2023. szeptember 14., 12:33

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kassán

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából adományozott állami kitüntetések átadására került sor Kassán. A kitüntetést Halász Márta, Lévárt polgármestere és Dusza János professzor vehette át.

állami kitüntetések, átadás, Kassa, Magyarország főkonzulátusa
Galéria
+8 kép a galériában
Halász Márta, Hetey Ágota és Dusza János
Fotó: Fábián Gergely

Az átadásra Magyarország kassai főkonzulátusának új székhelyén, a Csáky–Dessewffy-palota gyönyörűen felújított épületében került sor.

Hetey Ágota főkonzul emlékeztetett, Magyarország köztársasági elnöke minden évben az állami ünnepeinkhez kapcsolódóan, így augusztus 20. alkalmából is, rangos kitüntetésben részesíti azokat a személyeket, akik kiérdemelték a magyar állam és a magyarság elismerését. Hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés, hogy a kassai főkonzulátus konzuli területén is van két kitüntetett személy.

A kitüntetettek nagyon különböző területekről jöttek, a kutatástól egészen a kulturális szféráig, és nagy megtiszteltetés, hogy az ország keleti régiójából két ilyen személy is megkaphatta ezeket a magas rangú állami kitüntetéseket. A mai nap valóban igazi ünnep a főkonzulátus szempontjából. Örülünk, hogy első alkalommal ilyen célra használjuk ezt a szalont, nincs is ennél méltóbb alkalom egy palota használatba vételére, mint amikor állami kitüntetéseket adományozunk első rendezvényünkként”

– fogalmazott Hetey Ágota.

állami kitüntetések, átadás, Kassa, Magyarország főkonzulátusa
Fotó:  Fábián Gergely

Halász Márta, Lévárt község polgármestere részére a felvidéki magyarság identitásának megőrzése és hagyományainak tovább élése érdekében több évtizeden át végzett településvezetői munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Magyarország köztársasági elnöke.

A kitüntetett óriási megtiszteltetésnek nevezte az elismerést. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy Gömör egyik legkisebb településének, de kultúráját és hagyományait legjobban megőrző falucskájának polgármestereként átveheti ezt a kitüntetést.

állami kitüntetések, átadás, Kassa, Magyarország főkonzulátusa
Fotó:  Fábián Gergely
Ígérem, hogy továbbra is nagy szeretettel és odaadással fogom végezni a munkámat. Felvidéki magyar testvéreimnek, barátaimnak pedig üzenem, hogy merjünk megmaradni magyarnak, magyarként eredményesen helytállni munkahelyen, képviselni a közösséget, mert magyarnak lenni jó, magyarnak lenni kiváltság. Őrizzük kultúránkat, hagyományainkat, identitásunkat, mert a múlt ismeretéből tudunk erőt meríteni a jövő nemzedéknek”

– mondta Halász Márta.

Dusza János kutatófizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Óbudai Egyetem professor emeritusa, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács alelnöke részére a kerámia- és nanokompozitok anyagszerkezeti és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata területén végzett kiemelkedő kutatói és publikációs tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták.

állami kitüntetések, átadás, Kassa, Magyarország főkonzulátusa
Fotó:  Fábián Gergely

Dusza János elmondta, Sajógömör szülöttjeként bármennyire is szerette az egyetemi tanulmányai alatt megismert Budapestet, haza akart jönni, Gömörbe. Hatalmas szerencsének nevezte, hogy munkája egyben a hobbija is, így egész életében azt csinálhatta, amit szeret. Mint mondta, igen szorosan együttműködik a magyar kutatókkal, nagyon sokat publikált magyarországi kutatókkal közösen.

A korábbi elismeréseim inkább a szakmai érdemeimhez kötődnek, úgy érzem, ez a mostani inkább azt mutatja, milyen jól együttműködtünk mi, Szlovákiában élő magyarok, Magyarországon és az egész világon élő magyarok, és közösen hogyan tudtuk a tudományos életet fejleszteni, előre vinni, erősíteni a magyar tudományosságot a világban”

– mondta.

állami kitüntetések, átadás, Kassa, Magyarország főkonzulátusa
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.