2019. november 10., 15:08

Gyógyturisztika Domicán és Aggteleken

Néhány napja átadták a felújított Domica-tanösvényt, és bemutatták azt a határon átnyúló projektet, amelynek keretében ez megvalósulhatott. A projekt célja a megfelelő infrastruktúra kialakítása és a szükséges vizsgálatok elvégzése ahhoz, hogy a Domica, illetve a Baradla és a Béke-barlang gyógybarlangként működhessen.

Domica-Aggtelek
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A határon átnyúló európai uniós projekt, amely 2017 októberében indult, és 2020 júniusának végén zárul, a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világ-örökség barlangjaiban címet viseli. Célja, hogy előkészítse az Aggteleki- és a Szlovák-karszt Nemzeti Park területén található három barlang gyógybarlangként való hasznosítását.

Fotó:  Fábián Gergő

A terv szerint a barlangok segítségével gyógyítanák a felső légúti bántalmakban, asztmatikus betegségekben és egyes allergiás betegségben szenvedő embereket. A barlangok állandó hőmérséklete, magas páratartalma, a kalcium- és magnéziumionokat tartalmazó aeroszol jelenléte, valamint a por- és pollenmentes levegő jótékony hatása ugyanis erősen gyógyhatású.

A barlangi levegő magasabb szén-dioxid-tartalma és a magasabb radioaktivitás pozitívan befolyásolhatja a légzőközpont aktivitását és az immunrendszer működését is.

Gaál Lajos geológus, barlangász, a projekt szlovákiai részének menedzsere elmondta, hogy magyar és szlovák részről már az ’50-es, illetve a ’60-as években is voltak speleoterápiás próbálkozások. Később felmerült, hogy a Domica barlangot is lehetne használni ilyen célra, ez azonban nem valósult meg. Az ötlet 2008-ban merült fel ismét, de a megvalósítás csak 2017-ben, az Aggteleki Nemzeti Park megkeresését követően kezdődött meg.

A szlovák oldalon a munkálatok nagy részét már befejezték. Domicán egy évtizedekig kihasználatlanul álló mesterséges tárnában kapott helyet a 20 fő kapacitású gyógyterem.

Fotó:  Fábián Gergő

A 1958-ban kialakított táró négy évig működött, itt ért véget a hosszabb, 500 méteres csónaktúra, de a Styx patak vízszintjének tartós apadása miatt kénytelenek voltak azt használaton kívül helyezni. Most a gyógyterem kialakítása mellett felújították a villanyvilágítást és a tárnához vezető utat, tető került a bejárat fölé, illetve egy faház épült a műszaki háttér biztosítására. Emellett kijavították a Domica barlang fogadóépületét, valamint felújították a Domica-tanösvényt, amelyről egy kiadványt is megjelentettek. A projekt keretében a Kecsői-forrás és a Kecsői-karrok közelében is folynak fejlesztések, ahol pihenőhelyeket alakítanak ki.

A projekt költsége a szlovák oldalon 311 ezer euró, a magyar oldalon mintegy 1,5 millió euró.

Daniel Baláž, a Szlovák Állami Természetvédelem projektekért felelős főigazgató-helyettese közölte, a gyógyászati lehetőségek fejlesztése mellett a régió látogatottságának a növelését is szeretnék elérni.

Több mint 100 pácienst terveznek fogadni

Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága általános igazgatóhelyettese, a projekt főmenedzsere szerint a magyar oldalon két barlangra terjed ki a gyógyturisztikai fejlesztés. A Béke-barlang már korábban is rendelkezett engedéllyel gyógybarlangként való hasznosításra. Itt ennek a megújítása a cél, a Baradla barlangban pedig új gyógyterápiás helyszínt építenek ki, a Róka-ágban. Gruber Péter hangsúlyozta, az engedély megszerzése bonyolult procedúra, amely során számos vizsgálatot kell elvégezni, s többek közt próbaterápiára is szükség van.

A próbaterápia 3x15 napos, és különböző klímaviszonyok mellett kell lefolytatni, mert a barlangon belül minden évszakban más a levegő mozgása és összetétele.

Fotó:  Fábián Gergő

A terápiát, az orvosi felügyeletet és a laboratóriumi hátteret az edelényi Koch Róbert Kórház fogja biztosítani. A próbaterápiát követően tanulmányban foglalják össze az eredményeket, s az illetékes hatóság ennek alapján dönt majd, alkalmasak-e a barlangok gyógyászati célokra.

A tervek szerint a két helyszínen 90-100 embernek nyújtanak majd terápiás ellátást. Ha nagyobb igény mutatkozik, a barlangok jelenlegi kiépítése alkalmas arra, hogy ezt a számot megduplázzák, vagy akár még magasabbra emeljék. A klasszikus fekvőterápia mellett korösszetételtől, betegségtől, aktivitástól függően mozgásterápiát is terveznek. Vannak például olyan lehetőségek, árulta el Gruber Péter, hogy az emberek kényelmes körülmények között 5-6 órát tudnak túrázni a barlangban. Ez roppant fontos, mert a mozgásterápia erőteljesebb légzést igényel, így maga a gyógyhatás is sokkal intenzívebb. A végcél természetesen az, hogy egész évben folyjék a gyógyászat, így a nyári főszezonon kívül is hasznosíthassák a barlangokat.

Megújult a tanösvény

A projekt szerves részét alkotja az 1985-ben létesített Domica-tanösvény felújítása. Ennek során kicserélték a régi információs táblákat, modernizálták a tájékoztató szövegeket. Ezek most már magyar, szlovák és angol nyelven nyújtanak tájékoztatást.

A 45 perc alatt bejárható ösvény a barlang fogadóépülete mellől indul, és oda tér vissza. Öt állomásból áll, amelyek bemutatják a Gömör–Tornai-karszt szlovákiai részét, magát a tanösvényt és annak történetét, illetve a karszt geológiáját, állat- és növényvilágát.

Fotó:  Fábián Gergő

Gaál Lajos lapunknak elmondta, a tanösvényt azért újították fel, hogy a barlangterápiáról kijövő páciensek megismerhessék a gyönyörű természetet. A projekt keretében két további helyszínt is kiépítenek, a Kecsői-forrást és a Kecsői-karrokat. Utóbbi az egyik legtipikusabb karrmező.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/45. számában.

Domica-Aggtelek
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.