2023. szeptember 27., 20:39

Csak magunkra számíthatunk. Menjünk szavazni! – megjelent a MAGYAR7 39. száma

Megjelent a Magyar7 legfrissebb száma.

lapajánló
Fotó: ma7

„Ritkán visz az utam szűkebb szülőföldem felé, arra, ahol Nógrád és Gömör ölelkezik össze. Az emlékeimben Fülektől a Medvesalja felé kanyargós, kátyús, széltében ugyancsak szűkre szabott utak vannak, most meg az út sem látszik, annyi munkagép dolgozik. Hirtelen nem is értem, mi történik, hogy ez a vidék is rákerült a felújítandók térképére. Pedig egyszerű a válasz. Tavaly novemberben a megyei választás átütő sikert hozott Gömörnek és Nógrádnak. A magyar képviselők a legerősebb frakcióval vannak jelen a megyei parlamentben, így máris van esély a sok évtizedes lemaradást pótolni” – így kezdi legfrissebb számunk vezércikkét Molnár Judit főszerkesztő. Címe: Magunkért, közösségünkért, a hazáért. 

lapajánló
Fotó:  ma7
A kampánycsend idejétmúlt intézményét becsúszó szereléssel előzve, szerdán érkezik az olvasóhoz ez a lapszámunk. Jövő héten ugyanezen a hasábokon mindenféle számokat olvashatnak. Szombaton eldől, lesz-e a félmilliós felvidéki magyarságnak parlamenti képviselete, vagy újabb négy évig csak nézhetjük, mások hogy fociznak. Helyettünk. Vagy velünk. Közélet rovatunkban Kocur László összefoglalóját olvashatják Csak magunkra számíthatunk címmel.

Vajon ki segít Meloninak a migráció elleni harcban? Nagy valószínűséggel nem az Európai Bizottság. Hiába kongatta meg a vészharangot 2015-ben Magyarország, Európa nyugati fele csak most kezdi felismerni a helyzet súlyosságát. És akkor még nem is beszéltünk azokról az államokról, amelyek közvetlen elszenvedői az áradatnak, mint például Olaszország, amely a Földközi-tengerről jövő migránsok első állomása, írja Hajtman Gábor.

A saját dolgaink csak nekünk fontosak a címe lapunk nagyinterjújának, amelyet Kolek Zsolt készített Forró Krisztiánnal, a Szövetség elnökével. Mint mondja, a szlovák pártokra nem bízhatjuk magunkat, mindig csak a választások előtt akarják megszólítani a közösségünket, azután rendre megfeledkeznek rólunk, magyarokról, illetve Dél- és Kelet-Szlovákiáról. Mindenkit arra biztat a pártelnök, hogy menjen el szavazni.

lapajánló
Fotó:  ma7

Menjenek el és a magyar pártra szavazzanak. Fenntartással kell venni a felméréseket, mondta következő cikkünkben Berényi József, aki maga is megtapasztalta ezt, hiszen a megyei választásokon 15%-os támogatottságot mértek neki, s aztán végül 20%-os eredményt ért el. Mindig a negyedik helyre sorolták a megyeelnökjelöltek versenyében, ahol végül is a második lett, nagy különbséggel megelőzve az utána következőt. A Nézőpont alapján készült cikkünkben Gyimesi György azt hangsúlyozta, „a mi álláspontunk nem fog megváltozni, ráadásul mi a választóink között élve számonkérhetőek vagyunk, míg Robert Fico vagy Peter Pellegrini nem. Amikor Pellegrini Dunaszerdahelyen kampányolt, azzal ámította az embereket, hogy majd képviselni fogja a magyar érdekeket. Arról viszont nem szólt, hogy az elmúlt három évben, amikor négy alkalommal segíthette volna a magyarokat, miért szavazott mindig nemmel. Ilyen volt a táblatörvény, a Csemadok-törvény, a KultMinor támogatása, illetve a nyelvtanítás könnyítése, és Pellegrini vagy ellene volt, vagy tartózkodott. Nem szabad hinni neki. Mi itt vagyunk a választóinknak és a választóinkért, és ez a legfontosabb üzenet!”

