2021. december 6., 12:26

Malomból műtárgyraktár

A mátyusföldi Alsószeliben nagy munka kezdődött az egykori henger- és műmalomban. A monstrumszerű építményben a Galántai Honismereti Múzeum tárgyanyaga lel majd otthonra, valamint Szlovákiában egyedülálló tárlatot is berendeznek a felújított épületben.

alsószeli malom
Fotó: Takács Mihály

A helyi szépkorúak még emlékeznek a malom berendezésére. A múlt században a Coop Jednota üzletlánc levéltárát rejtette az épület, de a fiatalabbak számára az alsószeli malom már csak egy szürke épület a főút mentén. A molnárságnak ezt a régi remekművét menti meg az enyészettől Nagyszombat Megye Önkormányzata az általa fenntartott Galántai Honismereti Múzeummal karöltve. 

Közhasznú célok szolgálatában

Az alsószeli henger- és műmalmot 1920-ban alapították Kajos Károly és társai-féle Henger- és Műmalom Részvénytársaság néven. Egészen a hatvanas évekig őrölték itt a búzát. 

– Komoly gazdasági oka lehetett annak, hogy a hatalomváltás bizonytalan időszakában az alsószeli gazdák egy részvénytársaságot alapítottak – jegyzi meg Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke –, örülök annak, hogy ezt az épületet sikerül megmenteni és közhasznú célokra felhasználni. 

Az egykori malom épülete az utcafronton négyszintes, a magasabb oldalon ötszintes monstrum. A közeljövőben a Galántai Honismereti Múzeum fogja itt berendezni depozit raktárát, és egy, a nyilvánosság számára is elérhető tárlatot, amely éppen az alsószeli malom és a mátyusföldi molnárság történetét dolgozza majd fel. 

– Az első szinten működne a malommúzeum, ilyen Szlovákiában még sehol nincsen, csak vízimalmok bemutatására léteznek múzeumok. Ha sikerül jól összerakni a múzeumi részt – márpedig erre garancia a galántai intézményünk szakértelme – akár egész Szlovákia a csodájára járhat ennek az unikumnak – fejtette ki Berényi, akinek nagy szerepe van abban, hogy a megyének sikerült a lehető legjobb áron, kilencvenezer euróért megvásárolni a Coop Jednota lánctól az épületet. 

Gyorsan megtérülő befektetés

A megye saját költségvetésből újíttatja fel az épületet. A jó közbeszerzéseknek köszönhetően az eredeti 630 ezer eurós költségvetésből sikerült lefaragni közel százezer eurót.

A munkálatokat a 2022-es év elejére fejeznék be, tájékoztatott Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója.

– A fő ok, amiért az épület felújításába belefogtunk az, hogy a múzeumnak nincs elegendő raktárhelyisége, évek óta bérletben vagyunk. Ez jelentős összeget emészt fel. Gazdasági szempontból tehát a malomba fektetett pénz középtávon megtérül – folytatja a múzeum igazgatója. 

alsószeli malom
Fotó:  Takács Mihály

A statikailag kiváló állapotú épület eredeti küllemét, és a belső terek fa konstrukcióját megőrzik. Kicserélik azonban a fűtés és elektromos hálózatát, valamint új szigetelést kap, hogy optimalizálják az épület hőháztartását.

Mivel múzeumi raktárról van szó, speciális szellőzőrendszert alakítanak ki, és felújítják a teherliftet is, amely a nagyobb műtárgyak mozgatásánál fontos.

 – Mivel honismereti jellegű, regionális múzeum vagyunk, törekszünk arra, hogy ne csak Galántán, hanem az egész kistérségben megerősödjön a jelenlétünk. A múzeum a Kis-Duna és a Vág mentén elterjedt vízimolnárság kutatására és bemutatására szakosodott. Megmentésre kerültek a vízimalmaink, és most örülünk, hogy az alsószeli malmot is sikerül felújítani és a kultúra szolgálatába állítani – zárta beszélgetésünket Takács Mihály. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/48. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.