cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 28., 18:19

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kassán

Halász Márta, Lévárt polgármestere és Dusza János professzor Kassán vette át a kitüntetést, amelyet Magyarország köztársasági elnöke adományozott az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. A díjak átadására Magyarország kassai főkonzulátusának új székhelyén, a Csáky–Dessewffy-palota gyönyörűen felújított épületében került sor.

Dusza János, Hetey Ágota főkonzul és Halász Márta
Dusza János, Hetey Ágota főkonzul és Halász Márta
Fotó: Fábián Gergely

Hetey Ágota főkonzul emlékeztetett, Magyarország köztársasági elnöke minden évben az állami ünnepeinkhez kapcsolódóan, így augusztus 20-a alkalmából is, rangos kitüntetésben részesíti azokat a külhoni magyarokat is, akik kiérdemelték a magyar állam és a magyarság elismerését. Hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés, hogy a kassai főkonzulátus konzuli területén is van két kitüntetett személy. 

A kitüntetettek nagyon különböző területekről jöttek, a kutatástól egészen a kulturális szféráig. Nagy megtiszteltetés, hogy az ország keleti régiójából két ilyen személy is megkaphatta ezeket a magas rangú állami kitüntetéseket. A mai nap valóban igazi ünnep a főkonzulátus szempontjából. Örülünk, hogy első alkalommal ilyen célra használjuk ezt a szalont. Nincs is ennél méltóbb alkalom egy palota használatba vételére, mint amikor állami kitüntetéseket adományozunk az arra érdemes felvidéki magyar személyiségeknek

– fogalmazott.

A felvidéki magyarság identitásának megőrzése és hagyományainak továbbélése érdekében több évtizeden át végzett településvezetői munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Lévárt polgármestere, Halász Márta. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy Gömör egyik legkisebb településének, de kultúráját és hagyományait legjobban megőrző falucskájának polgármestereként kapta a kitüntetést.

Ígérem, hogy továbbra is nagy szeretettel és odaadással fogom végezni a munkámat. Felvidéki magyar testvéreimnek, barátaimnak pedig üzenem, hogy merjünk megmaradni magyarnak, magyarként eredményesen helytállni munkahelyen, képviselni a közösséget, mert magyarnak lenni jó, magyarnak lenni kiváltság.

Őrizzük kultúránkat, hagyományainkat, identitásunkat, mert a múlt ismeretéből tudunk erőt meríteni a jövő nemzedéknek

– mondta Halász Márta.

Dusza János kutatófizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Óbudai Egyetem professor emeritusa, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács alelnöke a kerámia- és nanokompozitok anyagszerkezeti és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata területén végzett kiemelkedő kutatói és publikációs tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

Hatalmas szerencsének nevezte, hogy munkája egyben a hobbija is, így egész életében azt csinálhatta, amit szeret. 

A korábbi elismeréseim a szakmai érdemeimhez kötődnek. Úgy érzem, ez a mostani inkább azt mutatja, milyen jól együttműködtünk mi, Szlovákiában élő magyarok, Magyarországon és az egész világon élő magyarok, és hogyan tudjuk közösen fejleszteni a tudományos életet, előbbre vinni, erősíteni a magyar tudományosságot a világban

– fogalmazott Dusza János.

Megjelent a MAGYAR7 39. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.