lapajánló
Fotó:  ma7
Fejlesztések helyett fennmaradó megkülönböztetés a címe Rajkovics Péter interjújának, amelyet Őry Péterrel, Csallóközcsütörtök polgármesterével és a Pro Civis elnökével készített. A Szövetség kampányának egyik fő témája a déli és keleti régiók gazdasági elmaradottságának a felszámolására kidolgozott javaslatcsomag, amely elsősorban az egészségügy és az infrastruktúra területén nyilvánul meg. Őry Péter szerint azonban más szinteken is érvényesül a hátrányos megkülönböztetés, gondoljunk csak furfangos kvótákra!
lapajánló
Fotó:  ma7

Grendel Lajos-emlékkonferenciát tartottak Budapesten, amelyen részt vett lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly is. Hetvenöt éve született és öt éve távozott közülünk fizikai valóságában Grendel Lajos. A két évforduló (s remélhetően nem csak ezek) apropóján a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata emlékkonferenciát tartott Budapesten a Kossuth-díjas, akadémikus író életművéről, illetve annak utóéletéről. Az írás címe: Az életmű folytonossága

Tudom, bármerre lépek, az utam követ engem, mondta Balla Ritának az ifjú textilművész, Bokros Rozália. Megfogta a textilek világa, az alkotási vágy, és az a 8. századi japán tradíciókon alapuló textilfestő technika, amit Shiborinak neveznek.

Egy aradi vértanú nagyon rövid boldogsága. 1849. július 5-én tartották az esküvőt. A húsz évvel idősebb, nagyon szerelmes Dessewffy Arisztidet néhány hónap múlva Aradon kivégzik. Erről szól a Leporolt históriákban Lacza Tihamér.

Százhetvenöt esztendővel ezelőtt a bécsi udvar elérkezettnek látta az időt, hogy visszavonja az áprilisi törvényeket, szuronyok segítségével. Báró buzimi Josip Jelačić altábornagy, horvát bán csapatait küldték Magyarhonba, ám azokat a magyar hadsereg 1848. szeptember 29-én megállította Pákozdnál. Sordöntő csata volt, csakúgy, mint 1792-ben Valmy mellett, ahol a francia forradalmi hadsereg győzött ellenségei felett. Múltunk rovatunkban olvashatják Babucs Zoltán hadtörténész cikkét. 
lapajánló
Fotó:  ma7

Drágább parkolás – elégedetlen lakosok. Többéves adósságát próbálta rendezni a főváros azzal, hogy a múlt év elején új parkoláspolitikát vezetett be, és elindította a szabályozott parkolási rendszerét, röviden a PAAS-t, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb reformjának számít Pozsonyban. Az új parkolási rendszer azonban ahelyett, hogy megkönnyítette volna az emberek életét, sokaknak inkább bonyodalmakat okoz. Az elégedetlenek szerint a rendszer bonyolult, költséges és átláthatatlan, írja Dunajszky Éva.

Halász Márta, Lévárt polgármestere és Dusza János professzor Kassán vette át a kitüntetést, amelyet Magyarország köztársasági elnöke adományozott az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. A díjak átadására Magyarország kassai főkonzulátusának új székhelyén, a Csáky–Dessewffy-palota gyönyörűen felújított épületében került sor, tudósít az eseményről Fábián Gergely.

A Csallóköz tizenkét szövetségi pontja. Menyhárt József beszélt Lacza Gergelynek a pontokról, amelyek összefüggenek, illetve kiegészítik egymást. Az első pont, ami a déli járások modernizációját érinti, ugyanúgy a közlekedésről szól, mint a 8., a 9. és 10. pont. Az R7-es déli gyorsforgalmi utak építésének ütemét jelentősen meg kell növelni és szorgalmazzuk a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasútvonal kétvágányúvá fejlesztését és villamosítását, de ugyanúgy fontos követelés Galántát Nagymegyerrel összekapcsolni egy első osztályú úttal, mert a két város közötti megyei utakon olyan szintű a kamionforgalom, hogy az már elviselhetetlen az ott élőknek, mondta a politikus. A cikkből megismerhetik a teljes, pontokba foglalt cselekvési tervet.

A kampánycsend életbe lépése előtt néhány nappal a rimaszombati Tompa Mihály téren tartott programbemutató sajtótájékoztatót a Szövetség párt, amelynek képviselői egytől egyig a déli régióba irányuló infrastrukturális fejlesztések és beruházások elmaradását kérik számon az elmúlt évek kormányain. Erről számol be Virsinszky Tamás az Élhetőbb Dél-Szlovákiát! A Szövetség üzenete Rimaszombatból című írásában.

