2022. június 4., 10:18

Lovasnevelés

A nyírágói Black Velvet Ranchot a tágabb régió legkeresettebb ranchai között tartják számon. Nem véletlenül, hiszen képzett oktatóik színvonalasan foglalkoznak lóval és lovassal egyaránt.

Nyírágó
Médialapozó
Fotó: Black Velvet Ranch - Csomor Alica
Pálya a kezdő lovasok képzésére is

A nyírágói ranch – a település polgármestere, Fekete Zoltán első lovának nevét viselve – Black Velvet néven családi ranchként működik; célja a ló- és lovasnevelés, valamint a lovassport egyik válfajának, a westernnek a népszerűsítése.

A múltban is rendszeresen meglátogattuk édesapám egyetemi évfolyamtársait, akik egy hatalmas ranchot működtettek az Árvai-víztározó mellett. Akkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy mi is indíthatnánk lovasiskolát, s bértartást is meghirdethetnénk"

– fogalmazta meg a településvezető lánya, Csomor Alica. 

2018-ban sikeres voltam a fiatal gazdák számára meghirdetett pályázaton, amelyet a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség írt ki. 2021 szeptemberében a támogatásuknak köszönhetően készülhetett el a lovardánk."

Mint mondja, a 2400 négyzetméteres lovaspályát kimondottan a szlovákiai szabványoknak megfelelően alakították ki, hogy western versenyek megszervezésére is alkalmas legyen. A versenyszámok közül a gyorsasági szakágba sorolható hordókerülést (barell racing) és a szlalomozást (pole bending) preferálják. 

A Black Velvet Ranch lovasai részesei a Dél-Szlovákia nyugati részét érintő Westernlovagló Vándorkupa versenyeinek is; a közösségnek tíz ranch a tagja. Nem egymás konkurenciáiként jelennek meg, hanem azt hirdetik, hogy a lovasoknak össze kell tartaniuk.

A nagy lovaspályához tartozik egy további, 1200 négyzetméteres rész is; a versenyek során a lovas itt készíti fel a lovát. Ezt a bemelegítő pályát használják a fiatal, illetve a kezdő lovasok képzésére. A ranch része még egy körkarám és egy fedett aréna is, hogy esős időben, továbbá a téli hónapokban is hódolni tudjanak szenvedélyüknek.

Az idén februárban hivatalos lovas oktatókkal indítottuk el lovasiskolánkat; jelenleg negyven lovasunk van, akik főleg a 6–14 éves korosztályból kerülnek ki. Nagy részük lány, mindössze négy-öt fiú van köztük. Bértartást is vállalunk; alig hirdettük meg, másfél óra alatt már be is teltek a szabad helyek. Jelenleg 14 ló van nálunk bértartásban, a tíz sajátunkkal együtt 24 lóval dolgozunk, s van nyolc szarvasmarhánk is

– foglalta össze Csomor Alica, majd arról is szót ejtett, hogy a nyár folyamán napközis lovas tábort indítanak, amelynek első terminusa már be is telt. 12 gyermekkel foglalkoznak egy-egy turnusban, és a lovaglás mellett egyéb foglalkozásokkal, például egy kovácsmester bemutatójával is készülnek.

Megjelent a Magyar7 2022/22. számában. 

Nyírágó
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.