2023. szeptember 15., 08:34

Magyarok nagy Istene, Légy népeddel, hű népeddel, Jó népeddel, légy vele! – Petőfi-emléktáblát avattak Galántán

Petőfi-emléktáblát avattak Galántán, a Csemadok székháznál. Az Ahogyan Petőfi szeretett panelkiállítás megnyitójával egybekötött emléktábla- avatás a Csemadok és a Szövetség jóvoltából valósult meg. Petőfi méltó példaképe a világ összmagyarságának, a közelgő parlamenti választásokkal kapcsolatban a felvidéki magyarságnak is forradalmat kell kirobbantania.

Petőfi emléktábla
Galéria
+7 kép a galériában
Az emléktáblát leleplezték: Mézes Rudolf, Bárdos Gyula, Tarjányi József, Oriskó Norbert és Németh Péter László, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének konzulja
Fotó: Szomolai Andrea

Méltó rendezvényre gyűlt össze a mátyusföldi magyarság a galántai Csemadok székház udvarában. Oriskó Norbert újságíró kezdeményezésére ugyanis sikerült adományokból összegyűjteni az anyagi forrást egy Petőfi emléktáblára.

A galántai magyarok a Csemadok és a Szövetség párt szervezésének és hozzájárulásainak köszönhetően gazdagabbak lettek egy emlékművel. A fő adományozó Tarjányi József volt, a domborművet  a kilencvenéves erdélyi művész, Hunyadi László készítette el.

Az avatás során kiderült, a közeljövőben egy újabb emlékmű készül felavatásra, a Szövetségnek és a párt elnökének, Forró Krisztiánnak jóvoltából nemsokára Kodálynak állítanak egy újabb mementót.

Petőfi emléktábla
Petőfi emléktáblát avattak Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea

A Petőfi bicentenárium alkalmából megrendezett ünnepség háziasszonya Holop Zsóka volt, aki köszöntötte a közjogi méltóságokat, a megjelent megyei képviselőket, polgármestereket, kultúrakedvelőket. Az avatási ceremónia Petőfi versének elszavalásával vette kezdetét, Srejner Attila, a Csemadok diószegi választmányának elnöke jóvoltából.

Mézes Rudolf, a Csemadok országos vezetőségének tagja beszélt a Petőfi-bicentenárium jelentőségéről, illetve arról, hogyan állt a szervezet a politikummal karöltve a tábla elkészítésének és felavatásának jó ügye mögé.

Petőfi emléktábla
Petőfi emléktáblát avattak Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea

Az év első napján a magyar emberek milliói emlékeztek az egész világon az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulójára. A magyar kultúra napi országos ünnepség keretében jeles személyekkel együtt emlékeztünk a galántai neogótikus Esterházy kastélyban, és hajtottunk fejet jeles költőnk kerek születésnapi évfordulója alkalmából tisztelegve az ő csodálatos munkássága előtt.

A mi Petőfinknek itt lesz a legjobb helye egy olyan környezetben, ahol több emléktábla és kopjafa is helyet kapott már”

– hangsúlyozta Mézes Rudolf.

A Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula olyan zseninek nevezte Petőfit, aki világhírűvé tette a magyar nemzet és kultúra fogalmát. Petőfi Szeptember végén című versére asszociálva, felhívta a figyelmet a közelgő parlamenti választásokra, és forradalomra szólította fel a felvidéki összmagyarságot.

Ránk komoly megmérettetés vár. Merjük nevén nevezni a dolgokat, és érjük el, hogy olyan csapat kerüljön a pozsonyi törvényhozásba, amely megmutatja, hogy a felvidéki magyarokkal nem lehet packázni. Petőfiből épülve, rá felnézve, az ő erejét felhasználva legyünk jelen szeptember 30-án”

– biztatta jó döntésre a magyarokat Bárdos.

Petőfi emléktábla
Petőfi emléktáblát avattak Galántán. Bárdos Gyula, Tarján József és Oriskó Norbert
Fotó:  Szomolai Andrea

Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke örömét fejtette ki afelett, hogy a magyarság legnagyobb költőjének is van már emléktáblája a nyelvhatáron fekvő Galántának.

Petőfi hazaszeretete és magyarsága nem csupán a szavak szintjén nyilvánult meg, tettekben is. Nemcsak újságcikkekkel és versekkel küzdött, hanem fegyverrel is, és a legdrágábbat, az életét adta a magyar hazáért.

„Mennyivel egyszerűbb dolgunk van nekünk – kardot ragadnunk nem kell, de magyarságunkért, gyermekeink jövőjéért ugyanúgy meg kell küzdenünk.

Ha nincs, aki szót emeljen értünk, a szülőföldünk nem fog fejlődni. A felvidéki magyarság akkor tudott gyarapodni, amikor volt, aki képviselje érdekeinket a törvényhozásban. Ilyen már jó ideje nincs, ez meg is látszik a Dél- és Kelet Szlovákiai állapotokon. Itt az idő, hogy kiálljunk a magyar ügyekért, nyelvhasználati jogainkért, iskoláinkért, a magyar járásokért” – hangsúlyozta Petőfi aktualitását Forró.
Petőfi emléktábla
Petőfi emléktáblát avattak Galántán. Forró Krisztián ünnepi beszéde
Fotó:  Szomolai Andrea

Oriskó Norbert, az emléktábla ötletének „atyja”rövid és szép gondolatokkal hatotta meg a közönséget. Elárulta, írt egy könyvet is Petőfiről, ennek kapcsán sokakkal találkozott, és mély kutatásokat végzett a nagy költő életútjával és költészetével kapcsolatban.

Úgy véli, a megszületett emléktábla csapatmunka eredménye. Petőfi a teljességet testesítette meg, hiszen bármilyen érzésünk is van az életben, arra biztosan találunk kifejezőmódot Petőfi verseiben.

„A Petőfi összest úgy is használhatjuk, mint a Bibliát. Kutatásaim során kiderítettem, hogy a költő többször használta az Isten szót verseiben, mint például a szerelem vagy a haza szavakat” – árulta el az újságíró. Gondolatait egy Petőfi idézettel zárta: És te isten, magyarok nagy Istene, Légy népeddel, hű népeddel, Jó népeddel, légy vele!

Petőfi emléktábla
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.