2022. augusztus 6., 13:38

Lehet-e még szorosabbra húzni a nadrágszíjat?

A növekvő háborús infláció, a megdöbbentő áremelkedések, illetve a kormány által az önkormányzatokra és a lakosságra rótt anyagi terhek miatt a települések különféle takarékossági intézkedésekkel, korszerűsítésekkel, pénzátcsoportosításokkal próbálják túlélni ezt az áldatlan időszakot. Gúta, Izsa, Bátorkeszi és Nemesócsa polgármesterénél az iránt érdeklődtünk, milyen megoldásaik vannak erre a régen nem tapasztalt nehéz helyzetre.

pénz segély
Fotó: unsplash.com

A gútai képviselők a nyári szabadságidény előtti utolsó testületi ülésükön úgy döntöttek, hogy a városi fennhatóság alá tartozó összes oktatási-nevelési intézmény, valamint a terület-karbantartó és hőszolgáltató cég, illetve az idősotthon vezetőit felszólítják arra: szeptember 23-ig küldjék el a városi hivatalnak tervezett takarékossági intézkedéseik jegyzékét, amelyeket még idén, lehetőség szerint önkormányzati támogatással megvalósítanának. Ugyanis az októberi helyhatósági választások során bizalmat kapó új önkormányzatnak arra idén már nem lesz elég ideje. 

Horváth Árpád, Gúta
Fotó:  Szalai Erika
Az idősotthonunk működési költségei ugyan nagymértékben emelkedtek, de azok kifizetését nem akarjuk teljes mértékben a lakókra hárítani, ahhoz majd anyagi támogatást nyújtunk. Az útkarbantartást, a fűkaszálást, a hulladék elszállítását is végző GÚTA SERVICE cég működését viszont az üzemanyagárak emelkedése érinti érzékenyen, az idei évre tervezett összeget már javarészt elköltötték. Ezentúl is el kell azonban szállítani a kommunális hulladékot, ám a szemétdíj emelésével egyelőre nem akarjuk sújtani a lakosokat, miközben a hulladék szétválogatása is többletkiadást jelent. Ennél a cégnél némi pénz ősztől azzal takarítható meg, hogy ritkábban kell majd füvet nyírni

– magyarázta Horváth Árpád, Gúta polgármestere.      

A Komáromi járás több helységétől eltérően Gútán még nem tervezik, hogy éjjelre kikapcsolják a közvilágítást. Mindez annak köszönhető, hogy korábban közel egymillió eurós tartalékuk keletkezett. – Tavasszal hoztunk egy határozatot, miszerint ebből a tartalékból 600 ezer eurót meg kell hagynunk a legszükségesebb kiadások fedezésére. Ősszel vélhetően hozzá kell majd nyúlnunk a pénzhez. Most azonban úgy tűnik, hogy a váratlan többletköltségek ellenére is ez év végéig különösebb fennakadások nélkül biztosítjuk a város menetét. A gázár emelkedésével kapcsolatban még vannak kérdőjelek, mert miután a hőszolgáltatónknak az év végéig szóló szerződése lejár, a Szlovák Gázművek már a jelenlegi ár négyszereséért, ötszöröséért adná a földgázt. A nyár végéig kivárunk, s utána a kedvezőtlen világpiaci árak ellenére is megpróbálunk jobb árat kialkudni – árulta el Gúta első embere.

Energiatakarékos közvilágítással és fűtéssel

Domin István, a Komárom szatellit településének számító Izsa polgármestere sokadmagával együtt aggódva figyeli a szlovák kormány intézkedéseit, jelenleg éppen a családpolitikai törvény módosítását. – Ki ne szeretné a családokat támogatni, különösen egy 1700 lakosú településen, ahol mindenki mindenkit személyesen ismer? A jelenlegi törvénymódosítás és az emelkedő energiaárak azonban újabb válaszlépések elé állítják az önkormányzatokat, hiszen a adójárulékokból származó bevételkiesés a megyei, illetve a helyi önkormányzatok költségvetését terheli meg leginkább – szögezte le. Azt is elmondta, hogy egy helyi önkormányzat több mint 4000 feladatkörrel rendelkezik, amelynek része többek között a szociális gondoskodás, az oktatási intézmények fenntartása és üzemeltetése, a közterületek rendbentartása... 

Domin István
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó
Természetesen, ezeken a feladatokon túl is van mit tennünk, például karbantartjuk a kerékpárutakat, kaszáltatjuk a közterületet. Számos tevékenységet azonban át kell majd gondolnunk, hiszen a megfelelő anyagi fedezet nélkül nehézkessé válik a megvalósításuk. Az önkormányzatok bevétele olyan saját forrásból is származik, mint a helyi adó, de ez lesz a legutolsó, amit egy önkormányzat az állami bevétel kiesése miatt meg akar majd emelni

– fogalmazott Domin.

A polgármester beszámolt arról is, hogy korábban teljesen felújíttatták a közvilágítást, ami az első évben a község költségvetésének 20 ezer eurós megtakarítást jelentett. 

