2024. február 3., 19:30

Majer Péter emlékére: folytatják a munkáját

Egy évvel ezelőtt, január 26-án megrendülve fogadtuk a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola közösségi oldalán közzétett hírt: váratlanul elhunyt az iskola igazgatója, Majer Péter. A még az általa megálmodott, majd a halála után létrehozott szabadtéri tanteremmel és egy gyertyánfával őrzi az iskola a volt igazgató emlékét.

 

Majer Péter emlékére
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

„A gyermekek iránti szeretete, embersége példaértékű, pótolhatatlan. Megcsorbult a magyar közösség... Azt az eszmét, melyet Ő képviselt, kötelességünk folytatni és továbbörökíteni” – írta tavalyi búcsúztatójában a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége posztumusz Életpálya Díjat adományozott Majer Péternek (1962–2023), aki 18 évig a komáromi Műszaki Szakközépiskola igazgatóhelyettese, öt évig pedig a gútai Magán Szakközépiskola igazgatója volt. 2017-től irányította az Eötvös Utcai Alapiskolát, ekkor több nagyszabású felújítás valósult meg.

Az Eötvös Utcai Alapiskola udvarán november 23-án ünnepélyes keretek között avatták fel a róla elnevezett tantermet és emlékfát.

 

Majer Péter emlékére - emlékfa
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

– A már korábban elkészült, beton alapra, fából épített tanterem Majer Péter álma volt, ő rajzolta meg a vázlatrajzát. Nagyon fontosnak tartotta, hogy modern, minőségi és élményalapú oktatásban részesüljenek a tanulóink, a tantermeken kívül a friss levegőn is.

Korábban a panelházak közelében ezért alakítottuk ki az iskola kiskertjét is, hogy a gyerekekkel megismertessük a kertészkedés alapjait. Egy következő tervét a még általa kiválasztott, közlekedési pályánk és játszóterünk melletti helyszínen váltottuk valóra – tájékoztatott Kováč Klaudia, az intézmény igazgatója.  

Mint mondta, a mágnestáblával, padokkal felszerelt tantermet tíz hónappal az után avatták fel, hogy a volt igazgató a félévi konferencia napján utoljára járt az iskolában, majd tragikus hirtelenséggel elhunyt.

– Emlékfáját özvegyével és a lányával együtt választottuk ki, s mivel a gyertyánra szavaztak a legtöbben, ezért azt ültettünk. A megemlékezésen, amelyen a városvezetés, az iskola- és diáktanács tagjai, illetve az SZMSZSZ képviselői, továbbá Majer Péter özvegye, Majer Szendi Gabriella és végzős lánya, Majer Jázmin is jelen voltak, hangsúlyoztuk: helye és szerepe olyan erőssé vált az iskolában töltött pár év alatt, mint amilyen erős ennek a fának a gyökérzete.

Majer Péter emlékére - kültéri tanterem
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

– Köztudott, hogy az iskolaépület külső felújítása Majer Péter irányításával valósult meg. Rövid időn belül jelentős változáson esett át az iskola, s a látványos végeredményt még sokáig élvezhetjük. Az általa megkezdett munkát a belső korszerűsítéssel folytatjuk. Tavaly önköltségből sikerült felújíttatnunk a földrajz–történelem laboratóriumot, a még vele tervezgetett pihenősarkokat pedig az SZMSZSZ támogatásával alakítottuk ki. A kért minisztériumi támogatásból a biológia–kémia és a fizika–matematika szaktantermet korszerűsítenénk, amelyekben majd modern didaktikai eszközökkel, ugyancsak élményszerű, gyakorlatorientált oktatás folyhatna – zárta  Kováč Klaudia igazgató.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024-es évi 5.-ik számában.

 

 

Majer Péter emlékére - kültéri tanterem 2
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.