2019. október 31., 09:39

Megújult a Domica-tanösvény

Átadták a felújított Domica-tanösvényt, egyúttal bemutatták azt a projektet, amelynek keretében ez megvalósulhatott. A határon átnyúló projekt célja, hogy kialakítsák a megfelelő infrastruktúrát és elvégezzék a szükséges vizsgálatokat ahhoz, hogy gyógybarlangként működhessen a Domica-barlang, illetve a Baradla- és a Béke-barlang.

_dsc4138.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A projekt, amely az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban címet viseli.

Gaál Lajos, Ján Kilík, Daniel Baláž és Gruber Péter
Gaál Lajos, Ján Kilík, Daniel Baláž és Gruber Péter
Fotó:  Fábián Gergő

Célja, hogy előkészítse az Aggteleki- és a Szlovák-karszt Nemzeti Park területén található három barlang gyógybarlangként való hasznosítását, hogy a barlangi környezet jótékony hatásának segítségével gyógyítsák a felső légúti bántalmakban, asztmatikus betegségekben és egyes allergiás megbetegedésekben szenvedőket.

Fotó:  Fábián Gergő

A 2017 októberében indult, s várhatóan 2020 júniusának végén lezáruló projekt bemutatóján részt vett annak főmenedzsere, Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese, Ján Kilík, a Szlovák Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Daniel Baláž, a Szlovák Állami Természetvédelem projektekért felelős főigazgató-helyettese, valamint Gaál Lajos geológus, barlangász, a projekt szlovákiai részének menedzsere.

Fotó:  Fábián Gergő

A szlovák oldalon a munkálatok nagy részét már befejezték.

Domicán egy 1958-ban kialakított, évtizedekig kihasználatlanul álló mesterséges tárnában kapott helyet a 20 fős kapacitású gyógyterem. A határ másik oldalán a Béke-barlangban és a Baradla-barlangban alakítanak ki gyógyterápiás helyszíneket, összesen 90 fős kapacitással.

Fotó:  Fábián Gergő

A projekt szerves részét alkotja az 1985-ben létesített Domica-tanösvény felújítása,

amely során kicserélték a régi információs táblákat, modernizálták rajtuk a szöveget, amely most már magyar, szlovák és angol nyelven ad tájékoztatást.

Fotó:  Fábián Gergő

A 45 perc alatt bejárható ösvény a barlang fogadóépülete mellől indul és oda is tér vissza. Öt állomásból áll, amelyek bemutatják a Gömör-Tornai Karszt szlovákiai részét, magát a tanösvényt és annak történetét, illetve a karszt geológiáját, állat- és növényvilágát.

Fotó:  Fábián Gergő

A gyógyturisztikai fejlesztésekről a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd bővebben.

_dsc4138.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.