesterséges tárnában kapott helyet a 20 fő kapacitású gyógyterem.

Gaál Lajos geológus, barlangász, a projekt szlovákiai részének menedzsere összefoglalta, hogy

a tavalyi év során egyebek mellett kiépítették a tárnához vezető utat, épült egy faház a szükséges felszerelés tárolására, valamint megújult a Domica-tanösvény.

Hátra van még két tanösvény, illetve helyszín kialakítása a kecsői karrmezőnél és a kecsői forrásnál, ahol háromnyelvű információs táblákat terveznek elhelyezni, pihenőhelyet kialakítani asztalokkal, padokkal. A közbeszerzés már lezajlott, a megvalósításnak az év végéig be kellene fejeződnie.

_dsc4602.jpg
Gaál Lajos geológus, barlangász
Fotó:  Fábián Gergely

Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese, a projekt főmenedzsere elmondta,

az év elején elkezdték a próbaterápiákat, a téli terápiás etapot be tudták fejezni, s nagyon jó eredmények születtek, minden mérési eredmény pozitív volt.

A tavaszi időszakban a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk a terápiás etapot, miután normalizálódott a helyzet, nyáron tudták megtartani a második terápiát. Szeptember közepén, októberben tartják meg a harmadik etapot, s ezzel teljessé válik a próbaterápiás időszak.

Az eredmények kiértékelése, illetve a geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai és klimatológiai mérések feldolgozása után elkezdődik az engedélyeztetés. Ezután a hatóságokon múlik, hogy magát az engedélyt mikor kapják meg.

_dsc4587.jpg
Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese
Fotó:  Fábián Gergely
Új járatokra bukkantak

Gaál Lajos hangsúlyozta, a Domica- és a Baradla-barlangot egy rendszerként kell kezelni. Voltak korábbi mérések is, de ezek pontatlanok voltak. Most a határ mindként oldalán mértek, és új járatokra is bukkantak. Az eredmények összeadása után kiderült, hogy

a Domica-Baradla barlangrendszer hosszúsága meghaladta a 30 km-t. A Domica-barlang hossza 8 127 m, a Baradla-barlangé 22 027 m, vagyis összesen 30 154 m.

A szlovák oldalon Zdenko Hochmuth geográfus, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) Geográfia Intézetének docense és csapata végezte a méréseket. Hochmuth elmondta, a Domica-barlang eddigi legjobb térképe 1934-ben készült, azóta inkább csak a látogatók által bejárható területen készültek pontosabb mérések. Most a klasszikus technikákkal és a legmodernebb technológiával, lézerszkennerrel térképezik fel a barlangot. Ennek eredménye egy új típusú, háromdimenziós térkép.

_dsc4590.jpg
Zdenko Hochmuth geográfus
Fotó:  Fábián Gergely

Gruber Péter hozzáfűzte, a Baradla-barlangot is folyamatosan térképezik, most a projekt keretén belül elvégeztek olyan járulékos kutatásokat is, amelyek hozzájárultak a barlangrendszer jobb megismeréséhez.

Mind a geofizikai vizsgálatok, mind a hidrológiai nyomjelzések kimutatták, hogy olyan új, ismeretlen járatok húzódnak a föld alatt, amivel érdemes foglalkozni

– mondta.

A barlangban lézerszkennerrel dolgozunk. Gyakorlatilag szinte minden pont milliméteres pontossággal be van azonosítva. Emellett klasszikus módszerekkel is térképezünk. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy mindkét oldalon számos új barlangjárat került feltárásra, felmérésre

– tette hozzá azzal, több ponton sikerült kürtőkből felső emeleti részekbe bejutni, illetve sikernek nevezte a -Alsó-barlangba történő bejutást is.

Számos helyen olyan végponttal rendelkezünk, ahol további lehetőségek állnak előttünk. Bízunk benne, hogy a kutatóink kitartó munkája meghozza majd a további eredményeket

– mondta Gruber Péter.

A sajtótájékoztatón Daniel Rusnák, Kassa megye alelnöke is részt vett, s elmondta, geológusként nagyra értékeli az elvégzett munkát. Rámutatott, Kassa megye már régóta támogatja a határon átnyúló projekteket – több tucat ilyen együttműködés van a megye legnyugatibb részétől Zemplénig, Abaújig –, s nagy örömükre szolgál, hogy Gömörben is van egy ilyen projekt.

A Kassai kerület nevében köszönöm, amit itt elvégeztek, illetve amit még el fognak végezni

– fogalmazott Rusnák.

Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.