Hittel, bizalommal és bátorsággal a keleti végekért. A Szövetség országos kampányzáró rendezvényén, Királyhelmecen elhangzott egy bátor kijelentés: a Bodrogköznek akár eddig soha nem tapasztalt, erős parlamenti képviselete is lehet, ha a lelkes, összetartó keletiek elmennek szavazni. Erről beszélt Furik csaba, Kisgéres polgármestere, Kassa megyei képviselő. Olyan intézkedések szükségesek, amelyek a régióban meglévő munkahelyeket megtartják, az újak létrehozását pedig anyagilag is támogatják. Vallja, hogy a vállalkozók adó- és adminisztratív terheit eleve csökkenteni kell, írja Molnár Gabriella.

Október 2-ig lehet jelentkezni a Felvidéki Mentorprogramba. A másodízben meghirdetett program célja továbbra is az, hogy a tapasztalt vállalkozók eligazítsák a kezdőket, emellett olyan kapcsolati háló kiépítésében is segítenek, amely a későbbiekben is segítheti a fiatal vállalkozókat, mondta a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének országos elnöke, Iván Tamás. A programról Nagy-Miskó Ildikó érdeklődött. 

Kékfestő ruhába öltöztetett óvodás kislányok állnak ki szavalni a nagycétényi Manócska óvoda bejáratánál frissen felavatott székelykapu elé. A kapu oszlopai között húzódik a piros-fehér-zöld szalag, arra várva, hogy a közjogi méltóságok átvágják. Az óvónők verset írtak a jeles alkalomra, a két kislány előadása pedig mindenki szemébe könnyeket csal. Székelykaput avattak Nagycétényben. Az eseményről Szomolai Andrea számol be.

Katona Kinga és párja Korbely Attila szibériai sámándobokat és egyéb szertartás-kiegészítőket készítenek Fülekpüspökiben. A fiatal pár közel egy éve költözött Budapestről a nógrádi faluba, Kinga szülőházába, hogy itt alapítsanak családot. Ellátogatott hozzájuk Agócs Szvorák Emese, és tapasztalatait, élményeit a Élet Fülekpüspökiben – különleges hivatással cikkben tette közzé.

Baráti Tamás megvédte bajnoki címeit, tudjuk meg Kaszmán Zoltántól. 2023 szeptemberében a Tőketerebesi járás Dargó községében rendezett viadalon vált biztossá, a CrossCarok között az ipolysági Baráti Tamás nemcsak magyar és szlovák bajnok lett, hanem a zóna bajnoki címét is elhódította.

A Felvidék horgászait egy 2022 augusztusában életre hívott Facebook-oldal „rántotta össze”, alakul a közösség, a későbbiekben akár civil szervezetként is működhetnek. Naponta négyen-öten, de néha egyszerre húszan is csatlakoznak a pecások közösségéhez. A csoporthoz tartozást pólók, sapkák, matricák is erősítik, amelyek iránt meglepően nagy a kereslet. Bokor Klára látogatott el a pecásokhoz.

Kávézó rovatunkban ismét jelentkezik lakberendezőnk, Bazsó Krisztina. Írásának címe: A klasszikus halszálka minta töretlen népszerűsége. Meleg burkolatok, lambéria felrakásnál mindig gyakori megoldás volt, hiszen szakít a sablonos téglasor mintákkal és valami pluszt nyújt, manapság azonban a járólapok és fali csempék elhelyezése során kínál igazán új megközelítést.
lapajánló
Fotó:  ma7

Csermák Judittal Apáczai Csere János falujában barangolunk, majd az Íz-lelő kínálata következik: minestrone leves és körtés-diós pite Vass Laura konyhájából.

Vas Gyula a SsangYong Musso Grand 2.2 e-XDI autót tesztelte, amely árban veri a konkurenciát.

Bárki lehet hosszútávfutó, állítja a felsőszeli Szabó András. Ha elolvassák Kocur László vele készült beszélgetését, meggyőződhetnek róla, hogy nagyon komoly feltételei vannak annak, hogy valaki hosszútávfutó legyen. Emberfeletti kitartással kell rendelkeznie, például. A Szurkoló rovat másik cikkében Rajkovics Péter a várható őszi sporteseményeket foglalja össze.

lapajánló
Fotó:  ma7
A MAGYAR7 39. számának hátlapján Maulbertsch: Szent László, a vízfakasztó című pozsonyi alkotása látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.