2021. május 28., 18:25

Még mindig nem használhatóak a lévai felüljáró lépcsői

A lévai felüljáró korábbi betonlépcsői helyett a járókelők hamarosan egy vadonatúj, vasból készült konstrukciót vehetnek birtokba.

a lévai felüljáró lépcsői
Médialapozó
Fotó: Mesto Levice

Eredetileg ugyan 2019 decemberére ígérték, mégis egy év csúszással, 2020. december 30-án adták át rendeltetésének az I/51-es út ezen szakaszán található felújított lévai felüljárót. Az eredetileg tervezett 5 millió helyett közel 8,5 millió eurót költöttek rá.

A rekonstrukciós munkálatok ideje alatt természetesen a felüljáróhoz tartozó vasbetonból készült lépcsők sem voltak használatosak; a lépcsőfokokat 2015 decemberében lezárták, 2019 novemberében – a gépjárműforgalom lebonyolítására szolgáló létesítmény felújítása során – pedig le is bontották azokat.

Az új, három részből álló, kék színű lépcsőelemek elhelyezésével és a felüljáróhoz erősítésével kapcsolatos munkálatok a tervezett március eleji időpont helyett csak 2021. április 29-én kezdődtek meg.

A több tonnás szerkezet telepítését nagy kapacitású mobil daru és emelődaru is segítette. A tartószerkezet elhelyezése után a korlátok is a helyükre kerültek. Egy-egy lépcsőzetet kapott a felüljáró Béke utcai és Vasút utcai szakasza is. Ennek ellenére az 1965-ben épült felüljárónál kialakított lépcsőket továbbra sem használhatják a lakosok.

Amint arról a városvezetés 2021. május 27-én a közösségi oldalán tájékoztatott, a Kerületi Építési Hivatal állásfoglalása alapján a lépcsők mindaddig nem használhatóak, amíg meg nem történik a felüljáró műszaki átadása-átvétele.

Az átvételi eljárás ugyan már május 25-én megtörtént, a Kerületi Építési Hivatal azonban még nem adta ki hivatalosan az objektumra vonatkozó használatbavételi engedélyt. A Szlovák Útkezelő Vállalat (Slovenská správa ciest) a felüljáró tulajdonosaként és fenntartójaként, valamint Léva városa egyaránt arra törekszik, hogy a lakosok minél hamarább használhassák a lépcsőket. Abban bíznak, hogy erre akár már június első napjaiban sor kerülhet.

A 330 méter hosszú felüljáró rekonstrukciója után a híd közelében létrehozandó új körforgalom kiépítésének témája is terítéken van. A körforgalom kialakítása akár még 2021 folyamán megkezdődhet.
a lévai felüljáró lépcsői
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék