2023. október 5., 20:11

Megemlékezések az aradi vértanúk napjáról a Dunaszerdahelyi járás városaiban

Az aradi vértanúk tiszteletére október 6-án sok helyütt tartanak megemlékezést és koszorúzást a Dunaszerdahelyi járásban is. Alább közöljük a járás városaiban szervezett megemlékezések kezdési időpontjait és helyszíneit. (Az emléknaptól eltérő napon tartandó megemlékezéseket külön jelezzük.)

Aradi Vértanúk Emléknapja
Aradi Vértanúk Emléknapja
Fotó: archívum

Dunaszerdahelyen a Városi Önkormányzat szervezésében 18 órakor kezdődik a megemlékezés és koszorúzás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél.

A templom téri 48-as emlékműnél köszöntőt mond  Hájos Zoltán, Dunaszerdahely Város polgármestere, majd megemlékezik Szilágyi Péter, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A megemlékezésen koszorút helyeznek el a városi szervezetek. Közreműködnek a Szabó Gyula Alapiskola és a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai, valamint a 10. sz. Szent György Cserkészcsapat tagjai. (A gyásznap másnapján, 7-én 9 órakor emlékeznek meg Sikabonyi Gálffy Ignácról az 1848-as honvédtiszt sírjánál a sikabonyi temetőben.)

Somorján a Csemadok városi alapszervezete, a Via Nova Somorja, valamint a somorjai református, evangélikus és katolikus egyház szervezésében kerül sor fáklyás menetre és megemlékezésre.

19 órakor ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, a fáklyás menet pedig 19 óra 30 perckor indul a templom elől és nagyjából tíz percre rá kezdődik a megemlékezés a Fő téren, melynek szónoka Koncz Zsófia, Magyarország Energiaügyi Minisztériumának miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára lesz.

Fellép Méry Rebeka népdalénekes.

Nagymegyeren a Csemadok helyi alapszervezete és a művelődési központ szervezésében 16 órakor kerül sor a megemlékezésre és koszorúzásra a katolikus temetőben  Szaiff József honvédorvos sírjánál, illetve a Kazinczy-emléktáblánál. Közreműködnek a Bartók Béla Alapiskola diákjai.

Bősön október 7-én, szombaton 17 órakor, a Turul szobornál koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak.

Emlékbeszédet mond Bős város polgármestere, Fenes Iván.

A megemlékezés után 17 óra 45 perctől a kultúrházban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából dalokkal, versekkel, tánccal emlékeznek a költő életútjára munkásságára. A megemlékezésen és az ünnepi esten közreműködnek Stifter Luca, Vida Gergely, Zalka Hunor, a Zöld Csillag Színtársulat, a Kék Duna Vegyes Kar, az Aranykert néptánccsoport és a 16. számú cserkészcsapat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.