2022. május 23., 13:04

Léva város támogatásával valósulhat meg a Garam Menti Néptáncegyüttes jubileumi folklórestje

Léva városa ebben az évben is olyan, a város lakói által kidolgozott projekteket támogatott, amelyek az elektronikus formában történő nyilvános szavazáson a legtöbb voksot kapták.

Garam Menti Néptáncegyüttes
Fotó: Garam Menti Néptáncegyüttes
Garam Menti Néptáncegyüttes

2022. január 28-áig természetes személyek, polgári társulások és nonprofit szervezetek kapcsolódhattak be a kezdeményezésbe. A kérvényezők március 9-én nyilvánosan is bemutathatták projektjüket. A március 31-éig tartó elektronikus voksolás eredményeit április 1-jén hozták nyilvánosságra. A tavalyi tizenegy után 2022-ben összesen kilenc projekt versengett a pénzügyi támogatásért. A nyertesek között volt a Csemadok Lévai Alapszervezete is, amely az 1952-ben alapított Garam Menti Néptáncegyüttes jubileumi rendezvényét érintő projektet dolgozott ki.

A végső beadási fázisban tudtuk meg, hogy van ilyen lehetőség. Áttanulmányoztuk a lehetőséget, majd úgy döntöttünk, hogy a Csemadok Lévai Alapszervezete részéről beadunk egy projektet Léva városához. A Jubileumi folklórest című projekttel egy olyan rendezvény megvalósítása volt a cél, amelynek keretei között méltó módon ünnepelnénk meg a Garam Menti Néptáncegyüttes megalakulásának 70. évfordulóját”

– fogalmazta meg kérdésünkre Török Alfréd, a Csemadok Lévai Alapszervezetének elnöke.

A projektet elfogadták, megfelelőnek találták, így hamarosan elkészült az a prezentáció, amelyet be is mutattak. Innentől kezdve már csak a támogatókban kellett bízni, akik szavazataikkal segítették a kezdeményezést.

Amint azt Török Alfréd elmondta, elég gyengén kezdtek, de kellő időben beindult a néptáncegyüttest kedvelők gépezete, s a határidő lejárta után kiderült, hogy az első helyen végeztek.

Szeretném megköszönni mindazoknak, akik a Garam Menti Néptáncegyüttes támogatását szavazatukkal fejezték ki”

– fejezte ki háláját az elnök, majd így folytatta:

A szerződést időközben aláírtuk, s most már csak rajtunk áll a projekt megvalósítása. Az elnyert összeget a Jubileumi folklórestre fogjuk fordítani. Úgy gondolom, hogy az elnyert összegből méltón meg fogjuk tudni ünnepelni a Garam Menti Néptáncegyüttes megalakulásának 70. évfordulóját. A kijelölt időpontunk 2022. szeptember 24-e. A folklórcsoport művészeti vezetője Halász Gyula. Mindebből kifolyólag a további teendőnk a színvonalas műsor elkészítése…”
A lévai önkormányzati képviselő-testület még 2019. szeptember 26-án fogadta el az ún. participatív költségvetésével kapcsolatos javaslatot. Ennek lényege, hogy a városi költségvetésből egy meghatározott összeget a lakosok által javasolt tervek megvalósítására fognak fordítani. A döntés alapján a város lakosai közvetlenül is részt vehetnek Léva fejlesztésében. A városvezetés a participatív költségvetés mechanizmusának bevezetésével azt szeretné elérni, hogy a lakosok a lehető legnagyobb mértékben kapcsolódjanak be a helyi közügyekbe, legyen szó akár az életszínvonal növeléséről, a szabadidős tevékenységekről vagy a kulturális, esetleg sporttal kapcsolatos javaslatokról. A város életminőségének javításához hozzájáruló kezdeményezés támogatási összege projektenként legfeljebb 3 ezer euró.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.