– 164 lámpatest helyett 332 ledes lámpát helyeztünk ki, pályázati forrásból. Abból újítottuk fel a helyi óvodát és a kultúrház nagytermét is, melyek esetében már a pályázathoz felhasznált tervdokumentáció is „A” kategóriájú épületet ír elő, amihez végig tartottuk magunkat. Ezenkívül a belső elektromos hálózatot, illetve a beltéri és kültéri lámpatesteket is energiatakarékosakra cseréltettük, és az épület külső és talajszigetelő burkolatot kapott. A nemzetközi pályázatból megvalósított iparművészeti műhely, amely a Római Kori és Néprajzi Múzeum udvarán van, a legjobb hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezik. A kultúrház és a műhely tetején napkollektorokat helyeztünk el, belül hőszivattyúk is segítik az épület fűtését. Ugyancsak pályázati forrásból épült ki a geotermális energiát felhasználó fűtésrendszer, amely biztosítja a községi hivatalnak, az egyes szervezetek helyiségeinek, a fitneszteremnek és a kultúrháznak helyet adó Faluháznak, valamint a helyi alapiskolának és tornateremnek a fűtését is. Épületeink fűtésére a 100 méter mély furatokból származó hőt használjuk fel, ekképp is takarékoskodunk.

A geotermikus energia hasznosítása és elodázott fejlesztések 

Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a nagyközségben még nem hoztak fájóbb megszorító intézkedéseket, ehelyett az energiahatékonyság növelésével takarékoskodnak.

Labancz Roland
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 – Most jól jött, hogy korábban kisebb fogyasztású, környezetkímélő, ledes lámpákat vettünk. Ha pedig romlik a helyzet, akkor majd faluszerte csak minden második lámpa fog világítani. Ezekben a nehéz időkben az anyagi helyzetünkön az is javít, hogy nemrég lehetővé tettük a helyi alapiskola és étterme, valamint a Jázmin idősotthon épületének geotermikus energiával történő fűtését. Ez a közel 700 ezer eurós beruházás uniós támogatásból valósult meg. Teszteltük az új rendszert, és a gázzal való fűtésről már idén áttérünk erre az energiahatékonyabb módszerre, amely során majd a földben rejlő hőt használjuk ki, és csak a leghidegebb napokon segítenénk rá egy kisebb teljesítményű gázkazánnal. Mivel ez a szivattyús rendszer villanyárammal működik, kismértékben emelkedik az áramfogyasztásunk, de az elenyésző lesz a csere miatti megtakarításhoz képest. Ami pedig a többi köz-épületet illeti: már azok fűtésrendszerét is folyamatosan korszerűsítettük, így a legnagyobb gázfogyasztónak számító, tágas kultúrházunkban kisebbekre cseréltük a korábbi nagy gázkazánokat, ami évente jelentős mértékű megtakarítást eredményez.

Nem titkolta: az áremelkedésen kívül a hulladékgazdálkodás és a szociális szféra terén hozott, időnként alaposan át sem gondolt központi takarékossági intézkedésektől is tartanak, amelyek az önkormányzatokat és a polgárokat ebben az egyébként is nehéz időszakban sújtják. 

Nagyobb összeggel kellene hozzájárulnunk az intézményi szolgáltatásokat igénybe vevő idősek növekvő költségeihez. A kormány döntései miatt a szemétdíjat sem emelhetjük ötszörösére, hiszen a polgárokra így is egyre több teher hárul, egyebek mellett az építkezési engedélyek intézése is drágább lesz. Mint mondta: az egész folyamatban az a legrosszabb, hogy előre kiszámíthatatlan az áremelkedések és a központi döntések pénzügyi hatása az önkormányzatokra.

– Mindez bizonytalanná teszi a jövő évi költségvetés és az esetleges anyagi tartalékok tervezését. Ráadásul az is nehezítené a helyzetünket, ha a későbbi pályázásunk kapcsán a jelenlegi 5 százalékos önrésznél jóval nagyobb, 8-30 százalék kifizetésére köteleznék az önkormányzatokat, mint ahogy arról már szó esett. Reménykedve várjuk a vonatkozó döntést, hogy az nem nehezíti tovább pályázati lehetőségeinket. Mindez komoly összegeket vehet el az önkormányzatoktól, s emiatt több tervezett beruházásunk megvalósítását el kell halasztani, tehát az infláció a helyi fejlesztések ütemére is rányomja a bélyegét – panaszolta végül.

Nem kizártak a megszorító intézkedések  

Válek Iván, Nemesócsa polgármestere kijelentette: községük előremenekül a növekvő energiaárak okozta nehézségek miatt.

Válek Iván

– A közelmúltban sikerült elvégeztetni több épületünk hőszigetelését, a nyílás-zárók cseréjét, a fűtési rendszerek korszerűsítését, amivel csökkenteni tudtuk az energiafelhasználás költségeit. Átadás előtt áll legújabb beruházásunk, az iskola felújított fűtésrendszere, amelyre 174 ezer euró támogatást nyújtott a Környezetvédelmi Alap. Ettől a beruházástól szintén számottevő megtakarítást remélünk. Elbírálás alatt van a két iskolai főépületnek és az iskolakonyha épületének korszerűsítésére ugyanehhez az alaphoz benyújtott pályázatunk is. Az alsó tagozatosok épületére pedig augusztusban akarjuk beadni a hasonló pályázatot – sorolta takarékossági intézkedéseiket. 

– Természetesen, a helyi önkormányzat aktívan foglalkozik energiafogyasztásunk további csökkentésének lehetőségeivel. Ha hosszú távon nem csökkennek az energiaárak, vagy az állam valamilyen módon nem kompenzálja őket, kénytelenek leszünk megszorító intézkedéseket hozni – fogalmazott Nemesócsa polgármestere.

Megjelent a Magyar7 2022/31.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.