2022. április 9., 08:38

Legyél te is püspöki diák! - KÉPEKKEL

A hétvégén elkezdődtek a beiratkozások az alapiskolákba Szlovákia-szerte. A pozsonypüspöki magyar tannyelvű alapiskolában április 8-án és április 9-én zajlott a beíratás. Az iskola weboldalán található elektronikus jelentkezés kitöltése után az iskolában április 8-án tartották a beíratás ünnepélyes megnyitóját.

beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó: A szerző felvétele

A leendő kiselsősök szüleikkel együtt az iskola épületébe belépve az útvonalat jelző lábnyomokat követve jutottak el a feldíszített tanterembe, ahol a tanító nénik már várták őket. Az igazgató asszony üdvözlő szavai után az iskola diákjai versekkel és énekekkel köszöntötték a padsorokban helyet foglaló gyerekeket, majd egy kis ajándékkal is kedveskedtek nekik. Hogy oldódjon a hangulat, a leendő kiselsősöket a tanító nénik a tábla elé vezették, ahol tánccal mondókákkal szórakoztatták egymást, majd mindegyikük kapott egy hátizsákot, amibe a kincseiket gyűjthetik majd, és elindult a kalandtúra.

beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  Facebook

Amíg ugyanis a szülők a beíratás formaságait intézték és a tudnivalókkal ismerkedtek, a leendő kiselsősök felfedezték az iskolát, és mindenhol begyűjtöttek egy-egy kis ajándékot is. Először az alagsorban lévő laboratóriumba nyitottak be, ahol egy fehér köpenyes bácsi – akiről szerencsére gyorsan kiderült, hogy nem doktor bácsi – hanem az iskola egyik tanító bácsija, várta őket, és igazi varázstrükköket mutatott be a gyerekeknek.

Egy nagy ablak mögött például, amelyben egy kémcsőben valamiféle folyadék volt, leoltott villanynál apró villámokat láthattak cikázni a gyerekek, de megismerkedhettek a mikroszkóppal, a biológia órák elengedhetetlen kellékével, és megfigyelhettek egy izgő-mozgó papucsállatkát is.
beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  Facebook
Az iskola tanulói zenés-verses műsorral kedveskedtek a leendő kiselsősöknek

Innen a tornaterembe mentek, ahol minden gyerek bemutathatta a bukfenctudását, és különböző ügyességi játékokban vettek részt, amit a láthatóan nagyon élveztek. Az ugrabugrálás után következett a zeneóra, ahol is a különböző hosszúságúra szabott és különböző színű műanyag hengerek segítségével zenei aláfestést produkáltak.

Jó móka volt ez is. De volt még színezés, és számítógépes rajzolás is, és bekukucskáltak a tanári szobába is, ahonnan a hangosbemondón keresztül minden leendő kiselsős hangosan is beköszönhetett a szüleinek, végül pedig az igazgató néni irodájának ajtajára mindegyikük felragasztotta a saját maga által kiszínezett kis „képmását” a nevével.
beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  A szerző felvétele

A beíratásnapi kalandtúrát rendkívül élvezték a gyerekek, a kérdésemre azt felelték, szívesen visszajönnek ide szeptemberben is. „Azért örülök, hogy iskolás leszek, mert megtanulok írni meg olvasni is, mint a nagyok” – mondta az egyik leendő kiselsős, Diana.

Nagy Mónika, az iskola igazgatója szerint az idei tanévben 12 kiselsősre számítanak, az elektronikus rendszerükön keresztül eddig ennyien iratkoztak ugyanis be. „A gyerekek elsősorban a pozsonypüspöki óvodából jöttek, amely az alapiskola igazgatósága alá tartozik, de van néhány külsős gyerek is, öten érkeznek hozzánk a különböző Pozsony környéki falvakból, akiknek a szülei Püspökire költöznek” – fogalmozott portálunknak az iskolaigazgató.
beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  A szerző felvétele
A gyerekek érdeklődve figyelik a laboratóriumban a trükköket bemutató tanító bácsit

A pozsonypüspöki magyar alapiskolát jelenleg 123 gyerek látogatja, ebből heten külföldön tanulnak, az óvodában pedig 48 kisóvodás van, ahol maximálisan kimerítették az üres helyeket.

„Tavaly 18 gyereket írattak be hozzánk az első osztályba, ketten pedig külföldön tanulnak, tehát összesen húsz elsősünk van a jelenlegi iskolai évben. Most kevesebben lesznek, de ezzel számoltunk is, ugyanis ebből az évfolyamból az óvodába is kevesebben iratkoztak be” – mondta az igazgató asszony hozzáfűzve, a koronavírusjárvány e téren sem kedvezett neki, mivel voltak családok, akik ide szerettek volna költözni Közép- és Kelet-Szlovákiából, de a vírushelyzet miatt sajnos, nem tudtak jönni.

beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  Facebook
Ajándékok a nagyoktól

Mint mondta, ebben az évben nem lehetett teljes mértékben a beiratkozásra fókuszálni a járványügyi helyzet miatt, az előírások ugyanis nem engedték, hogy az ovisok rendszeresen bejárjanak az iskolába, mint azelőtt. „A Covid előtt a gyerekek az óvodából rendszeresen bejártak a könyvtárba, a tornaterembe, az első osztályba, nagyon sokat voltak együtt az iskolások az óvodásokkal. Tavasszal mindig elkezdtük a családi piknik nevű programunkat is, amikor az ovis szülők és gyerekek és az iskolás szülők és gyerekek összejöttek az óvoda udvarán, ahol piknikeztünk, ismerkedtünk, barátkoztunk egymással” – mondta hozzáfűzve, ez most már két éve elmaradt, de remélik, hogy a jövőben újra sort keríthetnek ezekre az ismerkedő alkalmakra is, májusban például már szeretnék megtartani az első idei pikniküket.

beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  A szerző felvétele
A bukfenc mindenkinek jól ment

„Egy hónappal ezelőtt szerencsére már újraindulhattak az óvodások látogatásai is és Kása Ildikó Melioratiójának is volt egy előadása az óvodás szülőknek, ahova a gyerekek is eljöttek, akikkel a tanító nénik foglalkoztak” – fűzte még hozzá Nagy Mónika iskolaigazgató.

beíratás, Pozsonypüspöki
Fotó:  A szerző felvétele
A számítógép sem volt ismeretlen egyik gyereknek sem

Amint azt portálunknak elmondta, iskolájuk pozitívuma a családias légkör, hogy nincsenek 25 fős osztályok.

„Egy 15 fő körüli osztályban a legjobb dolgozni a gyerekekkel, ez az a létszám, amikor a pedagógus még oda tud az összes gyerekre figyelni, és amikor még nyugodt légkörben tud a gyerek is dolgozni” – mondta az igazgató hozzáfűzve, iskolájuk fiatal tanári kara pedig reggeltől estig azon dolgozik, hogy a maximumot tudja adni a gyerekeknek, és remélhetőleg a gyerekek is így érzik ezt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.